logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Getest: Garden Gourmet Vuna – plantaardige tonijnvervanger


Garden Gourmet ken je vast wel van de vele vegetarische producten in het supermarktschap. Ze doen telkens weer een stapje in de goede richting om een goed alternatief te bieden voor vlees (want, zoals we allemaal weten, drukt de vleesindustrie een flinke stempel op ons milieu). Met alle kennis en ervaring die ze hebben opgedaan in de wereld van vlees, doen ze nu een stapje naar de oceanen. Wij probeerden vandaag Garden Gourmet Vuna – een plantaardige tonijnvervanger!

Spannende keuze

Van alle vissoorten is tonijn wel een beetje een buitenbeentje. Vleesachtig van structuur, uitgesproken van smaak en veelzijdig om te verwerken. We kennen het allemaal uit de blikjes, verwerkt in olie, maar ook op water of als stuk is het een heel bijzonder stuk vis. Een dappere keuze dus om juist deze vissoort te kiezen om te veganiseren, om maar even een nieuw woord te introduceren. En het knappe is: het is ze nog gelukt ook! De Garden Gourmet Vuna smaakt als tonijn, misschien wat milder dan de meeste varianten, maar wel met die uitgesproken, draderige structuur. Je zou bijna vergeten dat Vuna gemaakt is van de eiwitten van spliterwten, en volledig vegan is!

Lekker én vegan

Vuna is daarmee geschikt voor een heel brede gebruikersgroep. Sterker nog: het is niet alleen geschikt voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, maar is ook perfect geschikt voor de rasechte vis-eter. Die zal moeite hebben om het verschil te kunnen ervaren, zeker als je bekend bent met ‘het pure product’ en de tonijn niet koopt in een blikje, ingelegd in op smaak gebrachte olijfolie. Dankzij het feit dat dit product volledig plantaardig is, kan het zowel koud als warm gebruikt worden. Meng het dus door je salade of beleg je pizza ermee… of wat dacht je van een pasta met tonijn?

Als kennismaking kwam Garden Gourmet naar ons toe met een heel stoere viskar… gevuld met (split)erwten, zoals je begrijpt! Want ijs is niet nodig met dit plantaardige product. Houd er wel rekening mee dat je het gekoeld bewaard, ook als het potje nog dicht is! Eenmaal geopend is het 2 tot 3 dagen houdbaar.

Gezond voor mens en milieu

Garden Gourmet Vuna heeft slechts 7 ingrediënten (water, erwten-eiwitten, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels en zout), is rijk aan eiwitten en heeft Nutri-Score B. Daarnaast is VUNA een bron van Omega-3 vetzuren omdat het per 100 gram en 100 kcal minimaal 0,3 gram Omega-3 vetzuren (ALA) bevat. Een andere prettige bijkomstigheid is dat het ook erg oceaanvriendelijk is. Als je kijkt naar de visconsumptie, eten de meeste mensen tonijn in blik. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat met het vangen van vis ook ontzettend veel bijvangst binnengehaald wordt. En vissen krijgen niet bepaald de meest gezonden stoffen binnen, aangezien de oceanen behoorlijk vervuild zijn… die ongezonde stoffen worden ook teruggevonden in vissen. Reden temeer om deze vega-vis een kans te geven, nietwaar? Vuna past perfect in een flexitarische levensstijl, dat in hersluitbare en eindeloos recyclebare glazen potten wordt verkocht.


Recensie over Garden Gourmet Vuna

CooleSuggesties topper

Vegan tonijn… wie had dat ooit kunnen denken? Garden Gourmet heeft het ‘m geflikt en ook nog eens op een geweldige manier gepresenteerd in een chique potje, dat je in de koelschappen van je supermarkt kunt vinden. De bijzondere vleesvervanger heeft de smaak en structuur van tonijn, zonder die langdurige nasmaak. Wel de lusten, niet de lasten. Dat gaat ook op voor het milieu, want de verwerking van spliterwten heeft een aanzienlijk lagere ecologische stempel dan de visvangst van tonijn. Probeer hem eens en oordeel zelf. Wij zijn in ieder geval fan!

Score: 9


Informatie

Garden Gourmet Vuna
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 3.99 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.