logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Nintendo Switch Sports


Nintendo heeft een naam hoog te houden als het aankomt op bewegen en gezondheid. De Wii maakte al furore dankzij de bewegingsgevoelige controllers en de nunchucks, de Nintendo Switch kan hier natuurlijk niet op achterblijven. Het platform bood in ieder geval weer een nieuwe mogelijkheid om een oude klassieker, Sports, nieuwe leven in te blazen. En zie hier: Nintendo Switch Sports!

Remake met extra’s

Voor oudere gamers onder ons zal Nintendo Switch Sports een feest van herkenning zijn. Er zitten heel wat bekende elementen in het spel, maar Nintendo Switch Sports bevat ook een aantal toffe nieuwe elementen. Onder de oudgediende onderwerpen vallen tennis, bowlen en zwaardvechten (nu Chambara), de drie nieuwe sporten zijn: badminton, volleybal en voetbal. Ieder spel is eenvoudig om te spelen en worden ingeleid met een snelle en eenvoudige tutorial. Het spel is en blijft eenvoudig in gebruik, wat het voor jong en oud leuk maakt om mee te spelen. En voor mijn gevoel zijn de Joy-Cons ook een stukje gevoeliger dan de voorgaande controllers, wat het spel alleen maar leuker maakt.

Gekke variaties

Natuurlijk zijn het niet de ‘normale’ sporten waarin jij je kunt uitleven. Dat past gewoon niet bij Nintendo! Iedere sport heeft een aantal bizarre bewerkingen, waardoor ze tegen het absurde aankruipen. Zo kun je voetballen me een enorme bal, waarbij je vreemde sprongen maakt, waarbij je met beide Joy-Cons je personage over het veld beweegt. Met de speciale shoot-out spelmodus bind je een Joy-Con met de speciale beenriem-accesoire om je been en kun je letterlijk apart schieten. De beenriem-accessoire zit bijvoorbeeld in de doos van Ring Fit Adventure, maar kan ook los gekocht worden. Je kunt hierbij kiezen uit spelopties voor één of twee spelers,

Badminton

De overige sporten zijn minder uitgebreid dan het voetbal. Bij badminton bijvoorbeeld moet je enkel letten op je timing en zwaaien met je racket om de shuttle te raken. Je personage beweegt automatisch naar de juiste plek. Door een combinatie van je timing en je beweging kun je imposante moves uitvoeren, die het je tegenstander flink lastig maken. Er zijn zelfs ‘verborgen moves’ die je in combinatie met de ZR/ZL kunt uitvoeren. Dat wordt trainen geblazen! Deze variant kun je met maximaal vier spelers tegelijk spelen. Speel je in je eentje, dan bedien je beide spellers van dit dubbelspel. Tennis lijkt hier heel erg op, maar daar ligt het tempo een stukje hoger. Misschien een tikje dubbelop, Nintendo?

Volleybal

De derde nieuwe sport is volleybal. Zeker in de solo-variant is hij helemaal niet zo leuk. Je moet alleen letten op het scherm en doen wat je verteld wordt. Timing en reactievermogen is daarbij leading. Speel je met meerderen tegelijk? Dan komt het partygame-element beter om de hoek kijken. Hoewel je dan nog altijd ziet wat je moet doen, heb je in ieder geval de chaos en de drukte om je heen om je genoeg af te leiden en vertier te brengen. Hoe meer je speelt, hoe makkelijker het wordt, maar het is absoluut de minst benaderbare van alle sporten.

Zwaardvechten

Zwaardvechten heeft een nieuwe naam gekregen: Chambara. Het ziet er makkelijk uit, maar is lastig om onder de knie te krijgen. Je gebruikt Joy-Con-bewegingen om aan te vallen en inkomende swipes te blokkeren, terwijl je probeert je vijand naar achter te bewegen en van het platform af te dwingen. Het is een kwestie van blokkeren en tegen-aanvallen, in de juiste richting. Door die tweestrijd van strategie en timing kan Chambara de ene keer heel rustig en gecontroleerd verlopen, een andere keer is het een kwestie van zwiepen en zwaaien.

Bowlen

Natuurlijk mag het bowlen ook niet ontbreken! Dankzij de opties om de hoek van je swing te veranderen, spin toe te voegen en andere trucs toe te passen is het één van de meest geslaagde mini-games van deze titel (naast het chaotische zwaardvechten 😉 ). Met een speciale modus kun je obstakels op en naast de baan plaatsen, zodat je een bizarre mis krijgt van minigolf en bowling. Die willen we wel eens in het echt proberen!

Weg van Mii

Ook voor Nindendo Switch Sports is Nintendo afgestapt van de Mii-personages. In plaats daarvan krijg je een aanpasbaar personage, die je met verschillende skins, kleuren en haar kunt aanpassen naar smaak. Je kunt daarvoor punten verdienen door het spel te spelen (waarbij je bonuspunten krijgt als je wint). Zo maak je Nintendo Switch Sports helemaal eigen. Niet alleen de personages kun je aanpassen, je kunt ook nieuwe rackets, ballen en zwaarden sparen! Naast offline gamen kun je ook online samenspelen tegen andere spelers. Zo kun je bowltoernooien opzetten tot maximaal 16 spelers, voetbal tot twee teams van 4 spelers elk! Dankzij de online modi kun je altijd wel een geschikte tegenspeler vinden, ook al is er niemand fysiek bij je in de buurt.


Ga direct naar Nintendo Switch Sports op BOL.com.

Recensie over Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports is een echte partygame. Je moet het met anderen spelen. In je eentje kun je wel trainen en je skills perfectioneren, maar het gaat om de chaos! Vind je die niet bij jou in de buurt of is er niemand om tegen te strijden, dan bieden de online modi genoeg soelaas. Ondanks de variatie in games is het spel verder vrij eenvoudig gehouden. Zo speel je het op één locatie, Spocco Park. Dat zou een minpunt kunnen zijn, als je tijd had om daarnaar te kijken. Ben je eenmaal bezig in een potje, dan heb je daar helemaal geen tijd voor! Het spel heeft heel veel lagen. Het is in de basis eenvoudig, maar door te oefenen kun je heel wat trucjes ontwaren. De tutorials zijn helder en overzichtelijk, het is een toegankelijk spel voor jong en oud!

Score: 8


Info

Nintendo Switch Sports
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: partygame
Prijs: 44 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.