logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Mortal Kombat 11 Ultimate


Mortal Kombat neemt me toch wel wat jaartjes terug in de tijd: al in 1992 maakte Mortal Kombat naam door de felle acties en het rijke bloedvergieten. Een game waar blijkbaar flink wat vraag naar was, aangezien we nu, bijna 25 jaar later, nog steeds over de franchise praten. Sterker nog: waar we het elfde deel mogen spelen. Een deel dat nog realistischer vormgegeven, nog sneller, nog bruter en vooral nog veel bloederiger is dan ooit tevoor.

Nieuwe gezichten en oude bekenden

Waar veel franchises op een gegeven moment op stuklopen, is het feit dat bepaalde personages te lang worden uitgemolken. Ook in deze game vinden we oude bekenden als Liu Kang, Raiden en Sonya Blade terug, maar zijn er ook een aantal nieuwe bekenden, die zich mogen bewijzen in de harde arenagevechten. En dat er meer is dan alleen knokken wordt ook bewezen middels de verhaallijnen die door het verhaal zijn verweven. Oude bekenden begroeten elkaar op een soap-achtige stijl en hebben bijna allemaal wel een band met elkaar. En nu staan ze weer tegenover elkaar, want door de magische krachten van Shinnok zijn alle goedgemutste vechters kwaadaardig geworden… Tijd om dat probleem op te lossen! Dat kan, gelukkig, dankzij de gaven van Kronika en haar assistent Geras, die de tijd kunnen beheersen. Zij zorgen voor nieuwe vechtersbazen, die het tij moeten keren.

Het verhaal van Mortal Kombat 11 Ultimate

De nieuwe schurk in Mortal Kombat heet Kronika, die onrust veroorzaakt door met de tijd te knoeien en de geschiedenis te herschrijven. Personages worden gewist of komen in botsing met hun vroegere zelf, terwijl allianties terugkeren en nieuwe worden gesmeed – het is het soort chaos dat vraagt om conflicten. Daarmee krijgt de serie een reset, alles begint opnieuw… zelfs de originele verhaallijn! Zo kun jij je Mortal Kombat 11 vermaken met een geweldige bioscoopervaring in blockbuster-stijl met zijn verhaal over Kronika’s tijdverleggende capriolen. Gevechten zijn verweven met een aantal tussenfilmpjes, waarbij je hier meer tijd zult besteden aan het kijken naar goed gechoreografeerde actie in plaats van eraan deel te nemen. Maar het kijken van het verhaal is een geweldige inleiding voor een paar van de meest populaire personages uit de serie, die je niet mag missen.

Snelle en brute strijd

Wat onveranderd is gebleven, is het feit dat je met Mortal Kombat flink in de knoppen moet zitten. Je moet zo bizar snel combinaties maken, dat het uren zal kosten om het gros ervan goed uit te kunnen voeren. Gelukkig kun je zelf kiezen welke combo’s je toekent aan een personage. Dat kan een vorm en stijl combo zijn, maar ook net zo goed een combo waarvan je de combinatie in de vingers hebt. Maar die snelheid… dat is bijna tegen het frustrerende aan! Daarbij wordt je bovendien verwend/afgeleid door fantastische graphics, die de meest bizarre moves en fatal blows laat zien. Bloed spat in het rond, lichaamsdelen worden gespiest… en het gevecht gaat daarna gewoon door. Het moet niet veel gekker worden!

Grafisch spektakel

Eerlijk is eerlijk: Mortal Kombat Ultimate is een geweldige game om te zien. Er is zo veel aandacht geschonken aan de vormgeving! Hoewel de karakters niet altijd even goed omgaan met de natuurkundige wetten, bewegen ze als echte mensen. Ook de omgevingen zien er heel realistische uit, hoewel alles een dikke HDR-saus heeft gekregen voor een duistere edge, wat een bloederige game als dit ook echt wel verdient. Die details zitten in heel kleine elementen, zoals de reflectie in metaal, wat opspattende deeltjes van speciale aanvallen, lichteffecten, schaduwen… alles klopt gewoon om van deze game één groot visueel feest te maken. Het is bijna jammer dat je daar tijdens het gevecht niet altijd aandacht aan kunt schenken, maar eventuele toeschouwers zullen absoluut genieten van het geen zich op het beeld afspeelt.

