logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: WiZ Spotlight en WiZ Elpas buitenverlichting

Wil je nog langer en meer genieten van het buitenleven? Dan is het toch echt tijd om de juiste verlichting aan te leggen. WiZ maakt het je daarbij gemakkelijk en komt met een aantal nieuwe verlichtingsproducten voor buiten. Wij probeerden de WiZ Spotlight en de WiZ Elpas wandverlichting.

WiZ Elpas

De WiZ Elpas wandverlichting is daarbij misschien wel de makkelijkste om aan te leggen: deze sluit je namelijk direct op het elektriciteitsnet aan. De camera is daarmee perfect om aan de muur van een schuur of bijgebouw te hangen, waarbij je met een kabel direct door de muur boort en de stekker in een stopcontact steekt. Het alternatief is natuurlijk om een kabel over de buitenmuur te laten lopen, maar ik denk niet dat veel mensen daar van gecharmeerd zijn.

WiZ grondspot

De WiZ grondspots zijn wat lastiger te installeren, omdat je de kabel eigenlijk even moet ingraven voor het mooiste resultaat. Of je legt hem netjes tegen de borderrand weg, dat kan natuurlijk ook. De set wordt compleet geleverd met een stroomkabel en een adapter, die je in een stopcontact steekt. Let erop dat de adapter niet op de grond komt te liggen, maar hij is wel spatwaterdicht. De hoofdkabel van de grondspots is trouwens slechts 2,5 meter lang, wat niet lang is. De kabel is ook vrij dik, die na de eerste koppeling aanzienlijk dunner wordt. Het is best lastig om zo’n dikke kabel netjes weg te werken! Vanuit de adapter loopt er een 2-meter lange kabel naar de grondspot, die je met een speciale draaikoppeling aan de stroomvoorziening kunt vastmaken. In totaal kun je zo tot 5 grondspots met elkaar koppelen. Je kunt de grondspots bevestigen op de meegeleverde grondpin, maar je kunt ze ook vastschroeven op de grond, bijvoorbeeld op een plank of steen.

Ga direct naar WiZ Spotlight op BOL.com.

Vormgeving

Zowel de WiZ Grondspot als de WiZ Elpas zijn uitgevoerd in zwart mat metaal, wat ze een premium uitstraling geven. Ze hebben neutrale, afgeronde vormen, die passen in vrijwel iedere tuininrichting, hoewel ze niet echt heel uitgesproken zijn. Dankzij de variabele kleurinstellingen kun je ze echter ombuigen tot echte eyecatchers in je tuin. De Elpas is daarbij echt een lantaarn, die mat en diffuus licht verspreid. De grondspots richten in een hoek van 50 graden een lichtbundel op een muur en zorgen daarmee voor sfeer en indirect licht. Ideaal voor een gezellige zomeravond, maar ook om veilig thuis te komen na een dagje weg!

App

Het fijne van WiZ is dat het systeem volledig met een app werkt. Ieder apparaat maakt zelf contact met je wifinetwerk, waarna het communiceert met de app. Zo heb je geen hub nodig en is het instellen een makkie. Stekker in het stopcontact, koppelen met de app en je bent klaar. Het nadeel is dat je voor iedere lamp (of lampensysteem) een nieuw apparaat hebt op je wifi-netwerk, wat storingen in de hand kan helpen. Bovendien moet je ook in de tuin een prima wifidekking hebben – en dat is soms lastig!

Slimme tuinverlichting

Maar… heb je de verlichting eenmaal aangesloten en geactiveerd, dan heb je ook toegang tot slimme functies waar je leuke dingen mee kunt doen! Denk bijvoorbeeld aan:

  • het instellen van een lichtschema, waarbij je in de vroege avond het licht op volle intensiteit laat branden, maar ’s nachts in een subtieler dimlicht.
  • Tijdens een barbecue zet je de toon met gekleurde lichteffecten of zorg je voor een gaaf effect door de kleuren te laten veranderen.
  • Dankzij geofencing laat je de lampen feller branden als je thuiskomt, zodat je veilig de deur kunt bereiken.
  • Met SpaceSense laat je de lampen reageren op de aanwezigheid van personen – zonder sensoren.
  • Gebruik bewegingssensoren om je lampen te laten reageren op beweging.
  • Bedien je lampen op afstand met de app of de handige afstandsbediening.

Ga direct naar WiZ Elpas buitenverlichting en spotlight op BOL.com.

Recensie over WiZ Elpas buitenverlichting en spotlight

De nieuwe buitenverlichting van WiZ zorgt voor meer veiligheid en sfeer in je tuin. De slimme lampen zijn eenvoudig aan te sluiten en bieden een keur van opties zodra je ze hebt gekoppeld met de app. Denk aan het instellen van schema’s of het reageren op jouw aanwezigheid. De installatie is ontzettend eenvoudig en snel, maar we hadden graag een langere kabel gezien bij de grondspots. Ook de app kan wat praktischer en intuïtiever worden ingedeeld, hoewel daar de afgelopen maanden mooie springen in zijn gemaakt is er nog ruimte voor verbetering.

Score: 8


Informatie

WiZ Elpas buitenverlichting en spotlight
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 89.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.