logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: The Settlers: New Allies


Oudere gamers kennen vast de gamereeks van The Settlers: het was een van de tofste RTS-stedenbouwergames van vroeger! Het is zelfs zo populair, dat er een bordspel van The Settlers gemaakt is. Nu, 13 jaar na de laatste release van The Settlers, komt er een nieuwe game in de reeks. The Settlers: New Allies probeert de serie nieuw leven in te blazen met moderne graphics en functies, terwijl ze hun ogen houden op de basis van het spel. Daarbij kun je kiezen uit een campagne voor één speler of een online optie.

Het doel van The Settlers

Tja – moeten we dat nog uitleggen? Nou ja – voor de jonge generatie dan: bij The Settlers is het de bedoeling dat je een stad opbouwt. Je begint met een heel kleine basis, waarna je nieuwe gebouwden neerzet, grondstoffen verzamelt, legers bouwt en bovendien de bevolking tevreden houdt. Je zou het kunnen zien als Clash of Clans en The Sims door elkaar, met een toffe styling en vormgeving als sausje om alles met elkaar te matchen. Je moet dus een nederzetting opbouwen en specifieke doelen voltooien… en je vijand van de kaart vegen. En dat betekent: grondstoffen verzamelen, gebouwen verbeteren en je leger upgraden wanneer je maar kunt!

Zoeken en verkennen

Voor je dat alles kunt doen, zul je de juiste grondstoffen moeten vinden. Daarvoor zul je op pad moeten, zodat je plekken vind waar je ze kunt halen. Waar je bij eerdere versies van The Settlers te maken kreeg met bronnen die op een gegeven moment op waren, is dat bij The Settlers: New Allies niet het geval. Heb je eenmaal een stekje gevonden, dan kun je daar gebruik van blijven maken. De grondstoffen bewaar je in pakhuizen, die je het beste halverwege de stad kunt plaatsen. Zo kunnen je werkertjes beter blijven doorwerken. Kijk daarbij ook naar de doelen van jouw volk, die bepalen namelijk voor een deel hoe jij dit potje zult moeten spelen. Moet je gebieden verkennen, jezelf succesvol verdedigen of juist je bevolking ontwikkelen? In de online spelvariant kunnen deze doelstellingen wat gevarieerder, nu zijn de doelen vrijwel gelijk en is het spel eerder gericht op de strijd.

Online en offline

De offline campagne biedt meer variatie, maar weinig diepgang om als volledig spel door te kunnen gaan. Het is een geweldige leerschool, maar biedt te weinig spanning om interessant te blijven. Jammer genoeg zit er weinig pit in de tussenfilmpjes: de stemacteurs zetten niet bepaald geloofwaardige dialogen neer, de animaties zijn wat hokkerig en het verhaal schort aan alle kanten. Soms krijg je zelfs een herhaling van een eerdere dialoog voor de kiezen! Het is daardoor logisch dat de meeste spelers zich zullen storten op de online spelvariant. Je kunt het spelen met maximaal drie spelers, waarbij je in de variant met twee online spelers ook kunt kiezen om het gezamelijk op te nemen tegen de computer. Het is daarbij de bedoeling om alle vijanden uit te schakelen of door doelen te bereiken voor iemands bevolking, voorraad edelstenen en militaire macht. Win je een wedstrijd? Dan win je cosmetische upgrades en valuta, waarmee je cosmetische upgrades kunt kopen.

The Settlers: New Allies is vooralsnog enkel verkrijgbaar voor de PC. De game is vanaf 23 maart 2023 ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Ook is de game backwards compatible voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S.


Ga direct naar The Settlers: New Allies op BOL.com.

Recensie over The Settlers: New Allies

The Settlers: New Allies is een goede eerste poging om de gamereeks weer nieuw leven in te blazen. Er zitten een paar nieuwe elementen in, waarbij de online spelvariant natuurlijk de meest opvallende is. Toch lukt het New Allies niet om te blijven boeien, zowel in de online als in de offline spelvariant. Een boeiende single-player optie zou het spel zonder meer kunnen redden, want het heeft nog altijd de succesnummers in de basis zitten. De game ziet er fantastisch uit, met een fraaie detaillering. De besturing werkt goed en intuïtief en de mogelijkheid om je eigen volk te ontwikkelen werkt nog altijd als een magneet. Wij kijken uit naar de eerste update om het boeiender te maken!

Score: 7


Info

The Settlers: New Allies
Uitgever: Ubisoft
Getest op: PC
Genre: rts
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.