logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Smoke and sacrifice


In Smoke and Sacrifice is het de bedoeling dat je in een wereld vol rook en creepy monsters moet zien te overleven. Dat doe je – heel simpel gezegd maar lastig gedaan – door voorwerpen te verzamelen en nieuwe items te maken om je karakter, met de naam Sachi, sterker, krachtiger, machtiger en afschrikwekkender te maken. Je maakt wapens, bepantsering, gereedschappen en veel meer, alles om je in leven te houden.

Moederliefde

In de wereld van Smoke and Sacrifice is het heel gewoon dat jonge kinderen worden opgeofferd aan mysterieuze goden. Zo ook het kindje van Sachi. Ze is er echt ondersteboven van. Wanneer een aantal jaar later een mysterieuze man naar haar dorpje komt, precies op het moment dat het dorp overspoeld wordt door monsters, vertelt hij haar dat Sachi’s kind nog in leven is, en dat ze via de grote tempel naar een andere wereld kan reizen. Eenmaal daar, blijkt het een gevaarlijke wereld, vol rook en mist. Ze leven daar in een wereld van smog – met de priesters uit het dorp als ultieme slavendrijvers!

Milieubewust

Het is snel duidelijk dat er een dubbele bodem aan deze game zit. Het is een indrukwekkend verhaal van slavendrijvers, kapitalisme, industrialisme en het uitbuiten van goedgelovige mensen. Dat alles verpakt in een poezieplaatjes-achtige styling met poppetjes die redelijk statisch bewegen. Daardoor voelt het verkennen, verzamelen en bouwen van verschillende voorwerpen ook echt als iets goeds – alsof je iets positiefs doet voor de mensheid. En dat met een game. Knap hoor 🙂

Steeds beter

Het is ook positief dat je steeds beter wordt met wat je doet. Je leert steeds meer voorwerpen maken, waarbij je vooral veel leert van de bewoners van de grauwe wereld waarin je voortbeweegt. Als je mensen helpt, krijg je er ook regelmatig iets voor terug – in allerlei vormen, zoals toegang tot een nieuwe werkplaats of de bouwtekening van nieuwe voorwerpen. Alles wat je doet heeft dus gevolgen voor de rest van het spel! Het voordeel van dit principe is bovendien dat je niet zelf aan de slag hoeft met het bouwen of uitvinden van een nieuwe basis of het inzetten van materialen voor de ontwikkeling van nieuwe tech.


Recensie over Smoke and Sacrifice

Smoke and sacrifice is een echte survival simulator. Je moet overleven in een grauwe en duistere wereld, terwijl je jouw kind moet opsporen tussen alle weeskinderen. Langzaam maar zeker wordt je steeds sterker en leer je meer over de wereld. Het verhaal steekt goed in elkaar, met af en toe zelfs een originele kwinkslag. De vormgeving ziet er gelikt uit, hoewel het bewegen van de karakters even wennen is. Voor een survivalgame is het niet een van de beste of meest originele, maar wel een heel onderhoudende, met veel vaart, nieuwe ontwikkelingen en een slimme manier om nieuwe voorwerpen te leren maken.

Score: 7


Info

Smoke and sacrifice, Plan of attack
PS4, XBOX One, survival rpg.
Prijs: 15.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.