De nieuwe titel voor de campagne ‘Geef een boek cadeau’ is bekend. Dit lustrumjaar is dat de klassieker Het Achterhuis van Anne Frank. Het prentenboek wordt 7 december bekendgemaakt. Het Achterhuis is een boek dat iedereen in Nederland en Vlaanderen gelezen moet hebben. Het belicht een deel van onze geschiedenis door de ogen van een opgroeiend meisje. Het toont waartoe mensen in staat zijn, in de meest positieve en meest negatieve zin van het woord. Het is geschreven op een manier waardoor het je voor altijd bijblijft: recht uit het hart.
Voor alle leerlingen van 11 tot 18 jaar
Het is daarom ook het ideale boek voor alle leerlingen van de bovenbouw van de basisschool en de middelbare school, van VMBO tot Gymnasium, het gehele secundair onderwijs. De lezers volgen het ooggetuigenverslag van een leeftijdgenoot in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en tijdens haar onderduikperiode. Het Achterhuis is een boek dat iedereen en uitnodigt tot gesprekken in de klas. Stichting ‘Geef mij maar een boek’ roept dan ook iedereen op om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nederland en Vlaanderen in februari Het Achterhuis krijgt. En leest.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Het Achterhuis van Anne Frank
Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.
In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld.
‘Eén enkele Anne Frank ontroert ons meer dan de ontelbaren die net zo leden als zij, maar wier beeld in de schaduw is gebleven. Misschien moet dat ook zo zijn: als we het leed van alle mensen moesten en konden meelijden, zouden we niet kunnen leven.’
Primo Levi
Missie ‘Geef een (prenten)boek cadeau’
‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, worden ieder jaar in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar gesteld voor een klein bedrag.
Geef een boek cadeau óf geef een prentenboek cadeau.
Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!
Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.
In vier jaar tijd zijn meer dan 1,5 miljoen kinderen bereikt
En hiermee is de doelstelling van de samenwerkende partijen en ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ gehaald. Alleen al in 2021 hebben 446.000 boeken hun weg naar kinderen gevonden: 200.000 jeugdboeken en 246.000 prentenboeken. Geef een (prenten)boek cadeau’ steunt het Leesoffensief en hoopt dat ook dit jaar minstens een half miljoen kinderen de gekozen campagneboeken ontvangen van gulle gevers.