logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Tchia: Oléti edition, PS5


Tchia neemt je mee naar een vredig, tropisch eiland, waar ze samen leeft met haar vader. Ze hebben zo hun eigen routines en gewoontes. Ze eten samen rond een kampvuur op een hagelwit strand, kijkend naar de sterren en zingen samen liedjes. Hoe vredig is dat? Tot de gemene Pwi Dua met zijn helikopter op het strand land en meteen slachtoffers maakt. Tchia’s vader wordt ontvoerd … en dat schiet onze kleine meid in het verkeerde keelgat. Tijd om in actie te komen!

Open wereld

Tchia gaat daarvoor op avontuur in de open wereld die het eiland eigenlijk is. Ze kan daarbij in alles veranderen wat ze tegenkomt, wat een bijzonder flexibel en creatief spel mogelijk maakt. En inderdaad: het lieve karakter van de introductie is al snel weg, aangezien Tchia moet vechten voor de vrijheid van haar vader met Meavora als grootste tegenstander (en diens sidekick Pwi Dua, die gast van de heli, weet je nog wel?). Maar de actie gebeurt wel op een grappige en verrassende manier!

Unieke spelwereld

Tchias wereld is geïnspireerd op een kleine eilandengroep, Nieuw-Caledonië, dat ergens in de Stille Oceaan ligt. Niet alleen de schilderachtige landschappen en de aanstekelijke soundtrack zijn erop gebaseerd, maar ook de gesproken teksten: de personages spreken Frans en Drehu, de twee landstalen van deze regio. Maar natuurlijk is er ondertiteling aanwezig, anders zou het een heel lang en verwarrend spel worden 🙂

Verandering

Het spel heeft een magisch tintje: Tchia kan met behulp van de zogenaamde zielensprong vrijwel elk dier of voorwerp overnemen. Zo kun je vliegen als vogel en snel rennen als hert of als krab kettingen doorknippen van schatkisten. Je kunt ook in een kokosnoot, ukelele of bananenboom veranderen, als je dat wilt. Nee, dat is niet echt logisch, maar het kán wel.

Ontspannende actie

Al met al is het best een ontspannende game, vooral omdat er zoveel te ontdekken en te verzamelen is. Je kunt het hele eiland overhoop halen, van boven tot onder, en allerlei gekke avonturen beleven als rondrollende steen of huppelend hert. Je kunt totempalen maken, verzamelobjecten bij elkaar sprokkelen, schatkisten ontdekken en je personage upgraden met fruit. Daarnaast vond je talloze kledingstukken, zodat je Tchia’s outfit helemaal kunt personaliseren. De missies zelf zijn meestal eenvoudige opdrachten die je het hele eiland over laten reizen, waardoor er genoeg tijd is voor dit soort nevenmissies. Zo nu en dan moet je de strijd aangaan, maar die zijn eenvoudig.

Tchai: Oléti edition

Je kunt op twee manieren de Oléti DLC in handen krijgen. Ten eerste is hij als losse upgrade verkrijgbaar in de Epic Game Store of de Playstation Store, maar je kunt hem ook als game-editie aanschaffen. De DLC bestaat uit cosmetica voor je ukelele, zweefvliegtuig, boot en Tchia zelf. Deze zijn allemaal gebaseerd op andere games waaraan de uitgever, Kepler Interactive, gebonden is.

Alle kostuums bestaan uit haar, make-up, kleding en een rugzak. Alle boot-uitbreidingen bestaan uit een vlag, zeil en de basis. Je krijgt vier thema’s voor je ukelele, glider, boot én Tchia. Hieronder zie je welke bonuscontent je krijgt in de Oléti-editie:

  •  Sifu
  • Scorn
  • Cat Quest
  • Flintlock

Ga direct naar Tchai: Oléti edition op BOL.com.

Recensie over Tchai: Oléti edition

Tchia neemt je mee naar een onbekende groep tropische eilanden en laat je daar helemaal losgaan in de prachtige omgeving. De omgevingen zien er schilderachtig uit, de personages misschien wat houteriger. Dankzij de mogelijkheid om dieren en voorwerpen over de nemen krijgt de game een fantasy-randje dat bizar en grappig is. De talloze verzamelobjecten, minigames en missies zullen je heel wat uurtjes zoet houden. Daarbij is het zeker geschikt voor de jongere gamers of de casual gamer die wat ontspanning zoekt.

Score: 8


Info

Tchai: Oléti edition
Uitgever: Mindscape
Getest op: PS5
Genre: rpg
Prijs: 35 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.