logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Gebroken, Kate Hamer

De spannende thriller Gebroken is een duistere, sluimerende thriller waarin drie Engelse vriendinnen (Phoebe, Orla en Grace) de hoofdrol spelen. In het boek wissel je van personage, zodat je het verhaal van alle drie de kanten kunt volgen. Daarin maak je de moeilijke keuzes en ontwikkelingsperiode mee waar vrouwen mee moeten omgaan.

Low tech

Het grappige van Gebroken is misschien wel dat het verhaal zich afspeelt in 2003, waardoor de personages niet gehinderd worden door high tech nufjes als smartphones en overal bereikbaar zijn. Social media, whatsapp en messenger… ze spelen allemaal geen rol in dit verhaal. Dat alleen zorgt al voor een mysterieuze vibe door het boek, alsof je naar Stranger Things kijkt. De vriendschap is dus een echte vriendschap, met een minimale sociale druk die daaraan ten grondslag ligt. Dankzij de verdeling van het boek in verschillende vertellers, krijg je telkens een andere visie op de gebeurtenissen. Knap is echter ook dat er een andere tone of voice is, waarin het verhaal wordt verteld. Zo lijkt het echt alsof er drie mensen aan het woord zijn.

Magische krachten

Het boek draait in feite om Phoebe. In het begin van het boek lees je dat ze op een brug staat, met een gescheurde panty en maar één schoen. Ze is opgewonden en zenuwachtig. Na een paar minuten wachten botst een auto tegen een muur, waarbij een voetganger om het leven komt. Phoebe denkt dat dit haar schuld is: ze dacht aan moord… en dat gebeurde ook. De vraag is alleen: kwam dat door haar? Zij denkt van wel, en dat is het enige dat telt. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk onzin is: Gebroken is helemaal geen fantasyboek vol magie en bovennatuurlijke verschijnselen. Het is juist een indringend verhaal over obsessief en misschien wel hysterisch gedrag van tieners. Naarmate het verhaal zich ontwikkelt, ontdek je waarom Phoebe in bovennatuurlijke gaven gelooft: het is iets dat ze kan beheersen in een wereld waar ze geen controle over heeft. Dit in combinatie met haar vriendschap met Grace en Orla zijn de belangrijkste dingen die ze bezit en naarmate de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden raken, wordt de inzet steeds hoger.

Familieperikelen

Naast de vriendschap van de drie meiden krijgen ze ook alle drie genoeg afzonderlijke aandacht. Phoebe komt uit een rijk gezin, waarin iedereen alleen aan zichzelf denkt. Terwijl de relatie van Phoebe met haar moeder wisselvallig is, bevinden Orla en Grace zich in heel andere situaties. Het verhaal van Grace is het meest hartverscheurende: zij is de jonge verzorger voor haar moeder met MS. Ze wordt verteerd door deze taak en het leven is een dagelijkse strijd, maar haar enige constante is dat haar moeder van haar houdt en dat ze veilig is. Orla is op dezelfde manier geliefd, maar de relatie tussen een moeder en dochter is nooit gemakkelijk.


Ga direct naar Gebroken op BOL.com.

Recensie over Gebroken

Gebroken is een meeslepend verhaal, waarin de nodige spanningen ontstaan en opwellen. De nadruk ligt op onderlinge relaties, zowel van de meiden onderling als met hun families. Het verhaal bouwt langzaam op, laag na laag krijg je een diepere blik in hun wereld en bouwt ook de dreiging op, totdat je je plotseling realiseert dat het verhaal je compleet in zijn ban heeft.

Score: 8


Informatie

Titel: Gebroken
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022590584
Prijs: 17.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: