logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: After us


Sommige games zijn zo goed, die zetten je gewoon aan het nadenken. In After Us speel je een bijzonder personage, dat in staat is leven te brengen in haar omgeving. Het is aan jou om het einde van de wereld teniet te doen en weer kleur en leven te brengen in een troosteloze wereld…

Rampzalige situatie

Op het moment dat je in het verhaal valt, is de grootste ramp al voltrokken. Er is nauwelijks iets meer van de wereld over, bijna al het leven op aarde is uitgeroeid. Maar… de zielen van al dat leven dwarrelen nog rond op aarde. Jij kunt ze terughalen en zo een nieuwe start maken voor onze aardbol. Dat doe je in een heerlijke magische vibe, met blauw-wit licht dat je rondstrooit om wat leven in de brouwerij te brengen … letterlijk!

Kritische spiegel

Tijdens het spelen wordt je trouwens lelijk met je neus op de feiten gedrukt. De wereld gáát ten onder, en wij zijn er allemaal schuldig aan. Online shoppen, alles elektronisch en met weinig aandacht voor onze eigen gezondheid (of die van onze wereld). Tja, dan vraag je er wel om. Hoe kan het dat we zoveel moois gewoon laten verpieteren, terwijl we met zijn allen voor de televisie hangen? En het knappe is: het wordt allemaal niet verteld. Je ziet het op je scherm, je trekt zelf conclusies in deze beklemmende sfeer.

Gameplay

In de basis van After Us schuilt een slimme puzzelplatformer, waarin jij de juiste route moet vinden naar de verschillende zielen om te bevrijden en wakker te maken. Daarin zit verschil tussen zielen die de hoofdmissie vormen, maar onderweg (en op momenten dat je eigenlijk verdwaald bent) vind je ook zielen die je kunt redden, waardoor je na zo’n misser toch nog een beetje een feel-good gevoel overhoudt. Je kan ook herinneringen verzamelen van mensen, om zo een blik te krijgen op de geschiedenis van de wereld. Ben je echt verdwaalt, ondanks de subtiele hints die het spel je geeft? Dan kun je even zingen om een hint te ontvangen.

Bekijk de trailer van After Us


Recensie over After Us

Een verhaal vertellen zonder een verhaal te vertellen – dat is precies wat de makers van After Us hebben gedaan. Het is een indrukwekkende queeste waar je aan mag beginnen. Het spel neemt je regelmatig even bij de hand, zonder dat het heel opzichtig gebeurt. Het voelt geweldig goed om dieren weer tot leven te wekken, waarbij de tussentijdse gevechten met monsters eigenlijk een beetje dwars zitten in de belangrijkste boodschap. De behendigheidsfragmenten zijn niet altijd even prettig, want net als met de meeste platformgames is ook diepteperceptie hier een lastig punt.

Score: 8


Info

After Us
Uitgever: Private Division
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: platform
Prijs: 29.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.