Gebruik je zonnepanelen optimaal met HomeWizard

Dankzij de HomeWizard P1 energiemeter voor in de meterkast en de HomeWizard Energy Sockets kun je tot op het stopcontact nauwkeurig bepalen hoe jouw energieverbruik is. Maar met deze twee middelen (en de HomeWizard app) kun je ook slim gebruikmaken van je zonnepanelen. Hoe? Dat vertellen we je zo.

homewizard-p1-meter

Salderen en energie

Het is natuurlijk een heikel onderwerp: de saldering van de energie-opbrengst. Als je op het moment bent dat je de stroomopbrengst lager wordt dan de verbruikte energie, is het verstandig om te werken met slimme manieren om de energie van je zonnepanelen direct te gebruiken. Daar komen slimme hulpjes om de hoek kijken, zoals die van HomeWizard.

Ga direct naar HomeWizard producten op BOL.com.

Zonnepanelen direct koppelen

Sinds kort is het mogelijk om zonnepanelen direct te koppelen met de HomeWizard app, zodat je direct ziet hoeveel energie jouw panelen opbrengen. Dat kan overigens ook met de HomeWizard kWh Meter, maar dan moet je wel een extra apparaat kopen en (laten) aansluiten. Wil je dat niet, dan heeft HomeWizard een toffe feature: je kunt via Energy+ namelijk een koppeling maken met de omvormers van SolarEdge, GoodWe of Growatt, de koppeling met omvormers van Enphase en SMA volgen. Heb jij één van deze drie omvormers? Dan heb je alleen een abonnement op Energy+ (0,99 cent per maand) nodig om gebruik te maken van deze informatie. Zo zie je hoeveel je opwekt, hoeveel je direct verbruikt en hoeveel energie je van het stroomnet verbruikt.

Een Energy+-abonnement heeft overigens nog meer voordelen als je andere producten van HomeWizard hebt, daarover dadelijk meer.

homewizard-energy-plus

Direct verbruiken

Dankzij de nieuwe informatie van de koppeling met je zonnepanelen kun je acties instellen, zoals het activeren van een slimme Energy Socket, waardoor je bijvoorbeeld je ebikes, elektrische auto… of zelfs een thuisaccu kunt opladen, zonder daarbij energie te verbruiken van het stroomnet. Ook kun je hieraan acties koppelen met andere apparaten die veel stroom verbruiken, zoals je vaatwasser of wasmachine.

Ga op HomeWizard naar:

Zonne-energie gebruiken met Energy+

Je behaalt de optimale resultaten met een Energy+ abonnement (0.99 cent per maand). Met een abonnement op Energy+ krijg je niet alleen langer toegang tot gegevens over je energieverbruik, je krijgt ook meldingen bij onverwacht of afwijkend stroom- of gasverbruik en inzicht op je sluipverbruik. Met Energy+ krijg je ook toegang tot de EnergySaver-functies! Via het menu Instellingen tik je op EnergySaver. Je kunt nu:

 • een Energy Socket op een timer inschakelen of uitschakelen
 • een Energy Socket laten inschakelen of uitschakelen op basis van een meting: Als je energiemeter bijvoorbeeld aangeeft een bepaalde hoeveelheid stroom terug te leveren, kun je een stekker inschakelen. Dat kan zelfs tussen bepaalde tijden. Zo kun je jouw wasmachine ’s ochtends laten aanspringen, terwijl je vaatwasser ’s middags activeert als de zon schijnt.
 • een Energy Socket laten inschakelen op basis van de zonne-energie. Dat is er echt eentje voor de opladers: afhankelijk van de opgewekte hoeveelheid energie gaat een Energy Socket namelijk aan… en ook weer uit als de opgewerkte energie vermindert. Super handig voor het opladen van een accu, maar minder voor andere taken.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Gerard Kolkman avatar
  Gerard Kolkman

  De P1 meter moet eigenlijk elke energie coach hebben.
  Dit apparaat 14 dagen voor het bezoek installeren en dan heb je echt inzicht.
  99% wilt deze behouden omdat ze het nut ervan inzien.
  Dus energie coöperaties schaft deze aan en ook gemeentes die aan armoede bestrijding doen.

 2. Wim avatar
  Wim

  Ik heb het wel 3 maar alleen om te kijken wat bepaalde apparaten gebruiken. Wasmachine en droger hebben spanning nodig om het programma in te stellen. Auto opladen gaat niet via het spotcontact. Ik heb er wel een homewizard KWh meter er tussen zitten maar die kan ik niet schakelen of programeren. Verder wel heel blij met de installatie. 2 3f KWh meters, (zonnenelen en auto) 3 sockets. Apparaten moeten alleen handmatig op de geschikte tijd in geschakeld worden. Alleen de vaatwasser kan uren te voren geprogrammeerd worden.

 3. Geert Smeenk avatar
  Geert Smeenk

  Ik gebruik de wizzard nu enkele maanden en onderschrijf dat bovenstaande helemaal. Bijkomend voordeel is de mogelijkheid ook alles op afstand te regelen . Als we een paar dagen weg zijn gaat alles uit, maar paar uur voor we terugkomen kan ik de warmtepomp, de boiler en keukenboiler alvast inschakelen. Ook mijn airco, die ik alleen gebruik voor verwarmen van woonkamer en slaapkamers kan ik zo schakelen. Mijn boilers zijn elektrisch en schakel ik op basis van teruglevering. Meestal in de piek tussen 12 en 1400 uur.
  Ik kan het iedereen van harte aanbevelen! Je krijgt een ongelooflijk goed inzicht waar je wat verbruikt!

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.