logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Story of Seasons: Friends of Mineral Town


We hebben allemaal wel eens een boerderijsimulatie gespeeld. Als was het maar op je smartphone of tablet: Hayday, Farmville, iemand? Welnu: er zijn meer games als dat. Met het concept van kweken, leveren en handelen kun je zoveel kanten op – denk maar aan een succesnummer als Animal Crossing! Story of Seasons: Friends of Mineral Town neemt je mee naar de wereld van consoles: wij probeerden deze game op de PS4. Het is in feite een remake van Harvest Moon: Friends of Mineral Town, dat zo’n 20 jaar geleden uitkwam op de GameBoy Advance, maar dan in een nieuw jasje… en met nieuwe mogelijkheden. De tijd heeft niet stilgestaan, zelfs niet in de wereld van boerderijsims!

Eenvoudig bestaan

Het verhaal van Story of Seasons: Friends of Mineral Town is niet spannend. Je kunt zelfs nauwelijks van een plot spreken. Het is ‘het leven’ dat de scepter zwaait, zonder avonturen, vreemde missies of bijzondere wendingen. Jij speelt gewoon een jonge boer die een groot en verwaarloosd stuk land erft. Met die basis moet jij zien te overleven. Dat betekent: dagelijks zwoegen op de velden en praten met verschillende stedelingen. Die personages zijn heel universeel en aangenaam voor het oog. Rond en zacht, zogezegd. Ieder van hen is een stereotiep personage, zoals Marie, de muisstille intellectueel die de bibliotheek runt terwijl ze een roman schrijft. Zij zorgen voor de interacties op jouw boerderij. Ze halen materialen op, stellen vragen en zorgen ervoor dat jij je niet alleen voelt. Langzaam maar zeker kun je een relatie met hen aangaan, waardoor ze je meer vertellen en toevertrouwen. Misschien lukt het je zelfs wel om te trouwen! Praat met mensen en geef ze cadeautjes. Ze zullen vast verliefd op je worden en met je willen trouwen. Wat een levensles is dat! En ja, je kunt zowel met een meisje als met een jongen trouwen.

Dagelijkse taken

Het fijne van boerderijsims is dat je telkens een wedstrijdje met jezelf aangaat. Lukt het jou om alle balletjes in de lucht te houden en je boerderij draaiende te houden, ook al komen er steeds meer velden en onderdelen bij? Het is geen competitieve game, en dat is wel een verademing. Gewoon dagelijkse routineklusjes zoals planten watergeven, koeien melken en een praatje maken met mensen of naar de stad gaan om dingen te kopen. Plannen en regelen, dat is belangrijk. Je moet je grondstoffen en zaden in de gaten houden, maar ook de tijd en je uithoudingsvermogen. Je kunt niet de hele dag alles op alles zetten! EN doe je het een, dan kun je het ander niet doen. Ga je bijvoorbeeld laat naar de stad om een winkel te bezoeken, dan lig je ook later op bed… en heb je de dag erna minder energie om te werken.


Ga direct naar Story of Seasons: Friends of Mineral Town op BOL.com.

Recensie over Story of Seasons: Friends of Mineral Town

Story of Seasons: Friends of Mineral Town biedt een eenvoudige kijk op het boerderijsimgenre. Vergeet niet dat dit spel zo’n beetje aan de basis daarvan stond, zo’n 20 jaar geleden, en ontwikkeld is voor de Gameboy Advanced! De aandoenlijke chibli’s doen hun best om het land gezond te houden en interactie op te zoeken. De opdrachten zijn duidelijk en eenvoudig. Leuk detail is dat er meer is dan alleen de boerderij runnen. Er zijn minigames waarmee je geld en items kunt verdienen, mijnen waarin je grondstoffen kunt delven die je apparatuur en gereedschappen verbeteren. Story of Seasons: Friends of Mineral Town staat als een huis en verdient een plekje in jouw gamebibliotheek.

Score: 8


Info

Story of Seasons: Friends of Mineral Town
Uitgever: Marvelous
Getest op: PS4
Genre: simulatie
Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.