logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Switchbot Smart Lock met Keypad

Het summum van een Smart Home is misschien wel een slim slot. Ik weet het: het is nogal een stap om de toegang van je huis toe te vertrouwen aan de digitale snelweg, maar gelukkig hoef je bij het SwitchBot Lock niet je deur te ontmantelen om de cilinder te vervangen. Heel simpel gezegd is het SwitchBot Lock namelijk een robothand voor je sleutel (of draaiknop), die dus voor jou de deur op slot draait of van het slot afhaalt.

Installatie in het kort

Je installeert het SwitchBot Lock over het bestaande slot, waar aan de binnenkant de sleutel steekt. Let wel: je moet dus wel de mogelijkheid hebben om aan beide zijden van de deur tegelijk een sleutel te kunnen gebruiken (controleer dat even). Daarnaast kun je in de problemen komen als de deur naar buiten opent als je een opdekdeur hebt. Er komt namelijk nogal een blok aan de binnenkant van je deur te hangen, waardoor die tegen het kozijn aan kan botsen. Verder is het fijn om te weten dat je niet hoeft te schroeven. Je kleeft dit slot met 3M tape vast op je deur of bestaande slot, waardoor het ook prima geschikt is voor kunststof kozijnen.

Volledig pakket

In het compacte doosje van het Switchbot Lock vind je een imposante hoeveelheid accessoires, die bedoeld zijn om over de meeste sleutels, sloten en draaiknoppen te passen. De grootste uitdaging zit hem dan ook wel in het zoeken van de juiste accessoire om over je sleutel te schuiven. Hierbij valt op dat er ruim aandacht is voor draaiknoppen aan de binnenkant van de deur – een briljante optie, die we in Nederland eigenlijk gewoon te weinig gebruiken. Helaas blijkt het niet met alle sloten compatible, zoals je op de compatibiliteitspagina van SwitchBot kunt zien, maar met onze multi-point deur werkte het prima. Dankzij twee uitschuifbare voetjes kun je de hoogte van het slot instellen, zodat je altijd een ‘perfect fit’ kunt realiseren.

Vormgeving

Let wel dat de SwitchBot Lock een flinke unit is, die aan de binnenkant op je deur komt. De afmetingen van de lock zijn 11.2 x 7.3 x 5.9 cm. Hij is uitgevoerd in semi-glanzend zwart kunststof, waardoor hij er metaal-achtig uitziet, met een grote draaiknop waar hij over het slot zelf valt. Ja, je kunt het slot dus van binnenuit gewoon met de hand blijven openen en sluiten! Bovenop het slot vind je een statuslampje dat even oplicht als hij de deur opent of sluit of wanneer de batterij bijna leeg is. Het is een handig hulpmiddel om de communicatie met je slot te controleren.

Naast het slot krijg je overigens ook een kleine magneet meegeleverd die je op het kozijn kleeft. Zo kan het slot waarnemen of de deur geopend of gesloten is, zodat hij daarop kan reageren (of juist niet). Het slot werkt op twee CR123A-knoopcelbatterijen, die ongeveer 6 maanden moeten meegaan voor ze vervangen moeten worden.

Connectiviteit

Hoewel je de SwitchBot Lock kunt gebruiken met de bluetoothfunctie van je smartphone, de NFC-tags of een SwitchBot Keypad, krijg je aanzienlijk meer mogelijkheden zodra je hem koppelt aan een SwitchBot Hub. Dankzij die koppeling kun je gebruikmaken van spraakopdrachten met Alexa, Google Assistant en Siri. Je kunt zelfs werken met IFTTT, Apple Watch, SmartThings en andere SwitchBot producten.

App

Natuurlijk moet je het slot koppelen aan de SwitchBot app. Daarin wordt je stap voor stap begeleid, waardoor je heel eenvoudig een koppeling kunt maken met het smarthomesysteem van SwitchBot (of, in combinatie met de hub, met de rest van het internet). Let wel dat je vanuit de app geen acties kunt instellen waarin je het slot bedient, maar je kunt wel acties laten reageren op gebeurtenissen met het slot. Zo kun je bijvoorbeeld de SwitchBot Curtains laten openen zodra je thuiskomt. Dat is een aangenaam stukje veiligheid! Heb je overigens geen behoefte aan een koppeling met smart home platformen, dan volstaat enkel het slot, eventueel aangevuld met het keypad. Je kunt vanaf dat moment het slot bedienen met je smartphone of smartwatch en de meegeleverde NFC-tags.

SwitchBot Keypad Touch

Bij ons slot kregen we de SwitchBot Keypad Touch meegeleverd: een slot waarbij je via een cijfercode het slot kunt ontgrendelen – maar hij beschikt ook over een vingerafdruksensor. Je bevestigt het slot met dubbelzijdige tape (of, als je dat fijner vind – met een paar schroefjes). De keypad met vingerafdruksensor kost ongeveer 100 euro, die zonder vingerafdruksensor haal je al voor 50 euro in huis. Je kunt overigens ook werken met NFC Keycards in combinatie met het numerieke paneel.

Met het cijferslot heb je heel wat extra controlemogelijkheden in huis en kun je mensen ook tijdelijk toegang geven tot je woning. In de app kun je zien welke codes er gebruikt worden en hoe vaak dat al is gebeurd. Je kunt codes onmiddellijk blokkeren en zelfs tijdelijke (eenmalige!) codes aanmaken. De codes zijn maximaal 6 cijfers lang.


Ga direct naar SwitchBot Lock en Keypad Touch op BOL.com.

Recensie over SwitchBot Lock en Keypad Touch

De SwitchBot Lock is een eenvoudige manier om je huis wat slimmer te maken. Dankzij deze robothand wordt je sleutel aan de binnenzijde omgedraaid. Afhankelijk van de kracht die nodig is, kan hij zelfs de deur volledig voor je openen als je dat wenst (maar met een klink aan de buitenkant is dat ook al gefixt. De installatie is in een minuut of 10 gefixt, inclusief de koppeling met de basic app. De keypad is een briljante uitbreiding en een echte aanrader, aangezien je daarmee niet telkens je smartphone hoeft te openen om toegang te krijgen tot je huis. Met een eenvoudige vingerafdruk kun je de deur openen. Je kunt zelfs persoonlijke codes aanmaken voor verschillende mensen, zodat je de toegang tot je huis goed kunt reguleren. Het slot werkt snel, stil en biedt alle mogelijkheden die je kunt wensen. Ja, er zijn uitgebreidere varianten, maar voor deze prijs krijg je echt een heel fraai en compleet plaatje in handen.

Score: 8


Informatie

SwitchBot Lock en Keypad Touch
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 129 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.