logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Geef een prentenboek cadeau: Raad eens hoeveel ik van je hou?

geef een prentenboek cadeau‘Ik hou van jou tot aan de maan – EN TERUG!’ Wie kent deze quote uit Raad eens hoeveel ik van je hou niet? Het prentenboek van Sam McBratney en Anita Jeram is geschreven in 1994 en raakt ook vandaag de dag nog veel ouder en kinderen over de hele wereld. Ken je het boek nog niet? Dan is dit je kans om ‘m in huis te halen! Maar ook voor fans is er geweldig nieuws. Vanaf vrijdag 6 april ligt dit geweldige prentenboek voor de speciale actieprijs van twee euro in de boekhandel, in het kader van ‘Geef een prentenboek cadeau’. Deze landelijke campagne heeft als missie om alle kinderen de kans te geven op te groeien tussen de boeken. Hoe nobel is dat? Want als er één ding zeker is, is dat lezen, voorgelezen worden en verhalen vertellen super belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Samenwerking

Door elk jaar in samenwerking met een groot aantal partners een jeugd- en een prentenboekklassieker uit te brengen voor de weggeefprijs van twee euro, streeft de stichting ernaar alle kinderen te bereiken – ook zij die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Raad eens hoeveel ik van je hou is zo’n klassieker. In februari verscheen binnen de campagne al met succes Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren, in een oplage van 200.000 exemplaren. Van het prentenboek zijn zelfs 300.000 exemplaren gedrukt. Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken: ren vanaf 6 april naar de boekhandel, koop een Raad eens hoeveel ik van je hou en geef het boek cadeau! ‘Grote Haas, kom eens hier met je oren. Ik moet je iets héél belangrijks vertellen. Raad eens hoeveel ik van je hou?’ Hazeltje en Grote Haas willen elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Telkens als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas daar nog een schepje bovenop. Raad een hoeveel ik van je hou van Sam McBartney en Anita Jeram is voor te lezen aan kinderen vanaf 2 jaar.

Geef een prentenboek cadeau!

Geven, dat is wat we graag willen bereiken met deze actie. Dat iedereen een Raad een hoeveel ik van je hou koopt en cadeau geeft aan zijn of haar (klein)kind, nichtje, neefje, buurmeisje, leerling, of aan een kind dat – om wat voor reden dan ook – thuis geen boeken heeft. Gelukkig gebeurt het geven al op verschillende niveaus in Nederland. Niet alleen particulieren, maar ook boekhandels, gemeentes, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties, stichtingen en politieke partijen geven mee. Tal van partners bundelen de krachten om ervoor te zorgen dat er over drie jaar 1 miljoen kinderen bereikt worden. Als we dat samen aanpakken, gaat het zeker lukken! Door heel Nederland zijn er dan ook goede initiatieven om dit te steunen. Een paar voorbeelden:
  • De gemeente Utrecht schenkt alle kinderen van de kinderdagverblijven en de kleuterklassen Raad eens hoeveel ik van je hou;
  • Een anonieme schenker doneert een exemplaar van beide boeken aan alle kinderafdelingen in alle ziekenhuizen in Nederland;
  • De VoorleesExpress geeft alle deelnemende gezinnen Raad eens hoeveel ik van je hou.

Doneer een (prenten)boek

Als je niet weet aan wie je wilt geven, dan kun je een boek doneren in de boekhandel. Verschillende boekhandels in Nederland werken samen met plaatselijke goede doelen als Stichting Kinderen van de Voedselbank en Stichting Jarige Job. Zo gaf Boekhandel Van der Meer alle gedoneerde boeken aan de Taalschool en de Verrekijker op het AZC. Kijk op www.geefeenprentenboekcadeau.nl voor de deelnemende boekhandels en de bijbehorende goede doelen.

Ieder kind zijn eigen boekenplankje

‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is een jaarlijks terugkerende actie, gericht op de lange termijn. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen ook thuis opgroeien tussen de boeken, is er in samenwerking met Staatsbosbeheer een boekenplankje beschikbaar gesteld. Op dit plankje krijgen niet alleen deze klassiekers een plek, maar ook een BoekStart-titel, de boeken uit de bibliotheek en wellicht het eigen lievelingsboek. Het boekenplankje is van neutraal licht hout, dat de kinderen zelf kunnen beschilderen, en is te koop bij de boekhandel voor € 9,95. Het hout is afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer.

Waarom is lezen en leesplezier van belang?

Lezen en voorgelezen worden opent een wereld van verhalen die de fantasie prikkelen en vensters openen naar nieuwe avonturen, mensen en culturen. Bovendien leggen zij de basis voor geletterdheid en daarmee tot succes op school en later in de samenleving. Het effect op woordenschatontwikkeling is onevenaarbaar: met een kwartier vrij lezen per dag leren kinderen gemiddeld 1000 woorden per jaar! Dus… geef je mee aan alle kinderen van Nederland en Vlaanderen?

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.