logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Fifa 18, EA Games


FIFA 18Voetbalfans opgelet! Het seizoen is weer geopend met een nieuwe versie van het alom geprezen en gewaardeerde voetbalspel: FIFA! Deze game is hét spel onder de voetbalspellen, en niet zonder reden. Het is bijzonder realistisch, houdt rekening met zo’n beetje alle denkbare elementen, is eerder een sportsimulator te noemen dan een voetbalspel … en mag gebruik maken van alle namen en teams die je maar kunt bedenken. En dat maakt het gamen natuurlijk wel zo spannend!

Simulatie

Dat voetbal veel meer is dan dribbelen en schieten weten we allemaal. Ieder heeft immers zijn eigen manieren van voetballen, van overspelen en van lopen. Waar eerdere games de grote namen van de spelers eerder gebruikten als ‘skin’ over een standaardpoppetje (dat – toegegeven – wel zijn sterke en zwakke eigenschappen heeft) heb je nu veel meer het idee dat je écht met een bepaalde voetballer op het veld bezig bent. Het hele doen en laten van zo’n gast is tot in de puntjes bestudeerd en nagebootst op het digitale scherm. Dat zijn alvast de eerste pluspunten voor FIFA 18! Daarnaast blijft het natuurlijk een ijzersterke titel, waarbij met name de passieve spelers in het veld een stukje actiever zijn geworden. De AI is flink verbeterd – je collega-voetballers weten nu eindelijk ook wat ze moeten doen in het veld. Een verademing! Het zorgt meteen voor wat meer dynamiek, omdat je makkelijker en sneller kunt overspelen naar spelers die vrij staan of op strategische punten verblijven.

Verschillende wegen

Natuurlijk speel je FIFA 18 het liefst met je kameraden. Niets beters dan een potje voetbal met elkaar via de Groten der Aarde, zonder dat je daarbij het zweet uitbreekt – nietwaar? Maar naast die competitieve elementen is er nog meer te doen in dit ultieme voetbalspel. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Journey, waarbij je het personage Hunter speelt dat zich langzaam een weg baant naar de allerhoogste top? Deze single-player campagnes zijn misschien niet al te briljant uitgevoerd, en het verhaal is ook wel heel erg voorspelbaar, maar toch is het een geweldige groei die je karakter doormaakt. En bovendien kun je ‘m in het begin helemaal naar wens vormen en instellen… je droom kan werkelijkheid worden! Het enige dat je hoeft te doen is je naam te veranderen in Hunter 😉 Heb je geen zin in een single-player Journey, dan kun je nog altijd serieuzer aan de slag met een Carrière als voetbalcoach. Daarbij stel je je eigen team samen, speel je matches en ga je onderhandelen over het kopen en verkopen van spelers. Die transfers duurden me soms iets te lang, er komt te veel gekibbel bij kijken. Waarschijnlijk is dit voor sommige spelers helemaal te gek, omdat het hele transfer-concept een stukje realistischer wordt, maar ik wil gewoon spelen!

Collect them all

Een andere leuke gimmick aan het spel is de FUT – FIFA Ultimate Team. Daarin kun je via de FUT Icons alle grote spelers der aarde bij elkaar sprokkelen, of die nu nog voetballen of niet. Per speler zijn er drie varianten die je kunt verkrijgen – de speler in zijn jonge jaren, in zijn top en als hij ouder is. Een erg leuke feature, die veel voetbalfans zal behagen. Echt een verzamelalbum aan voetbalspelers. Daarnaast kun je in de FUT strijden tegen voetbalteams die bekende voetballers en youtubers hebben samengesteld. Dat doe je in de League, wat een flinke dobber zal worden. Je moet echt alles uit de kast halen om van die topteams te winnen.

Ga direct naar Fifa 18 op BOL.com.


Recensie over Fifa 18

CooleSuggesties topper

Voetbalfans kijken er ieder jaar naar uit: de nieuwe release van FIFA. Helaas heb ik FIFA 17 gemist, dus een direct vergelijk daarmee kan ik niet maken. Wel is het weer een feestje om mee aan de slag te gaan. Hier in huis is bij de jongens FIFA een belangrijke reden waarom er een console in de huiskamer staat. Ze leven zich er helemaal op uit – en terecht. Veel uitgebreider en leuker dan dit zul je ze niet krijgen. Op een paar kleine glitches en een aantal rare personages na is het echt een perfect spel: gevarieerd, realistisch, genoeg arcade-gehalte en met mooie mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Score: 9


Info

Fifa 18, EA
PS4, XBOX One, PC, sport.
Prijs: 40 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.