logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Urbanista Los Angeles


Urbanista levert geweldig fijne koptelefoons af, maar denkt ook graag na over vorm en functie. Dat zie je al aan de vormgeving van de verschillende modellen, maar de Urbanista Los Angeles doet er nog een schepje bovenop. Op de hoofdband zit namelijk een ontzettend lichtgevoelig zonnepaneel, die automatisch de batterij van je headset oplaadt! En dat werkt niet alleen met zonne-energie, maar ook het licht van een lamp in huis is voldoende om de set op te laden. Hoe gaaf is dat?

Vormgeving

Qua model lijkt hij heel sterk op de Urbanista Miami, maar met één verschil: het zonnepaneel. Dat maakt ook meteen dat zwart onze favoriete kleur is voor dit model, anders steekt het zonnepaneel zo fel af. De vormgeving is strak en sober. Hij is geweldig uni-sex en kan door zowel mannen als vrouwen gedragen worden. Het ontwerp is ook ontzettend neutraal. Hij past eigenlijk bij iedere kledingstijl, van modern tot klassiek. De oorschelpen worden door eigenwijze ronde schijven op hun plek gehouden. De stevige, metalen buizen zijn in lengte verstelbaar, zodat je de oorschelpen op de juiste plek kunt laten vastklampen. En dat doet-ie! De oorschelpen worden stevig op hun plek gehouden door de typerende hoofdband. In het begin was het iets te strak, maar na een tijdje werd het soepeler en verhoogde het draagcomfort aanzienlijk. De hoofdband is voorzien van een forse padding, dat een stempel drukt op de uitstraling. Op de linkerzijde van de koptelefoon vind je de USB-C oplaadkabel (je weet maar nooit) en een knop om te wisselen tussen de standaard modus, ANC en Ambient. Op de rechterzijde vind je de twee volumeknoppen (die je ook kunt gebruiken om een nummer voor- of achteruit te springen) en een algemene functieknop in het midden. De volumeknoppen hadden wat mij betreft meer uitgesproken op de oorschelpen mogen liggen. Dat zou er minder mooi hebben uitgezien, maar wel praktischer te bedienen.

Functies

De Urbanista Los Angeles is meer dan alleen een koptelefoon met een ingebouwd zonnepaneel. Dat is natuurlijk een geweldige bonusfeature, maar je moet vooral plezier hebben van een koptelefoon. En dan kom je toch weer bij andere functies uit. Zoals de ingebouwde ANC, waar deze over-ear koptelefoon over beschikt. Of dat de muziek automatisch wordt gepauzeerd zodra je hem afzet. Handige functies, die het net even wat prettiger maken. De ANC is makkelijk te bedienen en doet heel goed dienst, hoewel deze oorschelpen het omgevingsgeluid al prima afdichten. Ik gebruik eerder de Ambient-functie dan de ANC, eerlijk gezegd, maar ik werk dan ook in een relatief rustige omgeving. Met de speciale Urbanista-app kun je deze instellingen aanpassen en zien hoe vol je batterij nog is (en hoeveel energie je op dit moment opwekt, wat grappig is om te zien).

Batterij

Tja, dat is natuurlijk een lastige, met een koptelefoon die continu energie haalt uit zijn omgeving! In de hoofdband zit namelijk Exeger’s Powerflyte fotovoltaïsch materiaal verwerkt, dat over de hele hoofdband loopt. Dat is best een flink paneeltje, maar dat heb je ook nodig, zeker als je normaliter alleen binnenshuis gebruikt. Volgens Urbanista staat een uur in de zon gelijk aan drie uur afspeeltijd. Gebruik je de koptelefoon in het donker? Dan gaat de batterij 80 uur mee zonder ANC en ongeveer 50 uur met ANC ingeschakeld. 

Geluidskwaliteit

De Urbanista Los Angeles beschikt over 40mm drivers, wat een fraai en vol geluid oplevert. Ze zouden zelfs hi-res audio aankunnen, maar die heb ik helaas niet kunnen testen. De koptelefoon levert een fraai bereik op over alle frequenties, van hoog tot laag. De standaard instellingen zijn wel een tikje bas-zwaar, maar dat heeft verder weinig negatieve invloeden op de andere bereiken. Is dat ‘niet jouw ding’, dan kun je daar helaas ook weinig aan veranderen. De ANC zorgt voor een fijne filtering van omgevingsgeluiden, maar heeft ook wat invloed op het aanwezige basgeluid en de lage regionen van de middentonen.

Bediening van de Urbanista Los Angeles

 • INSCHAKELEN – Houd de “Bedieningsknop” 1 seconde lang ingedrukt.
 • UITSCHAKELEN – Houd de “Bedieningsknop” 5 seconden lang ingedrukt.
 • AFSPELEN – Druk eenmaal op de “Bedieningsknop”.
 • PAUZEREN – Druk eenmaal op de “Bedieningsknop”.
 • GESPREK BEANTWOORDEN – Druk eenmaal op de “Bedieningsknop”.
 • GESPREK BEËINDIGEN – Druk eenmaal op de “Bedieningsknop”.
 • GESPREK WEIGEREN – Houd de “Bedieningsknop” 2 seconden lang ingedrukt.
 • VOLUME OMHOOG – Druk eenmaal op de “+” knop.
 • VOLUME OMLAAG – Druk eenmaal op de “–” knop.
 • VOLGEND NUMMER – Houd de “+” knop 2 seconden lang ingedrukt.
 • VORIG NUMMER – Houd de “-” knop 2 seconden lang ingedrukt.
 • ACTIEVE NOISE CANCELLING – Druk eenmaal op de “Feature-knop”.
 • AMBIENT SOUND-MODUS – Druk nogmaals op de “Feature-knop”.
 • STANDAARDMODUS – Druk voor de derde keer op de “Feature-knop” om terug te keren naar de standaardmodus.
 • VOICE ASSISTANT – Houd de “Feature-knop” 2 seconden lang ingedrukt.

Ga direct naar de Urbanista: Los Angeles op Amazon.nl | Coolblue.nl


Recensie over Urbanista Los Angeles

De Urbanista Los Angeles is een unieke koptelefoon die de kracht van het licht gebruikt om jou de kracht van muziek te brengen. De pasvorm is goed en solide, de vormgeving strak en sober. Het is echt een allemansvriend qua uitstraling. De bedieningselementen zijn logisch, maar de volumeknoppen mochten iets nadrukkelijker aanwezig zijn, zodat je ze op de tast makkelijker kunt vinden. Het zou prettig zijn als de Urbanista-app mogelijkheden biedt om de equalizerinstelilngen aan te passen, zodat de bas wat afgezwakt kan worden. De ANC doet prima zijn werk, de ambient-functie is een prettige toevoeging. Het is vooral de toevoeging van het lichtgevoelige materiaal op de hoofdband dat deze koptelefoon echt uniek maakt – voor de rest is het een prima koptelefoon voor alledaags gebruik, met een baszwaar geluid in een degelijke verpakking.

Score: 8


Informatie

Urbanista Los Angeles
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.