logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Geld lenen om je bedrijf uit de problemen te brengen: een goed idee?

Er kunnen momenten zijn waarop je bedrijf even niet zo lekker loopt, en de inkomsten achterblijven op wat je had gehoopt of nodig hebt. Is het op zo’n moment verstandig om geld te lenen, of maak je de problemen op die manier alleen maar nog groter?

Wat is de reden?

Voor je besluit geld te gaan lenen om je zakelijke problemen op te lossen, is het van cruciaal belang om eerst op een rijtje te zetten waar deze problemen eigenlijk door zijn ontstaan.

Het kan zijn dat je er weinig aan kan doen dat er financiële problemen zijn ontstaan. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig dat een bedrijf in de problemen komt, doordat een bedrijf waar het zaken mee doet niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Heb je bij dit bedrijf een aardige factuur openstaan, dan kan het uitblijven van een betaling ervoor zorgen dat je plotseling te weinig geld in kas hebt om aan je eigen verplichtingen te voldoen. Is dit aantoonbaar het geval, en gaat het verder goed met je bedrijf, is New10 zakelijk lenen over het algemeen geen probleem. Je bedrijf moet, ook met het wegvallen van de betaling van deze factuur, wel gezond genoeg zijn om de lening op een redelijke termijn weer terug te kunnen betalen, uiteraard.

Zijn er andere redenen die ervoor hebben gezorgd dat het niet goed gaat met je bedrijf, dan is het belangrijk om deze eerst aan te pakken voor je geld leent. Ga je na het verkrijgen van de lening op dezelfde voet verder tenslotte, is de kans groot dat je binnen niet al te lange tijd weer in de problemen verkeert. Bekijk dus goed waar het mis is gegaan. Er is, waarschijnlijk, minder geld binnengekomen dan dat er uit is gegaan. Kun je ergens op besparen? Heb je eigenlijk te veel personeel in dienst, of is er niet al te zorgvuldig omgegaan met grote uitgaves? Een bank zal willen weten waardoor je in de problemen bent gekomen voor zij besluiten of ze je kunnen helpen hier weer uit te komen. Zorg dus voor een goede analyse en plan van aanpak voor je bij een geldverstrekker aanklopt.

Hoeveel leen je?

Over het algemeen valt aan te raden om niet meer te lenen dan strikt noodzakelijk is om er weer bovenop te kopen. Ga je een zakelijke lening berekenen, dan kan het verleidelijk zijn om meteen wat extra te reserveren om een gewenste investering te doen. Gaat deze investering je helpen om je bedrijf sneller weer op de rails te hebben, dan kan dit het overwegen waard zijn. Is deze niet per se noodzakelijk, dan is het beter deze even uit te stellen tot er weer voldoende geld verdiend wordt. Een zakelijke lening moet tenslotte ook weer worden terugbetaald, en het zou meer dan zonde zijn als dit nieuwe financiële problemen met zich meebrengt.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.