Bekijk hier de trailer van Mortal Kombat 11

Mortal Kombat Ultimate

Mortal Kombat 11 Ultimate bevat de volgende content en verbeteringen:

  • Definitieve Mortal Kombat 11-ervaring: twee veelgeprezen verhaallijnen waarin spelers een tijdvervormend avontuur meemaken en het epische verhaal van Mortal Kombat voortzetten, met een complete lijst van 37 speelbare personages.
  • Kombat Pack 2: nieuw toegevoegde vechters Mileena, de hybride Edeniaanse en Tarkataanse kloon van Kitana; Rain, de vorstelijke Edeniaanse halfgod en Rambo, de iconische commando-soldaat met de stem en het uiterlijk van acteur Sylvester Stallone. Bekijk hier de trailer, waarin deze drie vechters van Kombat Pack 2 aan je worden voorgesteld!
  • Mortal Kombat 11: Aftermath-uitbreiding: de eerste verhaaluitbreiding van de franchise, met drie speelbare personages (Fujin, Sheeva, RoboCop) en 10 extra personageskins.
  • Kombat Pack 1: zes speelbare personages (Shang Tsung, Nightwolf, Sindel, The Joker, Terminator T-800 en Spawn), evenals 25 extra personageskins.
  • Mortal Kombat 11: talloze opties en speltypen voor alle spelers, zoals de verhaalmodus, het systeem voor aanpasbare personagevariaties, stage fatalities, friendships, online, Towers of Time, tutorial, Krypt, Kombat League en de karakteristieke lijst met terugkerende en debuterende vechters die allemaal beschikken over unieke fatalities die op ongekend wrede wijze worden weergegeven.
  • PS5-upgrade beschikbaar: 4K dynamische resolutie, verbeterde beelden, betere laadtijden en generatie-overschrijdende consolecompatibiliteit voor bepaalde modi. Bovendien krijgen eigenaren en nieuwe kopers van Mortal Kombat 11 op PS4 toegang tot gratis updates voor PS5, beschikbaar vanaf het moment dat Mortal Kombat 11 Ultimate beschikbaar is.
  • Xbox Series X|S Smart Delivery ingeschakeld: 4K dynamische resolutie, verbeterde beelden, betere laadtijden en generatie-overschrijdende consolecompatibiliteit voor bepaalde modi. Bovendien krijgen eigenaren en nieuwe kopers van Mortal Kombat 11 op Xbox One-consoles toegang tot gratis updates voor Xbox Series X|S, beschikbaar vanaf het moment dat Mortal Kombat 11 Ultimate beschikbaar is.
  • Ondersteuning voor Krossplay: stelt spelers op PS5, PS4, Xbox Series X|S en Xbox One in staat te vechten tegen andere spelers op andere platforms in bepaalde modi. Je bent dus niet langer gebonden aan spelers op je eigen platform voor de matchmaking. Dat zorgt voor extreem korte wachttijden wanneer je het wil opnemen tegen andere spelers.

Ga direct naar Mortal Kombat 11 Ultimate op BOL.com.


Recensie over Mortal Kombat 11

Mortal Kombat 11 is één van de mooiste vechtgames van dit moment. Je moet een beetje houden van de bloederige details en cutscenes, maar dat hoort wel bij deze franchise. Er is meer dan genoeg om te beleven. Naast een indrukwekkende Story modus kun je aan de slag in Klassic Towers, Krypt, Tournament en natuurlijk de lokale en online gevechten. Daarbij verdien je voorwerpen en Koins, waarmee je voorwerpen voor je personages kunt kopen. Zo kun je iedere character (25 in totaal) helemaal naar smaak aanpassen. Dat zijn toch leuke elementen in een game als dit!

Score: 8


Info

Mortal Kombat 11 Ultimate, Warner Bros. Games
XBOX One, XBOX S/X, PS4, PS5, vechten.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.