logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Geef je tuin een stoere uitstraling met een mooie tuinset


Nu de zomer eindelijk is begonnen (en hoe!) moet je eens om je heen kijken in je tuin. Je zult zien hoe alle elementen samenwerken om een uitstraling te verzorgen. Bestrating, planten, bloempotten, lampen… alles moet een beetje bij elkaar passen, anders wordt het maar een zooitje. Natuurlijk hoort daar ook een tuinset bij – anders kun je niet buiten zitten! Tuinsets zijn is de grotere elementen in de gemiddelde tuin. Er straalt dus heel wat sfeer van af. Waar moet je op letten als je een tuinset koopt? Wij zetten een paar belangrijke punten op een rij.

Type tuinset

Het allerbelangrijkste is wel hoe je in de tuin wil zitten. Dat bepaalt het type tuinset dat er het beste bij je past. Ben je iemand die eigenlijk alleen maar buiten zit om te eten? Dan is een eettafel met stoelen een verstandige keuze. Of ben je juist iemand die ’s middags een boekje leest op het terras, genietend van de zon? Dan is een bank misschien jouw ding. Of houd je er van om buiten te kletsen met een paar vrienden. Drankje er bij, hapjes op tafel? Dan is een loungeset het type tuinset dat bij jou past.

Het materiaal

Als je weet wat voor type tuinset het beste bij je past, kun je gaan nadenken over de invulling. Wat voor materiaal wil ik in mijn tuin plaatsen? Voor een wat klassieker of landelijk type tuin vind ik wicker een mooi materiaal. Je weet wel: dat gevlochten kunststof. Lekker knus, waarbij je kunt kiezen uit verschillende stijlen tuinmeubels. Ga je voor een klassieke strandstoel of juist een strak ontwerp, een grote blokbank of een rondgevormde hoekbank? Of ga je juist voor een strakke houten tafel met praktische stoelen? En welke kleur past het beste bij jouw tuin? Ga je voor zwart, hout, bruin, beige of misschien zelfs wit? Let wel dat ieder materiaal iets anders vraagt van het onderhoud. Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij, evenals metaal. Hout daarentegen vraagt jaarlijks onderhoud en kan flink vergrijzen.

Vorm en stijl

Heb je het type tuinset en het materiaal bepaald, dan kun je gaan zoeken naar de juiste vorm en stijl. Een tuinstel moet natuurlijk wel goed passen! Let bij de afmetingen ook op het uitschuiven van de stoelen. Tel minstens anderhalve meter van de tafelrand voor het uitschuiven van de stoelen en het zitten. Zo kun je een stoel niet alleen probleemloos naar achter schuiven, maar ook nog achter de andere stoelen doorlopen. Ook hoekbanken moeten natuurlijk goed passen in de ruimte die je hebt. Als je die afmetingen weet kun je pas echt goed gaan shoppen. Je zult zien dat je voor ieder wat wils hebt, in ieder budget. Strak en modern, klassiek, landelijk of heel natuurlijk: zoek en gij zult vinden!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.