Game review: Lost Sphear, Square Enix


Lost Sphear

Lost Spear neemt je mee naar lang vervlogen tijden, waarin de games nog niet zo 3D en spiffy waren als dat ze nu zijn. Terug naar de tijd van de vroegere Final Fantasy-games, een stijl waarin bijvoorbeeld de Pokemon-games nog hoge ogen mee gooit. Een echte JRPG, een Japanse RPG waarbij je met een team aan poppetjes een onbekende wereld moet ontdekken.

Verdwenen wereld

En die wereld is in Lost Sphear wel heel vreemd. Helemaal wit! Door een onbekend fenomeen (tenminste – in het begin nog wel 🙂 ) is de hele wereld gehuld in een soort witte mist, waardoor hele steden onbereikbaar zijn geworden. Spullen, voorwerpen en gebieden zijn simpelweg verdwenen… en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Jij speelt de rol van Kanata, een heel bijzondere jongen. Hij blijkt namelijk in staat om de wereld weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat door herinneringen om te zetten naar fysieke voorwerpen. Maar die herinneringen zul je wel eerst moeten opsporen… daarbij wordt hij geholpen door een aantal vrienden, waarvan Lumina en Locke zijn trouwste vrienden zijn. Daarnaast worden ze bijgestaan door de vreemdeling Van, die zich aansluit bij hun kleine groepje.

Verschillende disciplines

Het prettige van deze vier personages is dat ze compleet verschillende karakters zijn, met hun eigen skills, wapens en speciale vaardigheden. Daar is bijna geen overlap in te vinden, wat het verdelen van de personages wel wat makkelijker maakt. Bij Final Fantasy kun je van van de ene discipline zo’n beetje helemaal doorgroeien naar een andere – bij Lost Sphear is dat helemaal niet het geval. Een zwaardvechter, dommekracht (ironisch genoeg voorbestemd voor de dame in het gezelschap) een boogschutter en een magiër: daar zul je het mee moeten doen. Die vechtersbazen kun je voorzien van nieuwe wapens die je kunt kopen en vinden, maar ook van Spritenites, speciale vaardigheden die ze tijdens de strijd kunnen inzetten, Momentums die werken als een soort superkracht tijdens een gevecht en je kunt ze naarmate het spel vordert zelfs omtoveren tot een soort mech-strijders. Al die elementen en vaardigheden kun je gaandeweg ontwikkelen en laten groeien, wat het spel wel interessant maakt.

Vechten maar

Een groot deel van het spel is namelijk voorbestemd voor gevechten die je met de vele monsters in de wereld moet beslechten. Die zie je van te voren aankomen: op bepaalde delen van je route staat een kluitje monsters, rustig wachtend op een gewillige voorbijganger. Je kunt ze niet ontwijken, het is gewoon een onvoldrongen feit dat je ze moet verslaan, om vervolgens de beloningen in ontvangst te nemen. De gevechten zijn een combinatie van real-time-strategy en turn-based, wat het wel zo spannend maakt. Je moet soms wachten tot de meter van een vechter vol is, wat je vijand kans geeft om toe te slaan. Gelukkig kun je wel zelf bepalen tijdens het gevecht waar je wilt gaan staan. Dat kan je personages net buiten schot houden, maar sommige aanvallen kun je ook verdelen over meerdere vijanden. Handig! Er zit overigens een gigantisch verschil tussen de gewone monsters en de eindbazen: daarbij heb ik de moeilijkheidsgraad soms echt een standje lager moeten zetten, zo moeilijk bleken ze!

Conclusie over Lost Sphear

Dit spel is echt een flashback voor oudere gamers: lekker old-school gamen in een schitterende, moderne vormgeving. Heerlijk! Het spel loopt gestaag op qua moeilijkheidsgraad en functionaliteiten, zodat je goed kunt wennen aan alle mogelijkheden en opties. Het vechten loopt soepel en steekt goed in elkaar, de wereld steekt ook goed en overzichtelijk in elkaar. Een fijne game om uren lang mee door te brengen,dungeons te crawlen en vijanden te verslaan, in de stijl van weleer.

Door: CooleSuggesties
Score: Lost Sphear krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Game info

Lost Sphear, Square Enix
PS4, Nintendo Switch, rpg.
Prijs: 40 euro.

Ga direct naar Lost Sphear op BOL.com.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.



LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.