logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Scribblenauts showdown, PS4


Ken je Scribblenauts nog? MIsschien wel, misschien niet. Het is stiekem al best een oude game, waarbij je creativiteit op een geweldige manier op de proef werd gesteld. Je mag in Scribblenauts namelijk puzzels oplossen door voorwerpen tevoorschijn te toveren. En welke dat zijn, dat is helemaal aan jou. Er is niet één ‘beste’ oplossing. Want moet je bijvoorbeeld op een richel klimmen, dan zijn daar genoeg manieren  voor. Je kunt met een ladder omhoog klimmen, een boom planten, vleugels op je rug plannen, een springplank installeren… ga zo maar door. Een heerlijke game vol absurde grapjes en een leuke vormgeving. Door de puzzels op te lossen verdien je Starites, waarmee je nieuwe voorwerpen tevoorschijn kunt toveren. Goed voor uren spelplezier! Nu heeft Scribblenauts een nieuwe impuls gekregen met Scribblenauts Showdown – een partygame, gebaseerd op de eerste titels… maar is dat wel zo’n goede zet?

Vertaalslag

Als eerste grote stap moesten ze het basisconcept van het tekenen van Scribblenauts een beetje loslaten. De eerste titels waren namelijk ontworpen voor de Nintendo DS, waarbij je op het touchpad lekker kon tekenen. Hoe vertaal je die functionaliteit naar een console zonder tekenmogelijkheid? Juist: door te werken met een woordenboek. Die is gelukkig in het Nederlands beschikbaar en werkt redelijk snel en intuïtief, zodat je snel woorden kunt vinden. Bovendien heb je nu wel het voordeel dat je ook al woorden te zien krijgt tijdens het invoeren, zodat je je plan soms een tikje kunt aanpassen. Op zich een goed alternatief, waar kinderen die minder goed kunnen tekenen zeker van zullen profiteren. De Sandbox modus van Scribblenauts Showdown komt dicht in de buurt van het oude spel. Hierin loop je bijvoorbeeld door een Mayatempel om leuke puzzels op te lossen en Starites te verdienen.

Party on

Showdown Mode is de nieuwe versie van Scribblenauts Showdown. Hierin speel je een klassieke Party Game, zoals Mario Party. Je loopt daarbij op een soort speelbord waarbij je minigames speelt of actiekaarten. Met die kaarten kun je over het bord voortbewegen of je tegenspelers een paar stappen terugzetten. De minigames sturen je naar kleine competitieve spellen. Denk daarbij aan een hysterisch visspel of een dansspel, een variatie op Angry Birds en kookwedstrijden. Het partyspel kun je spelen in rondes van 15, 30 of 45 minuten en kun je met maar liefst 4 spelers op 1 console spelen. Daarbij moet je twee controllers delen. Een leuke manier om met het hele gezin te gamen.

Woordspel

Ook bij de minigames van Scribblenauts Showdown spelen woorden en taal een belangrijke rol. Zo is er een minigame waarbij je in een middeleeuwse arena tegen elkaar moet strijden… als je tenminste een goed wapen kunt kiezen. Daarvoor wordt je beperkt met een beginletter, maar weet jij zo snel een goed wapen te kiezen met de letter P? Hilarische gevechten zijn het gevolg! In totaal zijn er 25 verschillende spelletjes die je kunt spelen, stuk voor stuk compleet verschillend van elkaar. Sommigen daarvan zullen je zeker aanspreken, andere games minder. In dit geval is er dus echt voor ieder wat wils. Om de wedstrijd wat eerlijker te maken kun je ook de moeilijkheidsgraad instellen, dat is wel echt een pluspunt.

Conclusie over Scribblenauts Showdown

Dat spelontwikkelaars soms een nieuwe weg in slaan is prijzenswaardig. Scribblenauts stapt bijvoorbeeld flink af van hun bekende weg en komt met een versie voor de PS4. Showdown Mode is een geweldige modus voor gezinnen en fans van partygames. Toch zijn de spelletjes wat wisselend van kwaliteit – soms is het een echte puzzelgame, een andere keer is het een knoppenrammer… Scribblenauts Showdown is een vermakelijke game voor de casual gamer en mensen die zo nu en dan een partygame willen spelen.

Door: CooleSuggesties
Score: Scribblenauts Showdown krijgt 7 van de 10 punten.

Game info

Scribblenauts Showdown, Warner Bros. Interactive Entertainment
PS4, XBOX One, Nintendo Switch, puzzel/party.
Prijs: 35 euro.

Ga direct naar Scribblenauts Showdown op BOL.com.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.