logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Xenoblade Chronicles 3

Sommige franchises zijn het waard om een nieuw deel te spelen. In mijn bescheiden mening hoort Xenoblade Chronicles daar zeker toe. Het is wederom een fantastische mix van rpg, animatie, actie, verpakt in een perfect uitgevoerd jasje. Bovendien is het spel, dankzij de briljante mix van spelstijlen, uniek in zijn soort. Daarmee is het een beetje een allemansvriendje, maar ook weer niet.

Strijdperk

In Xenoblades Chronicles 3 leer je dat er een felle oorlog is tussen de Keves en de Agnus. Die oorlog duurt al ongeveer 10 jaar lang, waarbij ze elkaars slachtoffers gebruiken als energie. Best wel een luguber gegeven, niet? Dat zet ook meteen de sfeer voor deze game. Je ziet beelden uit een vredig verleden, de pijn van het heden… en de onrust die er heerst. En dat brengt is bij Noah, een off-seer. Iemand die de doden rust kan geven met zijn fluitspel. Hij staat er niet alleen voor: hij wordt bijgestaan door de zachtaardige spierbundel Lanz en de mopperige genezer Eunie. Alle drie behoren ze tot de Keves. Ze komen in botsing met een drietal uit de Agnus-clan: Mio, een off-seer met kattenoren, de hamer-zwaaiende Sena en de cynische tacticus Taion. Ze komen bij elkaar en ontdekken raken verwikkeld in felle strijd. Daarbij krijgen ze onverwacht hulp van een oude man (nou ja – volwassen man… maar hoe komt hij zo oud, in deze bizarre tijd?) die een ei activeert en onze personages laat samensmelten tot één grote en krachtige vorm. En zo ontstaat een uniek gezelschap, ontstaan uit twee facties. Vijanden die samenwerken om een groter kwaad te bestrijden en de oorlog wellicht voor eens en altijd te beslechten.

Grote missie

De ‘oude man’ begeleid de zes jongelingen, wiens energie wordt verbruikt om te vechten in de strijd. Hij merkt op dat ze vanaf nu bekendstaan als Ouroboros, een machtige kracht die alles zal vernietigen. Door hun samensmelting hebben ze de wraak op zich genomen van zowel de Keves als de Agnus! Er is maar één oplossing. Ze moeten een gigantisch zwaard oppikken in de verre plaats Sword March. Dat betekend een flinke queeste…

Dus nu zijn ze vrienden, omdat dat monster hen markeerde, hen markeerde als Ouroboros, degene die alles zal vernietigen… of iets in die richting. Dit betekent dat zowel Keves als Agnus erop uit zijn om ze te pakken te krijgen. Het zijn voortvluchtigen die nergens heen kunnen, behalve in één richting die door de rimpelige man wordt gegeven. Hij vertelt hen om naar de basis van een gigantisch zwaard te gaan dat het land in de verte doorboort. Naar een plaats genaamd Sword March.

Merchandise koop je bij:

Missies en zijmissies

Tijdens die tocht naar Sword March leer je de technieken van het spel kennen, ontdek je nieuwe personages en kun je heel wat zijmissies ondernemen om nieuwe voorwerpen en vaardigheden op te duikelen. En dat alles in een fantastisch uitgewerkte wereld, waarbij je – naarmate je reis vordert – ook in beduidend andere omgevingen zult rondstruinen. Een geweldige ervaring! Die rijke, open wereld staat garant voor honderden uren speelplezier. De weg naar Sword March zal je alleen al zo’n 40 uur kosten… en dan kun je nog zijmissies uitvoeren om die tijd te verlengen. Ben je eenmaal daar, dan heb je in feite de inleiding van het spel voltooid!

De strijd aangaan

De combat in Xenoblade Chronicles 3 krijgt een prominente rol in het spel. Die is behoorlijk diepgaand: zo zijn er aanvallen die krachtiger zijn wanneer je ze van achter uitvoert. Als je deze positionele aanvallen verricht als Noah, kan je de ’talent art bar’ opvullen. Is die balk vol, dan kun je een speciale aanval uitvoeren die flink wat schade aanbrengt. De aanvallen en opties van de Attackers, Tanks en Healers voelen logisch en intuïtief aan. Ze zijn makkelijk onder de knie te krijgen en niet verwarrend. Ieder personage krijgt een beginklasse, maar die kun je later in het spel altijd aanpassen. Met de Hero Quests kun je nieuwe klassen vrijspelen en vind je personages die je aan je team kunt toevoegen. Hiermee krijg je voordelen die je nodig hebt in jouw belangrijke queeste! Bovendien krijg je zo de nodige flexibiliteit om je team samen te stellen voor de missie ophanden. Een toffe feature is de mogelijkheid om twee personages samen te voeten tot een robot. Iedere combinatie heeft daarbij andere eigenschappen en krachten. Combineren en uitproberen is het devies! Je moet daarbij goed nadenken over je zetten. Xenoblade Chronicles 3 zet namelijk meer in op de strategie dan op het klakkeloos buttonbashen. Het duurt zelfs even voor de aanvallen worden ingezet. Vooral gevechten met de eindbazen kunnen daarom best lang duren.


Ga direct naar Xenoblade Chronicles 3 op BOL.com.

Recensie over Xenoblade Chronicles 3

CooleSuggesties topper

Xenoblade Chronicles 3 combineert actie met ontdekking, magie met kracht en avontuur met puzzels. Het is daarmee een spel op zichzelf, waarin jij je kunt bewegen in een nagenoeg eindeloze wereld vol mysteries, monsters en vooral met gewiekste tegenstanders. Jouw team heeft namelijk beide kanten van de oorlog op je afgeroepen. Kun jij ze lang genoeg afhouden om je doel te bereiken en een einde te maken aan deze uitzichtloze strijd en moedeloze wereld?

Score: 9


Info

Xenoblade Chronicles 3
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: rpg
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.