logo-liggend-wit-donkerblauw

Geef een (prenten)boek cadeau

De nieuwe titels voor de leesbevorderingscampagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ zijn bekend! Dit jaar zijn dat Mees Kees – Een pittig klasje van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas en Kom uit die kraan!! van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad.

Dit is alweer de zevende editie van Geef een (prenten)boek cadeau!

Inmiddels zijn er meer dan 3 miljoen boeken cadeau gegeven dankzij deze actie en de inspanningen van de boekverkopers. Bij vele boekhandels kan je niet alleen een exemplaar voor jezelf kopen, maar ook ter plekke een boek doneren. De boekhandels zorgen er dan voor dat boeken terecht komen bij goede doelen als: de voedselbank, stichting Jarige Job, De Voorleesexpres of Sint voor ieder1. Steeds meer boekhandels zorgen voor zo’n donatieplank.

Vanaf 2 februari is Mees Kees – een pittig klasje te koop in de boekhandel. Kom uit die kraan!! is verkrijgbaar vanaf 17 mei. De verkoopprijs voor beide titels wordt € 2,99.

Mees Kees – Een pittig klasje

Over het boek

De kinderen van groep 6b krijgen een nieuwe meester. Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen…

Een ode aan de (beginnende) leerkracht! Wie wil er nu niet bij Meester Kees in de klas zitten? Zowel leerlingen als leerkrachten (en natuurlijk stagiairs) kunnen zich met dit grappige en hartverwarmende verhaal identificeren. Mees Kees heeft nog geen diploma, maar hij doet het nu al uit-ste-kend!

Ga direct naar Mees Kees – Een pittig klasje op BOL.com.

Over Mirjam Oldenhave & Rick de Haas

Mirjam Oldenhave wilde als kind juf worden en was gek op lezen. Ze heeft ondertussen zelf meer dan 40 boeken geschreven. Acht daarvan werden in de afgelopen jaren getipt door de Nederlandse Kinderjury en drie boeken kregen een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Haar bekendste boekenserie is toch wel Mees Kees, waarvan ook diverse films, een televisieserie en musicals zijn gemaakt.

Hoe kwam ze toch aan die inspiratie voor Mees Kees?

Mirjam: “Hij heeft echt bestaan! Alleen was het een vrouw, nou ja, eigenlijk nog een meisje. Ze was vreselijk zenuwachtig voor haar eerste schooldag. ‘Ik ga niet, ik blijf thuis!’ zei ze tegen haar vriend en dat meende ze. Haar vriend is toen met haar meegegaan. Hij is de hele dag gebleven, daarna wist ze dat ze het zelf kon en dat ze het zelfs leuk vond.”

Wat Mirjam van Geef een boek cadeau vindt?

“€2,99 voor een nieuw boek, dat is een buitenkansje! Heb je bijvoorbeeld een leuke stagiair? Geef dan een boek van mees Kees cadeau! Je kunt er iets leuks voorin schrijven, bijvoorbeeld: “We vinden je heel lief, maar je mag best wat strenger zijn!”. Wedden dat die stagiair het boek over twintig jaar nog steeds in de boekenkast heeft staan?”

Illustrator Rick de Haas werkt vaker samen met Mirjam Oldenhave. Aan Mees Kees natuurlijk, maar ook aan Boutje en de Rommelberg, en de serie Flits. Ook heeft hij een gezicht gegeven aan De Gorgels, de populaire boekenserie van Jochem Myjer.

Rick vindt dat hij een heel fijn beroep heeft. Hoewel hij ook best tuinman had willen zijn, of timmerman… Creatief bezig zijn, en met je handen werken dus. Maar wij zijn blij dat zijn keus op het illustreren is gevallen!

Kom uit die kraan!!

Over het boek

Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat?
Een stoer en humoristisch prentenboek dat je keer op keer kunt lezen, en waar je steeds weer iets nieuws in ontdekt.

Ga direct naar Kom uit die kraan!! op BOL.com.

Over Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad

Tjibbe Veldkamp schreef vele prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans, en neemt daar regelmatig prijzen en lovende woorden voor in ontvangst.

Bij Lemniscaat verschenen onder andere zijn prentenboeken 22 wezen en Kom uit die kraan!!, die beide bekroond werden met een Zilveren Griffel, en de jeugdroman Tiffany Dop, die eveneens bekroond werd met een Zilveren Griffel. Zijn prentenboek Maar eerst ving ik een monster werd prentenboek van het jaar in 2022. Thomas de Veen van NRC noemde hem ‘de beste prentenboekenmaker van Nederland’ naar aanleiding van het boek De fantastische vliegwedstrijd.

Onlangs kwam zijn nieuwste boek uit, voor wat oudere kinderen dit keer: De jongen die van de wereld hield.

Alice Hoogstad illustreert al jaren kinderboeken. Ze werkte samen met verschillende bekende kinderboekenschrijvers, waaronder Guus Kuijer, Paul van Loon, Rindert Kromhout en Erik van Os. Ze tekent ook voor Sesamstraat, maar werkt het allerliefst aan haar eigen prentenboeken.

Monsterboek was haar eerste eigen werk en werd meteen bekroond met een gouden penseel. Later verschenen bij Lemniscaat Mijn oma is een ooievaar en natuurlijk Kom uit die kraan!!

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.