logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Hogwarts Legacy


Ikzelf had ontzettend uitgekeken naar de release van Hogwarts Legacy. Ik ben dan ook blij dat de game voor de next-gen (en Steam) al is vrijgegeven, zodat we ons al kunnen voortbewegen in de magische wereld die JK Rowling ooit heeft bedacht. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Hogwarts Legacy speelt zich niet af in de periode van de Harry Potter-boeken, maar zo’n 200 jaar daarvoor. Je ziet dus heel wat namen terugkomen die je wel kent uit de boeken, maar dat zijn dus de voorouders van de personages waar we zo zijn van gaan houden.

Magische omgeving

Het toffe van Hogwarts Legacy is dat het met ontzettend veel liefde en aandacht is ontworpen. Dat is misschien ook meteen de valkuil voor het spel, maar dat laat ik even in het midden. Het is super tof om rond te lopen in het kasteel waar alle films zich hebben afgespeeld, met betoverde harnassen, bewegende schilderijen, geheime gangen, afgesloten kamers en nog veel, veel meer. De humor, de kleine details en de interactie die jij kunt hebben met je omgeving is op sommige punten bizar te noemen. Op andere momenten juist weer niet… het is niet zo makkelijk te vangen, die fascinatie voor het magische. Toch is er meer dan genoeg om te ontdekken. Als hulplijn daarvoor krijg je al meteen een magische spreuk, waarmee je de belangrijkste verborgen hints kunt tonen: Revelio. Die zul je ontzettend vaak gebruiken.

Meer magie in je leven?

Vrije verkenningstocht

Hoewel het een feest is om op Zweinstein (sorry: ik zal de Engelse benamingen aanhouden: Hogwarts) rond te lopen, is het ook wel lastig om je weg te vinden. Waar de film sprongen maakt van de ene locatie naar de andere, zul jij de meeste stukken moeten lopen. Gelukkig is er telkens wel weer iets nieuws te ontdekken, maar tijdrovend is het wel. Om wat sneller te kunnen reizen, kun je gebruikmaken van de groene teleportatieplekken, waarmee je van de ene ruimte naar de andere kunt zoeven (let wel even op de laadtijd). Moet je grotere afstanden afleggen? Dan kan dat echt wel flink wat tijd schelen. Zeker als je naar omliggende dorpjes wil trekken! De mogelijkheid om vrij door de wereld te lopen is geweldig, maar komt ook met heel wat keuzemomenten. Neem je die sidequest al aan van die voorbijganger… of houd je je vooralsnog bij je huidige to-do lijstje?

Snelle leerling

Jouw personage begint in het vijfde leerjaar van Hogwarts – een ongebruikelijk begin, maar al snel blijkt dat je ontzettend veel talent hebt. Je kunt zelfs de oude magie aanspreken, wat je tijdens het spel behoorlijk zal helpen. Jij ziet de oude magie stralen, iets dat aan de meeste tovenaars en heksen verloren gaat. Dat geeft je een streepje voor in dit onderzoek. Bovendien pik je de spreuken razendsnel op, waardoor je gewapend met een goed uitgerust spreukenboek de meeste uitdagingen het hoofd wel kan bieden. Daarbij wordt je begeleid door Professor Fig, die je ophaalt om naar Hogwarts te reizen en je meteen deelgenoot maakt van een bijzonder mysterieus geheim… iets waar jullie samen naar op onderzoek gaan. En zo staan jullie aan de voorbode en een rebellie onder de tovenaars, waarbij de goblin Ranrok van plan is om onrust te zaaien onder de heksen en tovenaars.

Merchandise koop je bij:

Harry Potter-fans

Natuurlijk is het een fantastische game voor Harry Potter-fans. Afgezien van de moderne kleding als hij in de ‘normale wereld’ rondloopt, is de tovenaarswereld namelijk behoorlijk behouden en suf. De kleding, accessoires, tovenaarsrituelen en de hele omgeving ademt dezelfde magische sfeer. Je mag zoeken naar vliegende boeken, wapperende brieven, met je toverstaf zwaaien om mysteries op te lossen, fikkies te stoken en vijanden te verslaan in vrij heftige duels. Je leert potions maken, hoe jij je moet verweren tegen de Zwarte Kunsten en hoe jij je eigen kruiden kweekt. Je leert magische dieren kennen, voorwerpen verzamelen die je sterker maken en uitdagingen oplossen die je voorzien van de nodige kennis en persoonlijke skills. Met de verhaalmissies en zijmissies, uitdagingen en speurtochten krijg je XP, die jouw personage alleen maar verbeteren. Je speelt uiteindelijk een talentenboom vrij, waarbij je punten kunt uitgeven om spreuken en vaardigheden te verbeteren.


Ga direct naar Hogwarts Legacy op BOL.com.

Recensie over Hogwarts Legacy

CooleSuggesties topper

Hogwarts Legacy is een spel waar je helemaal in kunt opgaan. De magische wereld die bedacht is door JK Rowling spreekt nog altijd tot de verbeelding, dat is wel duidelijk. Het is super tof om zo’n natuurgetrouwe weergave van die betoverende wereld te zien er en vrij in rond te kunnen lopen. Het enige nadeel van het spel is misschien wel de enorme hoeveelheid verzamelobjecten waar je naar moet zoeken. Soms lijkt het gewoon té veel. Dankzij die verzamelwoede blijft het overigens wel de moeite waard om de omgevingen te blijven verkennen. Zo nu en dan lijkt het verhaal een tikje onlogisch en is er een bepaalde mate van herhaling in het spel, maar voor mij mocht dat de pret zeker niet bederven.

Score: 9


Info

Hogwarts Legacy
Uitgever: Warner Bros Entertainment
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.