logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Arboria


Arboria beschrijft zichzelf als een 3D Roguelite actie-RPG, dat je vanuit het derde-persoons perspectief speelt. Ofwel: je kijkt over de schouder van jouw personage – een trol – naar de wereld om je heen. Het mooie aan dit spel is dat het telkens anders is wanneer je het opstart. Hoe en waarom? Dat leg ik zodadelijk uit.

arboria review banner

Het verhaal van Arborio

Het verhaal van Arboria is niet heel ingewikkeld of moeilijk. In je tutoriallevel speel je de rol van een trol – een Yotunz, om heel specifiek te zijn – met de naam Gobbok. Je wordt begeleid door de lelijke fee Rata (tja, trollen hebben nu eenmaal een andere smaak). Zij zal je begeleiden in je stappen om het spel te leren kennen. Je leert de besturing, je mogelijkheden en je gaven ontwikkelen. Jouw doel? De Vaderboom van de werend Durnar genezen. Jouw fee kan deze boom genezen, maar alleen als jij haar daar genoeg tijd voor geeft. Je moet de wortels verdedigen! Na deze strijd vind je een mysterieuze hoed. Zoekend naar bepantsering zet je hem meteen op, maar de hoed blijkt vervloekt. Je verlaat Rata en gaat je eigen weg om Godz te vinden.

Nieuwe levens – nieuwe avonturen

Vanaf dat moment begint het spel Arboria pas echt. Het lijkt er namelijk op dat Gobbok vervloekt is, en Rata zit in zak en as. Ze spreekt met de trol-sjamaan Vordagg, die haar vertelt dat de Vaderboom zoveel Yotunz zal spawnen als ze nodig hebben, om Gobbok op te sporen en de wereld van de vervloekte hoed te verlossen. Maar… iedere keer komt er een andere Yotunz, een andere trollemans. Iedere keer zal je game dus anders gespeeld moeten worden, omdat jouw personage gewoon anders is! Iedere Yotunz heeft verschillende wapenvaardigheden, verschillende eigenschappen en voordelen en verschillende verschijningsvormen. Iedere keer dat je sterft, mag je uit een aantal random gegenereerde Yotunz te kiezen, waarbij de omgevingen ook telkens willekeurig gegenereerd worden, ieder gevuld met een aantal willekeurig gekozen vijanden.

Veri verzamelen

Je doel in Arboria is om Veri te verzamelen, maar ook om zoveel mogelijk van jouw wereld te verkennen. En geloof me – je zult het nooit helemaal redden. In ieder geval niet in de eerste tientallen potjes. Telkens wanneer je sterft, zal Rata je hoofd mee naar de Vaderboom nemen om de beste 5 potjes te presenteren door jouw hoofd in een glazen pot te stoppen. Luguber, maar effectief. Maar wat moet je met die Veri? Je kunt de Veri gebruiken om het de volgende Yotunz beter en sterker te maken, waardoor je volgende potjes makkelijker kunnen worden. Het lijkt daarmee op Tribes of Midgard, die eenzelfde soort tactiek gebruikt. Je koopt extraatjes, standaard uitrustingsupgrades en meer. Maar… er is meer! Want hoe meer Veri je verzamelt en hoe verder je komt, hoe meer je de Godz behaagt. Zij kunnen je personages zegenen met betere voordelen en meer, waardoor het weer gemakkelijker wordt om vooruit te komen.

Level spelen

Telkens wanneer je aan een nieuw leven begint, krijg je wat basisuitrusting. Je magische wapen, bekend als een symbiont, begint als een basisbijl, je vermogen, ofwel je mutatie, is standaard schokgolf en je krijgt een basispantser mee. Ieder level zul je nieuwe objecten vinden om die basis te verbeteren en te ontwikkelen. Naarmate je vordert en de wortels van de vaderboom geneest, krijg je meer manieren om je Veri uit te geven, bijvoorbeeld door die basisvaardigheden te upgraden. Zo ook met je mutaties. Voor het verbeteren van je Symbiont en je Mutaties zul je eerst de bijbehorende meesters moeten ontgrendelen. Daarna kun je de startobjecten kiezen en upgraden.


Recensie over Arboria

CooleSuggesties topper

Arboria is een bijzonder spel. Niet alleen op de manier waarop je het speelt, maar ook het hele concept van de trollenwereld en het willekeurig spawnen is iets waar je gewoon van zult smullen. De mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn precies goed, de onzekerheden maken dat je het spel keer op keer opnieuw wilt spelen. De vormgeving is goed uitgewerkt, je tegenstanders (vaak vliegend) zijn niet altijd even makkelijk te verslaan – en daardoor wel zo uitdagend. Het looten blijft verslavend, jezelf blijven uitdagen net zo.

Score: 9


Info

Arboria
Uitgever: All In Games
Getest op: PC
Genre: rpg
Prijs: 16,79 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.