logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Wiko View smartphone


Wiko zal veel mensen nog wat onbekend in de oren klinken. Logisch, want het merk bestaat ook nog maar zo’n zes jaar. Waarschijnlijk wisten ze dat ze tegen de grote aanwezigen in het smartphonesegment niet konden opboksen als het gaat om de vlaggenschepen. Ik denk dan aan Sony, Samsung en natuurlijk Apple. Daarom schoten ze juist op het goedkope segment, met de middenklasse smartphones als de paradepaardjes van Wiko. De Wiko View is zo’n paradepaardje: een toestel vol vernieuwende technieken voor een schappelijke prijs. Maar zijn die technieken wel helemaal up to date? Dat gaan we ontdekken.

Beeldverhouding

Wat meteen opvalt aan het toestel, is dat de beeldverhouding anders is dan normaal: er is namelijk een nieuwe trend gaande met 18:9 beeldschermen (zowel Samsung als LG hebben dit soort toestellen in hun assortiment), waarbij Wiko menden hier ook aan mee te doen. Persoonlijk heb ik daar nog niet zo veel mee. Veel apps zijn nog niet aangepast aan deze beeldverhouding, waardoor je het hele beeldscherm niet gebruikt.

Degelijk

Wat Wiko wel heel goed doet, ook met de Wiko View, is dat de behuizing er perfect uitziet en degelijk aanvoelt. Je ziet gewoon dat het een stevig toestel is. De view is aan de achterkant voorzien van een aluminium behuizing, en ook de zijkanten zijn echt heel netjes afgewerkt. Daarnaast biedt de telefoon de mogelijkheid om twee simkaarten te plaatsen, mét een geheugenkaartje tot maximaal 128 GB. Omdat de achterkant van de smartphone verwijderd kan worden, kun je ook de accu verwisselen. Dankzij de 3GB intern geheugen kun je snel en eenvoudig van apps wisselen.

Concessies

Voor een premium toestel betaal je natuurlijk de hoofdprijs. Om die prijs te drukken, is een fabrikant genoodzaakt wat water bij de wijn te doen. Zo is het 18:9 beeldscherm scherp genoeg, maar haalt hij het met zijn resolutie van 1440 x 720 pixels niet bij de grote concurrenten. Ook de processor is wat matig. De Snapdragon 625 is niet één van de krachtigste, waarbij een aantal concurrenten betere processoren gebruiken in hun middenklassers.

Camera

Waar de Wiko View echt mee te koop loopt is de camera. Die zouden echt subliem zijn, wat mijn nieuwsgierigheid zeker wekt. Helaas vielen deze – zeker gezien de positieve berichten van de fabrikant zelf – toch wat tegen. De hoofdcamera heeft een resolutie van 13 megapixels en presteert in normale lichtomstandigheden prima, maar niet geweldig goed. In minder optimale lichtomstandigheden (zowel donker als licht) gaan de prestaties snel omlaag. Filmen kan in 1080p-resolutie aan 30 frames per seconde. Positief punt is wel de selfiecamera met een indrukwekkende resolutie van 16 megapixels, die in het vergelijking met de hoofdcamera misschien nog wel betere resultaten neerzet.

Conclusie over Wiko View

Wiko heeft weer een mooie middenklasser neergezet met een 5,7 inch beeldscherm. Dankzij het interne geheugen van 32GB, de vingerafdruksensor en de indrukwekkende behuizing mag hij zeker gezien worden en is hij ook praktisch, maar helaas laat hij het op een paar andere punten best wel afweten. Hoewel er betere concurrenten zijn is het wel een eigenwijs apparaat dat interessant kan zijn voor als je juist voor die strakke uitstraling gaat.

Door:
Score: Wiko View krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Wiko View, Wiko
Klik hier voor de
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.