logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Outcast: Second Contact


outcast second contactRemakes en series: je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Soms lijken remakes slechts een slap excuus om bepaalde games nog eens wat uit te melken, met een snel in elkaar gedraaid verhaal, matige graphics die ineens ‘hip’ moeten zijn en een game die in niets meer lijkt op het origineel. Soms staat er echter een gamestudio op die een échte remake op de planken legt. Gewoon, een game zoals hij was, maar dan geoptimaliseerd voor moderne consoles. Denk bijvoorbeeld aan een Ratchet&Clank trilogie, Crash Bandicoot die dat eerder dit jaar deed of één van de eerste open-world rpg’s: Outcast, die zo’n 20 jaar geleden werd gereleased. Wij gingen terug in de tijd naar Outcast: Second Contact!

Ouderwets

En ja, laten we de open deur intrappen: de graphics zijn hopeloos ouderwets. Je personage beweegt alles behalve natuurlijk en soepel, de gezichten zien er hoekig uit… hoewel de graphics een update hebben gekregen naar de moderne consoles, waardoor je in ieder geval geen pixelig beeld krijgt, is er verder weinig opgepoetst. Het is dus een echte old-school game. En die zagen er nu eenmaal niet zo flitsend uit als die van tegenwoordig. Wat wel jammer is, is dat de audio niet is aangepakt. Tenminste: niet adequaat: het klikt regelmatig verstoord, alsof de acteurs in een microfoon hebben zitten schreeuwen in plaats van de tekst netjes ingelezen. En dat is misschien wel storender dan de matige graphics.

Verhaal

Wat wel te gek is, is het verhaal van Outcast: Second Contact. Je speelt de rol van Navy Seal Cutter Slade, die een team van wetenschappers moet begeleiden bij het zoeken naar een soort onderzoekssateliet. Die hadden de aardlingen namelijk door een zwart gat laten zweven. Blijkbaar was er leven aan de andere kant van het gat, waarna er vier aardlingen doorheen worden gestuurd. Helaas gaat er iets mis en komen de vier personen op een geheel andere plek terecht. Zonder wapens of uitrusting… gelukkig wordt Cutter in Outcast: Second Contact aanbeden als Ulukai en krijgt hij netjes les in de gebruiken van deze vreemde plek. En dan mag het grote avontuur beginnen.

Verzamelen

In deze open wereld moet je zien te overleven met alles wat je vind en tegenkomt. Dat zijn wapens, voorwerpen om andere items te maken, en nog veel meer. Uiteraard kom je vriend en vijand tegen op deze planeet, die je te lijf kunt gaan met een flink arsenaal aan wapens. Kies hierbij zelf je favoriete aanpak. Met verschillende technieken (Zwemmen, sluipen, rennen en springen) kun je coole goodies vinden, die je door een soort kunstmatige intelligentie wordt aangeduid.

Conclusie over Outcast: Second Contact

Deze game steekt nog steeds prima in elkaar, dat kunnen we zonder meer bevestigen. Voor wie hem vroeger heeft gespeeld is het een feest van herkenning. Maar is het de moeite waard om als ‘nieuwkomer’ te kopen? Nee, dat helaas niet. Er zijn spellen die minstens zo goed zijn, maar er beter uitzien én vooral die beter klinken. Door: Score: Outcast: Second Contact krijgt 6 van de 10 punten.

Informatie

Game info

BigBen Interactive
PS4, fps rpg. Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.