logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het geheime dierengenootschap 1, Luke Gamble

Luke Gamble, schrijver van Het Geheime Dierengenootschap, is zelf dierenarts en bekend van boeken en televisie. Met deze fantasierijke boekenserie probeert hij een nieuwe lichting dierenartsen op te laten staan, door de liefde voor de natuur en dieren in het bijzonder aan te wakkeren. Toch heeft deze serie een bijzondere insteek: het gaat voor een deel over mythologische dieren, zoals de fabelachtige eenhoorn, de vliegende Pegasus en de yeti.

Stemmen horen

Het geheime dierengenootschap begint met het verhaal van Edith, die op een kotsschool zit omdat haar ouders zo vaak op pad zijn om nieuwe dieren te ontdekken. Op haar school zit ze zeker niet op haar plek. Ze heeft meer dan eens last van hoofdpijn en ze heeft geen vriendinnen. Sterke nog: ze wordt flink gepest! Tijdens een schoolvakantie blijkt dat haar ouders haar niet komen ophalen. Ze krijgt van haar snibbige schooldirectrice te horen dat ze naar haar oom moet… waar ze letterlijk nog nooit van heeft gehoord. Met frisse tegenzin reist ze af naar een verlaten boerderij.

Knorrige dierenarts

Eenmaal op de verzorgboerderij van haar oom aangekomen, wordt ze opgevangen door de kletsgrage Betty en de enorme spierbundel Francis. Maar er zijn ook de trouwe viervoeter Arnold en de hyperactieve vogel (nou ja – als hij wakker is dan): Gerry, die dienstdoet als een soort postduif-toekan. En dan is er nog de knorrige oom, die gekleed gaat in zijn onlosmakelijke cape en vreemde hoedje. Hij is allesbehalve blij dat Edith (of Edie, zoals ze genoemd wordt) bij hen logeert. Edith voelt zich dan ook alles behalve prettig. Toch blijkt de dokter een klein hartje te hebben en Edith ziet hem soms van mopperkont naar zachtaardige man veranderen.

Stemmig persoon

De hoofdpijnen van Edith lijken erger te zijn op de boerderij van de dokter, maar dankzij een speciale thee van Betty kan ze het prima onder controle houden. Ze ontdekt dat ze zelfs met dieren kan praten, waardoor ze ontdekt dat de dokter lid is van het geheime dierengenootschap. Er staat zelfs een zieke Pegasus in de schuur, die Edith om hulp roept om zijn vleugel te genezen. Dankzij het feit dat Edith met dieren kan praten, blijkt ze een enorme aanwinst te zijn voor de dokterspraktijk en komt de dierenarts helemaal los. Daarom mag ze ook mee wanneer ze een noodkreet ontvangen vanuit de Himalaya – er blijkt een jonge Yeti ontzettend ziek te zijn!

Syndicaat

Zo ontdekt Edith ook van het bestaan van het Syndicaat, een jagersgilde dat jaagt op de meest exclusieve dieren. Ook zij weten van het bestaan van mythologische dieren en zijn zelfs de zieke yeti op het spoor. Zo komt het dat onze leden van het geheime dierengenootschap en het Syndicaat op precies hetzelfde moment op precies dezelfde plek arriveren en als eerste bij de gewonde yeti willen arriveren. Wie zal het er eerst zijn – en wie is het sterkst?


Ga direct naar Het geheime dierengenootschap op BOL.com.

Recensie over Het geheime dierengenootschap

Het geheime dierengenootschap belooft een spannende serie te worden voor jonge avonturiers die niet vies zijn van een vleugje magie en mythologie. Het verhaal is spannend en vooral de bijzondere visie op dierengeneeskunde is een geweldige aanwinst voor de geloofwaardigheid van de verschillende ziektes en ziektebeelden. Toch leest het verhaal niet zo vlot als ik zou willen, en dat komt deels door de herhaling die erin verwerkt zit. Het Luke Gamble wil te veel uitleggen. Niet alleen over de zieke dieren (in die gevallen is het helemaal niet zo storend), maar ook over vrij normale gebeurtenissen in het verhaal. Daardoor krijg je sommige gebeurtenissen soms twee of drie keer te horen – en dat verstoort het tempo. Maar: dit is het eerste deel uit de reeks, en het is een klein euvel voor een schrijver om rekening mee te houden in een vervolg. We kijken dus zeker uit naar het tweede deel!

Score: 7


Informatie

Titel: Het geheime dierengenootschap
Auteur:
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 300
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789021034317
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.