logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: God of War, PS4 (18+)


god of war packshotAls een God van de Oorlog is het niet altijd makkelijk om even een momentje rust te pakken. Dat weet Kratos als geen ander – de god is al sinds 2005 actief, vanaf het moment dat Sony ‘m in een fantastische actiegame stopte. Inmiddels meende hij echter wel een rustpunt te hebben gevonden – Kratos is afgereisd naar het Noorse godenrijk, om daar een gezinnetje te stichten. Aan die rust komt echter een einde wanneer zijn vrouw komt te overlijden en verlangt dat Kratos voor haar hemelvuur een paar bomen kapt die een schild om hun huis in stand hield. Vanaf dat moment moet je de bijl oppakken om talloze Noorse vijanden en demonen een kopje kleiner te maken.

RPG hakken

God of War is een stukje gegroeid sinds die allereerste spellen. Inmiddels heeft de game een flinke RPG-saus meegekregen, zoals bijvoorbeeld Horizon Zero Dawn. Verzamelen, combineren, bouwen en upgraden – het is allemaal een groot deel van het spel geworden waar je veel tijd in zult moeten steken. Niet alleen om Kratos, de God of War te upgraden, maar ook om zijn zoon Atreus bij te staan. Die moet namelijk mee op pad, om zijn moeder een laatste rustplaats te geven. Dat maakt Kratos trouwens niet alleen een sarcastische, norse moordmachine, maar ook een zorgzame vader die zijn zoon probeert op te voeden… Die ommekeer zorgt meermaals voor een (herkenbare) switch tussen ‘ik bepaal zelf wel wat ik doe’ tot ‘ik moet het goede voorbeeld geven’.

Wie is de leider

Ondanks het feit dat Kratos de vader is in God of War en zijn zoon de kneepjes van het jagersvak moet leren, zorgt Atreus wel voor de rode draad in het spel. Hij laat je telkens zien welke kant je op moet, wijst je de weg naar het einddoel en geeft je tips om de puzzels in God of War tot een goed einde te brengen. Dat geeft jou weer de mogelijkheid om omgevingen af te struinen en items te zoeken die je kunt gebruiken om je wapens en harnast te upgraden! Toch heeft Atreus de nodige steun en support nodig. Hij heeft nogal geïsoleerd geleegd en is een ziekelijk kereltje, met een niet al te stevig gestel. Toch zal Kratos’ zoon, met zijn pijl en boog, je de nodige rugdekking geven!

Grafisch genot

Bij God of War zijn kosten nog moeite gespaard om een geweldig visueel spektakel neer te zetten. De weg is meestal redelijk rechtlijnig, met een paar zijtakjes om te ontdekken, maar de bergen, bossen en wateren zijn geweldig uitgevoerd. Tot in de puntjes, zou ik bijna zeggen. Ook Kratos is tot in de porie uitgewerkt, wat soms een niet al te charmant effect geeft (maar hey – God of War enzo… ). Hij sjokt rond met zijn afgeleefde lichaam en dito kleding. Zo peddel je met je kano over het meer van Midgard, zoekend naar inhammen die je nog kunt ontdekken om vijanden te verslaan, goederen te vinden en schatkisten te openen. En kijk ook vooral naar de monsters die je moet verslaan – hoe groot ze ook zijn… er zit heel wat nachtmerrie-materiaal tussen!

Vechtlust

In God of War is het de bedoeling dat je vijanden te lijf gaat met je bijl. Daarmee kun je flink wat schade berokkenen van dichtbij, maar je kunt hem ook weggooien en weer terug laten komen – op het moment dat jij dat wil. Zo zou je zelfs een soort val kunnen opzetten, waarbij je je bijl weggooit en weer terug laat komen als je een aantal vijanden tussen jou en je bijl hebt kunnen laten komen. Hoppa! In de tussentijd kun je met je blote vuisten werken – zelfs met je schild – technieken die je telkens weer kunt upgraden in de skill-tree, waar je ervaringspunten kunt inruilen voor nieuwe technieken en combo’s.

Conclusie over God of War

Dit is een vechtgame op zijn best. Lekker met je bijl door de Noorse mythologische wereld sjokken en een flink aantal goden en demonen in mootjes hakken – da’s leuk werk! De wereld is geweldig mooi uitgewerkt en steekt goed in elkaar. Daarbij heb je bovendien uitgebreide rpg-elementen ter beschikking om je spullen te upgraden en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. God of War is schitterend vormgegeven en heeft een goede verhaallijn. De gevechten zijn uitdagend (en in moeilijkheid instelbaar).

Door:
Score: God of War krijgt 10 van de 10 punten.

Informatie

Sony
Playstation 4, actie.
Prijs: 60 euro.

Ga direct naar God of War op BOL.com.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.