logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Kerbal Space Program: Making History Expansion


Heb jij altijd al eens in een koers rond de aarde willen zweven? Er zijn genoeg mogelijkheden – als je genoeg geld hebt. Maar ook als je geen multi-miljonair bent zijn er mogelijkheden om in een raket te kruipen en het luchtruim te kiezen. Sterker nog: je kunt zelfs je eigen raket bouwen om daarmee de lucht in te schieten! Kerbal Space Program ziet er misschien deels schattig en cute uit, het is een levensechte simulator die helemaal draait om het bouwen van en vliegen met een heuse raket. En voor als je het programma al kent: Private Division en Squad hebben samen gewerkt aan een uitbreiding: Kerbal Space Program: Making History Expansion. Die is vanaf nu beschikbaar voor pc!

Het Kerbal Space Program

In Kerbal Space Program ben je verantwoordelijk voor het ruimteprogramma van een stelletje aliens, de Kerbals. Daarbij heb je een enorme hoeveelheid mogelijkheden ter beschikking, van een grote loods waar je een raket in elkaar kunt knutselen tot een lanceerplatform om hem de lucht in te schieten. Al doende ontdek je of je raket de lucht in kan… of niet! Daarbij wordt gebruik gemaakt van realistische natuurwetten als aerodynamica en zwaartekrachtwetten. Probeer je Kerbalbemanning zo ver mogelijk de lucht in te schieten… en ze in leven te houden! Zo kun je nieuwe manen en planeten ontdekken en verkennen, waar je nieuwe basissen en ruimtestations kunt bouwen. Zo kun je nog verder reizen om het universum te ontdekken.

Drie modi

In het basisspel van het Kerbal Space Program heb je de keuze uit drie verschillende modi. In de Science Mode kun je ruimte-experimenten uitvoeren. Met die experimenten kun je toegang verdienen naar nieuwe technieken en de kennis van de Kerbals uitbreiden. In de Career Mode kun je alle aspecten van het truimteprogramma overzien. Daarbij kun je denken aan het bouwen, upgraden, plannen, maar ook het werven van fondsen hoort daar bij. In de Sandbox tenslotte kun je jouw eigen raket bouwen met alle onderdelen en technieken die je tijdens het spel hebt en leert kennen. Het is dus echt een rpg-simulator.

Bouwen en vliegen

Na een uitgebreide tutorial heb je helemaal geleerd hoe je een raket bouwt: je begint bij een heel kleine raket die je recht omhoog schiet en weer netjes laat landen, maar voor je het weet heb je toch wel een redelijk voertuig in elkaar geknutseld. Dat doe je met verschillende onderdelen, die je uit diverse categorieën kunt vissen en in elkaar kunt zetten. Je moet ze wel op de goede volgorde in elkaar zetten, maar daar vertellen ze je alles over in de tutorial. Wees wel voorbereid: het is een pittig spel dat zich zo realistisch mogelijk wil presenteren. Ondanks de groene kereltjes die alles aan je vertellen is dat ook best aardig gelukt. Ondanks de wat eenvoudige besturing van je raket is het een indrukwekkende simulator van de diverse natuurwetten en ruimtereizen! André Kuipers zal jaloers zijn…

Meer dan ooit

Hoewel de basisgame van het Kerbal Space Program al flink uitgebreid is en je voorziet van allerlei toeters en bellen, bij Kerbal Space Program: Making History Expansion gaan ze nog een flinke stap verder. Het biedt je een ontzettende verzameling nieuwe en spannende inhoud. Daarbij zit een robuuste Mission Builder. Daarmee kun je een eigen scenario maken (en delen). Bovendien bevat het History Pack een flink aantal missies waarbij je historische momenten kunt herbeleven op het vlak van ruimtereizen – met een Kerbal twist, uiteraard. Dat geeft je echt een ontzettende hoeveelheid mogelijkheden. Je kunt je eigen missie aanpassen, waaronder lanceringen, landingen, reddingen, fouten, explosies, reparaties en andere gebeurtenissen. Unieke uitdagingen en overwinningen, maar ook verschillende obstakels, zorgen voor een breed scala aan nieuwe mogelijkheden.

Het Kerbal Space Program: Making History Expansion is vanaf nu beschikbaar op de PC voor 14.99 euro. Kerbal Space Program is geschikt voor alle leeftijden – maar het is moeilijker dan je denkt! Meer informatie vind je op www.KerbalSpaceProgram.com.

Conclusie over Kerbal Space Program: Making History

Het Kerbal Space Program is echt een geweldige game voor iedereen die graag dingen bouwt, de ruimte ontdekt, strategiespellen speelt of gewoon een unieke game wil spelen. Aan de ene kant zien de Kerbals er heel schattig uit, het bouwen en vliegen is weer wat grover qua graphics. Dat had wel iets komischer gekund, hoewel de geloofwaardigheid op het gebied van zwaartekracht en natuurwetten weer wat zwakker zou zijn. Lastig dilemma, maar het spel is indrukwekkend. En moeilijker dan je denkt – houd daar vast rekening mee!

Door: CooleSuggesties
Score: Kerbal Space Program: Making History krijgt 8 van de 10 punten.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.