logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Call of Duty: Vanguard


call of duty vanguard

Call of Duty gaat al heel wat jaren mee. Het oorlogsspel heeft in die loop der jaren voor heel wat opschudding gezorgd, kwade en verontwaardigde ouders opgeleverd… maar bovenal een grote schare die-hard fans gekweekt. De franchise probeert iedere keer wat nieuws te bieden. Soms in de mechanics, maar vaak ook in de setting van het spel. Toekomst, heden en verleden hebben allemaal een rol gespeeld. De Tweede Wereldoorlog blijft een terugkerende periode, die ook bijzonder goed tot de verbeelding spreekt. Call of Duty: Vanguard mixt natuurgetrouwe oorlogsvoering met nieuwe technieken, waardoor het ook elementen bevat van Modern Warfare.

Mission Shootable

Een belangrijk element in CoD: Vanguard is de verhaallijn. Jij bent onderdeel van een speciale eenheid, die aan het einde van de oorlog nog even de bezem overal doorheen haalt, om er zo voor de zorgen dat de geallieerde troepen een goede doorgang kunnen vinden. Samen met de Britse paratroeper Arthur Kingsley, de Amerikaanse piloot Wade Jackson, de Australische explosievenexpert Lucas Riggs en de Russische scherpschutter Polina Petrova banen jullie je een weg door het Nazi-geweld, waar je uiteindelijk oog in oog komt te staan met Hermann Wenzel Freisinger, die nog wat troeven achter de hand heeft. Hem zul je moeten verslaan. Daarvoor speel je het spel van de personages afzonderlijk. Zo leer je alle wapens en technieken kennen en leer je meer over de achtergronden van deze persoonlijkheden. Die missies zijn dynamisch en richten zich telkens op andere technieken en aanpakken, van stealth tot snipen, van jungle tot stad. Niet alle specialiteiten komen even goed uit de verf, maar ieder ‘level’ kost je ook maar een goed uur om te doorspelen. De werelden zijn vaak afgebakend, maar wel vernietigbaar. De vijanden zijn niet bijzonder intelligent en zullen je het niet direct heel moeilijk maken. Het is eerder de hoeveelheid tegenstanders die roet in het eten gooit dan de bekwaamheid ervan. Het verhaal is niet heel uitgebreid of diepgaand – in een paar uur ben je d’r wel doorheen. Toch is het voor nieuwkomers een aanrader, omdat je alle technieken leert kennen en actief moet gebruiken. Een heel lange tutorial, dat wel, maar toch. Het is hier beter om het een uitgebreide tutorial te noemen dan een zwakke single player, toch?

Call of Duty Vanguard Multiplayer

Zoals bij de meeste titels draait het ook bij Vanguard vooral om de multiplayer modus. Erg veel nieuws zul je daar niet treffen, zeker niet als je al bekend bent met eerdere games, maar waarom zou je ook al te veel sleutelen an bekende concepten? Team Deathmatch, Domination en Hardpoint zijn beschikbaar en zijn nog steeds leuk op te spelen. Je vecht strijden uit op meer dan 20 beschikbare maps. Het schieten voelt geweldig aan, de vernietigbare omgevingen zorgen voor meer strategische opties en naarmate je vordert in het spel zul je jouw wapens kunnen uitbreiden en aanpassen, zodat ze beter passen bij jouw speelstijl. Nieuw zijn de spelmodi Patrol en Champion Hill. Bij Patrol moet je een bewegend punt volgen en is verder eigenlijk vergelijkbaar met Hardpoint. In Champion Hill draait het om deathmatchtoernooien die je in 1v1, 2v2 en 3v3 kunt opzetten. Je zou het kunnen zien als de vervanger voor Gunfight.

Daar komen de zombies!

Call of Duty is inmiddels onlosmakelijk verbonden met het genre zombieshooter. Iedere game krijgt vroeg of laat wel een zombiemodus: en meestal is dat eerder dan later. In CoD Vanguard is deze wat aangepast en toegankelijker gemaakt. Je speelt er kleinere missies, die je via portalen kunt bereiken. In deze nieuwe omgevingen vind je power-ups en meer dan genoeg zombies op je op uit te leven. Ieder portaal geeft je een unieke missie om te voltooien – en het is aan jou om die tot een goed einde te brengen. Een erg leuke modus. Chaotisch, maar wel gaaf om gewoon lekker te knallen. Net als in de andere modi ziet alles er bijzonder fraai uit, met sfeervolle lichteffecten en genoeg aandacht aan de tegenstanders en texturen in je omgeving. Het is misschien niet zo makkelijk om op al die details te letten wanneer je in een felle strijd bent verwikkeld, maar als toeschouwer kun je je ogen uitkijken aan kleine details en sfeerbepalende elementen als regen, mist en lichtstralen.


Ga direct naar Call of Duty: Vanguard op BOL.com.

Recensie over Call of Duty: Vanguard

Call of Duty: Vanguard neemt je weer mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, in een serie geheime missies met wapens die heel authentiek overkomen. De singleplayer-campagne kun je beter zien als een heel uitgebreide tutorial. Het verhaal is niet briljant en de personages niet bepaald interessant. De zombiemodus wist ons het meest te bekoren. Lekker knallen, dat is wel aan ons besteedt. Wil je het echte CoD-gevoel krijgen? Dan kun jij je hart ophalen met de verschillende modi in de multiplayer-opties, waar jij je skills kunt meten met de besten der aarde. Lock and load!

Score: 8


Info

Call of Duty: Vanguard
Uitgever: Activision
Getest op: XBOX One
Genre: fps
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.