logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Diablo IV

Diablo is één van mijn favoriete franchises – niets zo fijn om af en toe gewoon een hack&slash game te spelen, maar dan wel een waar je ook nog bij mag nadenken zo nu en dan. Dat laatste element wordt steeds groter en belangrijker. Diablo IV is veel meer geworden dan de eenvoudige dungeon crawlers waar het duivelse avontuur 25 jaar geleden mee begon. Niet voor niets dat er al miljoenen exemplaren van zijn verkocht in de korte tijd dat het spel verkrijgbaar is!

Groots en episch

Het eerste dat opvalt aan Diablo IV is dat het grootser is dan je ooit had kunnen denken. Bij de eerste levels heb je daar nog geen besef van, maar als je bij het eerste echte dorp komt, moet je een keuze maken naar welk stadje je vervolgens wil reizen. Dan pas ontdek je dat je ontzettend veel vrijheid krijgt om de wereld te ontdekken. Het is echt een open wereld die is opgedeeld in vijf zones, ieder met hun unieke eigenschappen, monsters en ideale uitrusting. En daar doorheen vind je meer dan 120 kerkers die je kunt verkennen… en looten!

Verhaallijn

Een belangrijk element van Diablo is de pakkende verhaallijn (hoewel er ook genoeg mensen zullen zijn die de filmpjes telkens wegklikken). Toch maakt dat het verschil tussen een gedachteloze hack-game en een man met een missie. In dit geval blijkt Lilith, de Mother of Sanctuary weer te zijn opgestaan. Zij is de dochter van Mephisto, de Lord of Hatred, waardoor Lilith maar één doel heeft. Chaos schoppen! Het is aan jou om samen met een groepje bondgenoten een eind te maken aan die chaos. Dat verhaal wordt gebracht in gesprekken, maar vooral ook indrukwekkende tussenfilmpjes.

Jouw vechtersbaas

Voor je de strijd aangaat, moet je kiezen uit één van de vijf vechtersklassen. Natuurlijk kun je daarbij kiezen uit de Barbarian, de Sorcerer en de Rogue, maar je kunt ook gaan voor de Necromancer en de Druid, die het dierenrijk achter zich heeft. Een vertegenwoordiger van Blizzard liet merken dat de meeste mensen voor de Sorcerer kozen, maar ikzelf vind de Druid ook wel een baas om mee op pad te gaan. De Necromancer had ik na een aantal levels aan de kant geschoven, die vond ik net te hectisch om mee aan de slag te gaan. Iedere klasse heeft zijn eigen wapens, vaardigheden en aanpassingsmogelijkheden. Zo kun je het spel spelen op een manier die ook echt bij jou en je speelstijl past.

Upgraden

Wat heldenvaardigheden betreft krijg je een vaardigheidspunt nadat je een level omhoog bent gegaan, van waaruit je jouw personage kunt verbeteren. De keuzeboom breidt zich uit naarmate je vaardigheidspunten inlevert. Kom je later een betere skill tegen? Dan kun je de vaardigheidspunten weer inleveren om ze te gebruiken op een nieuwe vaardigheid. Een goede build maakt gebruik van actieve skills, maar de passieve en verdedigende skills moet je ook zeker niet overslaan.

Looten

Een ander belangrijk en onmiskenbaar aspect is het looten van je slachtoffers. Regelmatig laten je tegenstanders voorwerpen, potions en gear vallen, waarmee je jouw personage kunt verbeteren of die je kunt verkopen of ontmantelen voor onderdelen. Die onderdelen kun je weer gebruiken om je huidige gear te upgraden, hoewel dat altijd een risico met zich meebrengt. Waarom zou je gear upgraden als je al snel nieuwe spullen vindt die beter zijn? Door het looten zul je wel regelmatig terugkeren naar een stadje om je spullen te verkopen, want je bagageruimte is tamelijk beperkt…

Missies

Diablo IV heeft een belangrijke verhaallijn die je moet volgen, maar is ook doorspekt met kleine zijmissies. Sommigen daarvan zijn heel klein en compact, die je met een paar minuten hebt voltooid. Andere nevenmissies zijn juist langer en uitdagender. En dan moet je nog altijd denken aan de dungeons die je kunt verkennen om nieuwe vaardigheden te verdienen voor je personages. Gelukkig kun je na een tijdje gebruikmaken van een paard, zodat je sneller door de wereld kunt reizen. Toch leveren de zijmissies een belangrijke afleiding, veel XP en ontzettend veel nieuwe beloningen, waardoor het erg verleidelijk is er je tanden in te zetten.


Ga direct naar Diablo IV op BOL.com.

Recensie over Diablo IV

CooleSuggesties topper

Diablo 4 is een fantastische opvolger in de franchise, die alles uit de kast haalt wat de nieuwe consoles te bieden hebben. De open wereld biedt een enorme vrijheid, veel verhaallijnen en uitdagende dungeons. Bijzonder is de sociale en multiplayer-ervaring, die het gamen weer wat socialer maakt. De vijf klassen zijn echt uniek en kenmerkend. Probeer ze eerst even uit voor je je toelegt op een personage. Ieder karakter kun je tot in de puntjes aanpassen en eigen maken, zowel in uiterlijk als in de vaardigheden waarmee je op pad gaat. Diablo 4 een must-play als je fan bent van de serie en het is een geweldig startpunt voor nieuwkomers.

Score: 9


Info

Diablo IV
Uitgever: Blizzard
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: rpg
Prijs: 70 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.