logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De geschiedenis van gamen in Nederland

Gamen is al een hele tijd ontzettend populair. Toch is er een grote generatie (waaronder ikzelf) waarin het gamen echt nog een ondergeschikt onderdeeltje was van ons dagelijks leven. Sterker nog: waar je in de beginjaren naar een arcadehal moest (die in Nederland ontzettend onpopulair waren), kwam de echte opmars van computers in huis pas vanaf 1980 op gang. Dat hield in dat er bij ons thuis vanaf dat moment een computer in huis was. Spectaculair: de hele buurt plande ‘game-uurtjes’ in op onze MSX, waarbij de spellen geladen moesten worden middels een cassettebandje. Ik heb dan ook genoten van de boeken Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018 en Guerilla Games: een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland.

Je koopt deze boekjes op de site van Gamegeschiedenis!


Gamegeschiedenis van Nederland: 1978-2018

Auteur: Gamegeschiedenis van Nederland: 1978-2018

Van Pong tot de PS4: de gamegeschiedenis heeft heel wat spannende ontwikkelingen gemaakt in 40 jaar tijd! Het compacte boekje Gamegeschiedenis van Nederland neemt je mee door die ontwikkeling vanaf 1978 – bijna het moment dat thuiscomputers binnen ieders bereik waren – tot aan 2018, waarop gamen bijna een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven is geworden. Als ik mijn kinderen mag geloven is het eerder een basisbehoefte dan een leuke activiteit 😉 maar dat is weer een ander verhaal.

In Gamegeschiedenis van Nederland maakt Tom Lenting vanuit een korte helikoptervlucht een overzicht van hoe het gamelandschap er in ons land uitzag. Daarbij worden soms uitstapjes gemaakt naar de internationale gamewereld, maar eerder als vergelijk dan als maatstaf. Zo liepen we op sommige vlakken hopeloos achter, waarbij we op andere fronten juist weer het voortouw namen. Daarbij valt eigenlijk op dat we voornamelijk kleine gamestudio’s hadden in ons land, wat internationale doorbraken behoorlijk in de weg stonden. Educatieve games voor de Nederlandse markt vonden lange tijd aftrek, maar de ‘grote games’ bleven lange tijd uit. Daar is eigenlijk één succesvolle speler: Guerilla Games, een gamestudio die inmiddels onderdeel is van Sony, maar nog altijd genoeg vrijheden heeft om zelf te ontwikkelen.

Dit boekje geeft een fraai tijdsbeeld van gamen en computergebruik in ons land. Van zakelijke toepassingen tot games: sommige ontwikkelaars pakten letterlijk alles aan. Overnames, fusies en combinaties sierden het zakelijke landschap: en Tom vertelt je er alles over in woord en beeld, want het boekje bevat een aantal leuke en fraaie screenshots en foto’s. Een trip down memory lane voor de wat oudere garde, een openbaring voor de jonge garde. Jazeker: er zijn genoeg volwassenen die zijn opgegroeid met alleen Playmobil, LEGO en klei!

CooleSuggesties topper

Score: 9



Guerilla Games: een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland

Auteur: Guerilla Games: een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland

Zoals je hierboven kunt zien, is Guerilla Games de grootste gameontwikkelaar van ons land. Daar is geen twijfel over mogelijk en het bedrijf hoeft dat ook zeker niet onder stoelen of banken te schuiven. Wie kent er nu niet de games Killzone of Horizon Zero Dawn? Maar er steekt natuurlijk meer achter dit bedrijf. Hoe is het zo groot geworden? Welke stappen hebben ze gemaakt? Je leest over alle voorlopers die uiteindelijk Guerilla Games zijn geworden, maar ook hoe het unieke Nederlandse gamelandschap, dat voor een lange tijd bestond uit hackers en demo-makers (vaak gecombineerd). Hoe kleine spellen de wegen hebben vrijgemaakt voor grotere projecten, maar ook hoe een belangrijke beslissing het verloop van de ontwikkeling uiteindelijk heeft bepaald.

Guerilla Games is met recht een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland. Bijzonder om te lezen hoe dit groepje mensen zo’n unieke prestatie heeft behaald. Veel van de informatie vind je overigens ook terug in Gamegeschiedenis van Nederland, waardoor er een bepaalde redundantie is. Lees je dit boek los van alles, dan heb je weer een supersamenvatting van het bovengenoemde boek, gericht op de levensloop en ontwikkeling van een ontwikkelaar waar we met z’n allen kneitertrots op mogen zijn.

Score: 8



Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.