logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Het geheim van de Schaduwgruw, Thomas Taylor

Deel 2 van 3 van onze artikelen over Owee aan Zee
Het geheim van de Schaduwgruw recensie

In het griezelige plaatsje Owee aan Zee is het niet altijd kommer en kwel. Er zijn ook leuke festivals, hoewel die ook meestal wel aan iets duisters gekoppeld zijn. Zo is er jaarlijks de Gruwelnacht, op de dag dat de rest van de wereld Halloween viert. In die nacht ‘vieren’ ze het overwinnen van het geheim van de Schaduwgruw, een monsterlijk schaduwwezen dat mensen in zijn macht houdt door diens schaduw los te halen. Dokter Talassi en mevrouw Fossiel zetten ieder jaar hun gekibbel opzij om een groots schaduwpoppenspel tentoon te spreiden. Dit jaar komt daar verandering in. Lady Kraken, eigenaresse van Grand Hotel Nautilus, heeft namelijk een theatergroep toegestaan om het verhaal te vertellen. De illusioniste, de beroemde Caliastra, beweert bovendien Herbies tante te zijn en claimt diens voogdij. Dat zorgt al meteen voor wat wrijving, dat het hele boek sluimert.

Aankomend vertrek

Het hele boek mokt Violet Purperwier, het vriendinnetje van Herbert Citroen namelijk door het boek, kwaad op Caliastra omdat ze Herbie wil meenemen. Dat kan toch niet! Ze gelooft bovendien niet dat de illusioniste echt de tante is van Herbie. De bewijzen lijken een andere kant op te wijzen, maar toch blijft het knagen. Ook lady Kraken wil nog niet van Herbie af, wat ze op haar eigen cynische manier zal duidelijkmaken. Maar vertrek hoeft niet altijd gepland te zijn. Jenny, de bibiothecaresse van de Oweese Leesapotheek, is plotseling van de aardbodem verdwenen. Niemand heeft meer iets van haar vernomen. Herbie, Violet, de strandjutter mevrouw Fossiel en dokter Talassi zetten alles op alles om haar weer terug te vinden. Dat blijkt nog lang niet zo eenvoudig.

Geheimzinnige daden

Er is nog veel meer wat niet in de haak is. Caliastra doet namelijk wel heel geheimzinnig. Ze kat richting Violet, is poeslief tegen Herbie en weet met een enkele blik de twee mimespelers te commanderen en naar haar pijpen te laten dansen. Het lijkt erop dat zij de magische lantaarn van de Schaduwgruw te pakken hebben gekregen in het huis van de gemene Sebastiaan Aals, maar zijn daar nog altijd op zoek naar meer geheimzinnige voorwerpen. Wat? En waarom? Dat willen Violet (en dus ook Herbie, met een gezonde dosis tegenzin) maar wat graag weten. Dat brengt ons tweetal alleen maar dieper in de problemen… gelukkig is Erwin, de kat van de Leesapotheek, er nog altijd om hen uit de brand te helpen!


Ga direct naar Het geheim van de Schaduwgruw op BOL.com.

Recensie over Het geheim van de Schaduwgruw

Het geheim van de schaduwgruw is een heerlijk derde deel van Herbert Citroen en zijn avonturen in Owee aan Zee. Het is niet direct nodig om de eerdere boeken te hebben gelezen, maar het is natuurlijk wel leuk om te zien waar onze helden zoal zijn geweest en wat ze hebben gedaan. Veel verwijzingen zijn er niet in verweven. Dit avontuur is ontzettend spannend, op een sluimerende en sneaky manier. Er is íets aan de hand, maar wat precies is niet duidelijk. Zou de Schaduwgruw echt bestaan? En hoe komt Caliastra bij Sebastiaan Aals uit? Is ze echt de tante van Herbie? Genoeg vragen, die op een geweldige manier worden verteld. Spannend, grappig en fantasierijk.

Score: 8


Informatie

Titel: Het geheim van de Schaduwgruw
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789401476423
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Blader door de serie << Boek recensie: Het geheim van de malamander, Thomas TaylorBoek recensie: Het geheim van Gargantis, Thomas Taylor >>

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.