logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Galg en guillotine – executies door de eeuwen heen

Moord en doodslag, het blijft mensen boeien. Hoe zachtaardig en lief ze ook zijn in hun dagelijks handelen! Zie daar ook het succes van actiefilms, horrors en shootergames. Niet omdat mensen zelf bloeddorstig zijn, helemaal niet. En van deze tijd is het ook niet. Sinds mensenheugenis wordt er flink aandacht geschonken aan bloedvergieten, middels openbare executies op de meest brute en wrede wijzen. Galg en guillotine is een boek dat dieper ingaat op executies door de eeuwen heen. En dan blijkt ineens dat er veel meer mogelijkheden zijn dan deze twee welbekende methoden!

Wrede geschiedenis

Wat direct opvalt aan het boek Galg en guilltotine is dat mensen zich maar wat graag vergapen aan dit soort taferelen. De research van Jonathan J. Moore laat zien dat er meer dan gezonde aandacht was voor de executies. Niet alleen in geschrift, maar ook uit illustraties en schilderijen blijkt het succes van een dergelijke opvoering, die blijkbaar met veel vertoon werden gehouden. Op iedere pagina vind je minstens 1 illustratie of schilderij, aangevuld met foto’s van de verschillende voorwerpen of handelswijzen.

Executies door de eeuwen heen

Als je het boek van voor tot achter doorleest, ontdek je al snel dat er bizar veel manieren zijn geweest waarop mensen aan hun eind zijn gekomen, soms ook gewoon omdat mensen zichten naar een vorm van vermaak of dat er een statement gemaakt moest worden. Op verschikkelijk grove manieren werden er verklaringen aan de ‘daders’ ontfutseld, waarbij je al kunt aannemen dat er ook meer dan genoeg onschuldige mensen ter dood zijn veroordeeld. Maar: alles om het volk tevreden te houden!

Ga direct naar Galg en guillotine – executies door de eeuwen heen op BOL.com.


Recensie over Galg en guillotine 0 executies door de eeuwen heen

Ter dood veroordeelden zijn er altijd geweest. Soms om kleine vergrijpen, soms om grote misdaden. De manier waarop ze werden gedood hing daar blijkbaar van af. Hoe erger de daad, hoe wreder de straf. Mensen werden vaak dagenlang gefolterd voor ze stierven. In dit kleurrijke boek, dat met enige galgenhumor is geschreven, laat zien hoe mensen door de eeuwen heen werden geexecuteerd. Het is een indringend boek geworden met veel plastische omschrijvingen, afbeeldingen (schilderijen en tekeningen) en soms zelfs korte getuigenverslagen, waardoor je een goed beeld krijgt van de methoden, de slachtoffers en de beulen die het werk moesten verrichten.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Galg en guillotine – Executies door de eeuwen heen,
Illustrator:
Uitgever: Davidsfonds, 256 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789059089761. Prijs: 29.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.