logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Genieten van je eigen moestuin met deze boeken

Tuinieren is geweldig leuk om te doen, maar het kost de nodige kennis en ervaring. Die ervaring komt vanzelf goed, maar waarom zou je alles zelf moeten uitpuzzelen als er genoeg experts rondlopen die je precies kunnen vertellen van de hoed en de rand? Maak gebruik van die kennis en ervaring om jouw moestuin beter te maken, mooiere producten te kunnen plukken en makkelijker resultaten te boeken!


Genieten van je eigen moestuin

Auteur: Genieten van je eigen moestuin

Genieten van je eigen moestuin klinkt geweldig, maar is soms lastiger dan je zou denken. Een moestuin vraagt nu eenmaal liefde en aandacht. Je blijft bezig met je tuin, of het nu het weghalen van ongedierte is, onkruid verwijderen of het verpotten van je zaailingen. Toch kun je het jezelf op bepaalde punten een stuk makkelijker maken. Met de juiste basis, de goede grond en een slimme opbouw maak je bepaalde elementen makkelijker en zorg je ervoor dat de productie van je moestuin een stuk hoger wordt. Maar hoe? Dat vertelt Xavier Mathias je met liefde, overtuiging en vooral met humor in Genieten van je eigen moestuin. Na een uitgebreide en lange inleiding stipt hij kort en bondig een aantal gewassen aan.

Die grondige inleiding is misschien wel dé kracht van dit boek. Na een paar keer vertellen dat hij het eigenlijk niet wil zeggen, omdat het zo belerend overkomt, vertelt hij juist vol overgave over de perfecte opbouw van een moestuin. Over manieren om je grond te verbeteren, over wisselteelt en de beste combinaties. Let wel: veel van die tips gaan juist over grotere moestuinen, hoewel je ze ook op kleinere oppervlaktes kunt toepassen. Je moestuin van 3x3m valt hierbij ‘aan de kleine kant’. Op de foto’s te zien heeft Mathias een jaloersmakend groot oppervlak ter beschikking voor het kweken en telen van groente en fruitsoorten. Die worden in het tweede deel netjes benoemd, inclusief tips om ze beter te laten gedijen. Leuk detail is dat er vrij veel aandacht is voor knolgewassen, iets dat je niet heel veel tegenkomt in tuinierboeken!

Score: 8

Ga direct naar Genieten van je eigen moestuin op BOL.com.

Planten kweken uit pitten en zaden

Auteur: Planten kweken uit pitten en zaden

Iedereen met een moestuin koopt zaadjes of jonge plantjes. Kleine fortuinen worden er soms in een moestuin gestoken om het aankomende jaar verse producten te kunnen eten. Maar weet je wat nu echt leuk is? Zelf kweken van planten! Zie daar ook het grote terugkerende succes van de Moestuintjes van onze grote vriend AH… maar het kan nog anders. Je kunt ook groenten en fruit kweken uit zaden van producten die je koopt. Een heel bekend voorbeeld is natuurlijk de avocadopit, die wordt opgekweekt tot grote planten, maar ook andere fruit- en groentesoorten lenen zich perfect voor het binnenshuis opkweken. Zo krijg je een nog sterkere band met je bomen en struiken in je eigen moestuin.

In Planten kweken uit pitten en zaden laat schrijfster Celine je heel praktijkgericht zien hoe je planten kweekt. Dat is niet alleen een goedkope manier van het vullen van je moestuin, het is ook nog eens heel milieubewust: je gebruikt je ‘afval’ om iets nieuws mee te maken. Hoe circulair is dat? Goed voor de planeet en voor je portemonnee! Het boek gebruikt heldere stap-voor-stapbeschrijvingen om je door het hele proces te leiden. Bovendien heeft Celine een indeling gemaakt in eenvoudige ontkiemers tot planten die wat meer aandacht en energie kosten om tot een goede plant op te kweken. Ze vertelt je bovendien wat je daarna met de plant kan doen. Waar ze het liefst staan, of je ze binnen of buiten neer moet zetten en ga zo maar door. Je krijgt ook handige tips en tricks, bijvoorbeeld om zelf een kasje of kiemtrechter te maken van een plastic fles. Mango, avocado, pinda, citroen, kers, meloen, appel… Gooi zaden en pitten niet langer weg, maar laat ze kiemen! Het boekje richt zich vooral op fruit, maar met de opgedane kennis moet het vast ook lukken paprika, pepers en tomaten te kweken.

Score: 8

Ga direct naar Planten kweken uit pitten en zaden op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.