logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Gemini Man


Dubbelrollen in films kennen we inmiddels wel. Acteurs als Eddie Murphy en onze eigen Jandino Asporaat lustten er wel pap van. In Gemini Man is het de beurt aan niemand minder dan Will Smith, die twee van de meest prominente rollen vervult in de film Gemini Man. De belangrijkste rol os wel die van de gepensioneerde sluipschutter Henry Brogan. Hij is inmiddels 51 jaar en heeft heel wat moorden op zijn naam staan, van klussen die niemand anders heeft kunnen klaren. Na zijn laatste opdracht krijgt hij echter van een goede bekende te horen dat hij helemaal geen bad guy heeft omgelegd, maar een vooraanstaande Amerikaanse wetenschapper. Henry krijgt last van gewetensbezwaar, maar lang heeft hij niet om er over te treuren… hij wordt vanaf zijn eerste pensioendag op de hielen gezeten door heel wat geheim agenten en special ops…

Onderzoek

Al snel krijgt Henry in de gaten dat hij gevolgd wordt door de bevallige Danny Zakarweski, waarmee hij al snel een vrij hechte vriendschap sluit. Samen gaan ze op onderzoek uit naar de ware toedracht van de aanval op Henry en zijn oude team. Daarbij reizen ze de hele wereld rond, maar krijgen te maken met een jonge topagent die hen telkens een stapje voor lijkt te zijn… en die wel heel erg op Henry lijkt. Wat is hier aan de hand? Langzaam maar zeker vallen puzzelstukjes op hun plek en ontdekken ze dat Henry Brogan onbewust onderdeel is geworden van een geheim project: Gemini. De jonge gast tegen wie ze het moeten opnemen zou je de eerste Gemini Man kunnen noemen… een superagent die getraind is tot een topkiller. Tijdens de spannende race rond de wereld probeert Henry zijn schaduw telkens een stap voor te blijven. Maar hoe ver zal hij gaan als hij eindelijk oog in oog staat met de mysterieuze moordenaar?

Met zijn epische gevechtscènes en grensverleggende speciale effecten, luidt Gemini Man de toekomst van de actiefilm in.

Jong vs oud

Ondanks het bijzondere verhaal en de wat matige vertolking ervan op het witte doek (nou ja – op dvd dan, inmiddels) kun je ook naar de diepere laag kijken die de film rijk is. Ik bedoel: het blijft een bijzonder vraagstuk naar wie beter is: jong of oud, of je bepaalde karaktertrekken krijgt aangeleerd of dat ze zijn aangeboren en wat als je hele jeugd een groot drama is… kun je dat ooit overstijgen? Als je op die manier naar de film kijkt, zul je met heel andere ogen kijken naar de felle actiescènes, die vaak lijken op cutscenes van games, die er simpelweg te gelikt en te snel uitzien (dat overigens komt door een gebruikte videotechniek, je kijkt wel degelijk naar echte mensen die met elkaar op de vuist gaan) en het hyperrealistische gezicht van Junior, de jonge Gemini Man… dat is wel even wennen. Misschien zul je er de hele film door wel niet aan wennen, zelfs dat kan!

Ga direct naar Gemini Man op BOL.com.


Recensie over Gemini Man

Gemini Man is een spannende en spectaculaire actiefilm vol snelle scènes en felle gevechten. Daarbij is jammerlijk genoeg gekozen voor de verkeerde manier van filmen, waarbij je tijdens delen van de film eerder denkt dat je naar een CGI-film kijkt dan naar een normale film. Vooral het gezicht van Junior is wennen en stoot ook wel af. Het gevecht in de catacomben in Istanbul is chaotisch en hectisch. Door de donkere omgeving valt die grotendeels weg, en dat is jammer. Toch zit er een dieper verhaal achter Gemini Man die je niet zomaar mag vergeten en is het acteerwerk best prima voor een actiefilm als deze.

Score: 7


Informatie

Titel: Gemini Man
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 122 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.