logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Middle-earth: Shadow of War


Middle-Earth: Shadow Of WarLord of the Rings was een paar jaar geleden helemaal hot en happening. Zelfs de proloog van de boekenreeks, de Hobbit, heeft een filmreeks gekregen. Logisch, want de spannende verhalen spreken absoluut tot de verbeelding. Inmiddels zijn de films al meermaals op televisie geweest, en zijn het vooral de games die tot de verbeelding spreken. Wij doken in de wereld van Middle-Earth in de spannende rpg Shadow of War en gingen de strijd aan met het kwaad!

Missies en personen

In Middle Earth: Shadow of War kruip je in de huid van Talion, een Ranger van Gondor die nauw in contact staat met zijn voorouders. Dat geeft hem bijzondere vaardigheden – hij kan in het Schaduwrijk rondkijken en rondlopen, wat hem natuurlijk een bovengewenste bondgenoot maakt in de strijd tegen Sauron en diens orcs. Inderdaad, net als de Nazgül! Die strijd is heel netjes en ordelijk opgedeeld in missies. Eerlijk gezegd deed het mij meteen denken aan Tom Clancy’s The Division – waarbij je op een landkaart missies kunt aangeven, waar je vervolgens heen kunt lopen of rennen. (en ja, natuurlijk zijn er tegenwoordig veel meer games die een dergelijke structuur gebruiken). De vechtstijl deed mij direct overkomen als die van Assassins Creed. Lekker sluipen en atletisch tegen muren oprennen, terwijl je met acrobatische toeren je vijanden te slim af probeert te zijn.

RPG

Langzaam maar zeker moet je personage sterker en behendiger worden. Dankzij de orcs die je vernietigt krijg je experience points, waarmee je langzaam stijgt in aanzien en macht. Bij iedere level-up krijg je in Middle-Earth: Shadow of War een punt dat je mag besteden aan één van de magische krachten van je personage. Maar je moet ook actief op zoek gaan naar eindbazen – Generaals in het Orc-leger. Van hen krijg je namelijk betere wapens. En geloof me – die zul je nodig hebben! Het geniepige van dit systeem is wel dat je regelmatig tegenover orcs zult staan waar je absoluut nog niet tegen opgewassen bent. Je moet wel een hele baas zijn wil je een Orc-generaal level 15 verslaan als je zelf nog maar level 2 hebt! Het mooie van Middle-Earth: Shadow of War is wel de achterliggende techniek, die iedere handeling onthoud en verwerkt in het verloop van het spel. Deze Nemesis-techniek maakt het spel eigenlijk voor iedereen uniek, hoe klein die verschillen ook mogen zijn.

Forten

Wat Middle-Earth: Shadow of War zo indrukwekkend maakt, zijn wel de omgevingen waarin je kunt rondrennen en op zoek kunt naar gewillige tegenstanders. Daarbij heb je tal van mogelijkheden om je vijanden te lijf te gaan. Sluipend, met pijl-en-boog, vol in de aanval met een zwaard, diverse magische trucs… of je sluipt er omheen, zoekend naar informanten die je kunt uithoren over hun generaals. Zo kom je immers sterke en zwakke punten te weten van je geduchte tegenstanders. En ieder stukje informatie helpt je weer een stap verder.

Het verhaal

Middle-earth: Shadow of War speelt zich af tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings en bevat een veelzijdig ecosysteem van missies en verkenningstochten en een bruisende Orc-maatschappij met diverse Orc-culturen. Ork-vijanden behoren nu tot stammen. De invloed van deze stammen reikt van de overlords die de machtige forten beheren tot over de verschillende omgevingen. Door middel van de Orc-volgelingen en Nemesis-forten kunnen je op een geheel nieuwe manier de wereld beleven, dankzij de keuzes en mogelijkheden die het uitgebreide Nemesis-systeem biedt. Of de tegenstander nu wordt gespaard, bedrogen, geworven of verwond, alle confrontaties worden opgeslagen en dragen bij aan de dynamiek van de maatschappij en conflicten van Mordor, tot leven gebracht door het innovatieve Nemesis-systeem.

Conclusie over Middle-Earth: Shadow Of War – PS4

Ben je op zoek naar een spannende actiegame met flink wat gevechten en wat subtiel zoekwerk? Dan is Middle-Earth: Shadow Of War echt iets voor jou. Het heeft briljante RPG-elementen (die wat langzaam op gang komen maar wel lekker doorgaan) en een goed verhaal. De mix tussen het schaduwrijk en het normale leven, de uitgestrekte werelden en de nauwkeurige vormgeving maken het een must-have. Door: Score: Middle-Earth: Shadow Of War – PS4 krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Game info

Warner Bros
XBOX One, PS4, rpg. Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.