logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Fifa 19, EA Sports


Gamers hebben er al een lange tijd naar uitgekeken. Dat doen ze namelijk ieder jaar: de nieuwe release van FIFA, het meest populaire voetbalspel dat je op dit moment kunt spelen. Ieder jaar weer worden geweldige franchises uitgewerkt in dit simulatiespel, dat je bijna speelt als een arcadegame (met ongelofelijk veel toeters en bellen).

Kritieken opgelost

Ieder jaar heeft een grote schare fans kritieken en commentaren op bepaalde onderdelen, die door de andere schare fans juist bejubeld worden. Tja, je kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar het is wel een mooi streven. Bij iedere nieuwe versie van FIFA komen er dan ook nieuwe features en mogelijkheden bij en krijgen andere technieken of kenmerken een kleine update of upgrade, om de kritieken te dempen. Zijn die kritieken dan terecht? Soms wel, meestal niet. Een mens moet wat te klagen hebben…

Minder verschillen

Het grootste verschil in tussen Fifa 19 en diens voorgangers zit hem wel in de impact van de spelerspecificaties. Vooral het verschil tussen snelle en langzame spelers is een stuk minder geworden, wat het spel er wel meteen eerlijker op maakte. Als je voorheen een snelle speler een bal gaf, had je eigenlijk al gewonnen. Dat element is nu dus weg! Daarnaast kun je in Fifa 19 meer spelen met de tactieken, zodat ook de bot-spelers ongeveer doen wat jij in gedachten had. Meestal, want wat dat betreft zijn ook de FIFA-voetballers van EA wat eigenwijs en koppig, ze doen soms precies wat zij willen! Je kunt met de D-Pad snel wisselen van tactiek, wat de vaart ook in het spel houd.

Meer offline

Wat FIFA 19 kenmerkt, is het aantal offline mogelijkheden dat het spel biedt. Waar je voorheen vooral gelonkt werd met online competities, wordt je nu juist uitgenodigd om alleen of als multiplayer met één console aan de slag te gaan. Dat maakt het spel wat interessanter en nodigt het ook meer uit om jezelf te verbeteren. Vooral bij de singleplayer games komt er wat meer aandacht te liggen op techniek en strategie dan bij online games. Je krijgt simpelweg wat meer tijd en kans om te experimenteren.

Kick off

Een geweldige nieuwe modus is de Kick Off, waar je even afstapt van de gangbare regels en je eigen regels kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld de scheidsrechter het veld af sturen of het hele buitenspel-gedoe afschaffen. Handig voor als je met je vriendin speelt en geen zin hebt om het uit te leggen (ooooh, da’s ook niet aardig 😉 ) of je kunt gebruik maken van een afvalrace, waarbij er na iedere goal een speler van het veld moet. Erg leuk!

Champions League in FIFA 19

Alsof je nog niet genoeg vernieuwingen en verbeteringen hebt gehoord (die er ook echt toe doen, bedoel ik dan, niet dat de poppetjes soepeler bewegen of er nog beter uitzien) is dat er een paar nieuwe licenties zijn toegevoegd aan FIFA 19. Zo kun je vanaf nu de Champions League spelen, wat het arsenaal Nederlandse voetbalclubs in het spel nog een stap groter maakt.


Recensie over Fifa 19

Toe aan een nieuwe versie van FIFA? Ze hebben dit jaar een paar leuke features aangepast en toegevoegd, zoals de hele Champions League. Het spel is wat eerlijker in multiplayer, doordat de snelheid een beetje uit het veld is geslagen. De House Rules zijn te gek: regels aanpassen om het spel dynamischer te maken was nog nooit zo eenvoudig!

Score: 8


Games koop je online bij:

Ga direct naar FIFA 19 op BOL.com.

Game info

EA Games
PS4, XBOX One, Nintendo Switch, PC, simulatie. Prijs: 60 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.