logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: SwitchBot K10+ kleine robotstofzuiger


Alles in ons leven kan (en moet, misschien wel) makkelijker gemaakt worden. Dat we daarbij steeds meer afhankelijk worden van apparaten, is daarbij een keerzijde van die luie medaille. Waar we een tijd terug de opmars van slimme speakers zagen, is het de laatste tijd niet meer uitzonderlijk dat mensen een robotstofzuiger in huis halen. Zeker als de ‘normale’ stofzuiger het begeeft, vervangen steeds meer mensen hun schoonmaakcompagnon door een slimme robot. Zeker nu ze ook kunnen dweilen, zoals de Dreamebot L10 Ultra, heb je echte alles-in-één-machines. Wij haalden de SwitchBot K10+ in huis: de kleinste robotstofzuiger die we ooit in handen hebben gehad. Dat zou volgens SwitchBot voordelen hebben… en wij gaan dat ontdekken!

Compact model

Bij het uitpakken en installeren van de compacte SwitchBot K10+ zien we al meteen een voordeel: dankzij het kleine basisstation is dit model makkelijker te plaatsen dan de grote, veelzijdige modellen die we tegenkomen. Ook de robotstofzuiger zelf is een stuk kleiner. Waar de meeste modellen een diameter van ongeveer 35 centimeter hebben, is de SwitchBot K10+ ongeveer 25 centimeter in diameter, met een hoogte van ongeveer 9 centimeter. Daardoor kan hij veel makkelijker onder banken en kasten, maar ook tussen stoelpoten door. Qua uiterlijk is en blijft de K10 gewoon het beproefde ronde model behouden, net als alle andere modellen. Hij is netjes en solide afgewerkt, maar eerlijk gezegd is er weinig meer over te melden. Ook het basisstation van de K10+ is slechts 30x20x30 centimeter groot, waardoor je hem makkelijk onder een tafeltje of zelfs naast de bank kunt plaatsen. Een prettige bijkomstigheid is dat je in het basisstation ook ruimte hebt voor het bewaren van de schone dweilpads en de dweilmodule, wanneer je die niet gebruikt.

Alleskunnertje

De SwitchBot Mini Robotstofzuiger K10+ is ’s werelds kleinste robotstofzuiger. Dat houdt niet in dat hij qua functies niet onderdoet voor zijn grote broers: ook deze robotstofzuiger beschikt over een schoonmaakstation waarin hij het vuil leegt… en hij kan zelfs dweilen! Beide functies doet hij prima, maar het heeft wel twee kanttekeningen. Ten eerste beschikt het schoonmaakstation over 4L afvalzakken, die ongeveer een maand meegaan (iets langer, als je niet zoveel knoeit of kleiner woont). Eerlijk gezegd mis ik wel de tijd van de uitneembare afvalcontainertjes van de eerste generatie stofzuigers. Ja, het was vervelend om die apparaten na twee of drie dagen leeg te maken, maar het scheelde wel de nodige kosten van de stofzuigerzakken. Nu wordt je robotstofzuiger voor je geleegd in het basisstation, waarbij je afvalzakken van 4 liter hebt. De stofzuiger is overigens voorzien van een HEPA filter.

Dweilfunctie

Ook het dweilen doe je met wegwerpdoekjes die voor eenmalig gebruik geschikt zijn. Het water met schoonmaakmiddel schenk je in een container van 150ml. Er wordt dus eigenlijk met een doekje over de grond geveegd, wat niet heel imposant is. Houd dus rekening met die extra kosten wanneer je hem in gebruik gaat nemen. Je kunt overigens niet dweilen en stofzuigen tegelijk, aangezien de dweilmodule over de borstelunit geklikt moet worden. De dweilpads moet je handmatig vastklikken met kunststof clips, wat niet heel praktisch is. Aangezien het dweilen passief gebeurt en wat omslachtig werkt, zou ik het niet betitelen als pluspunt.

High tech apparaat

SwitchBot lijkt de grote merken graag op scherp te zetten met slimme technieken en high-tech features. De SwitchBot K10+ doet daar ook zeker niet voor onder. Zo kun je dit apparaat besturen via wifi (een SwitchBot hub is supermakkelijk om erbij te hebben voor het maken van een schoonmaakschema), maar ook via matter. Zo is de robotstofzuiger compatible met IFTTT, Google Assistent én Alexa. De ingebouwde 3200 mAh accu, die zichzelf oplaadt op het reinigingsstation, is goed voor 150 minuten dweilen. De zuigkracht van de stofzuiger bedraagt 2500 Pa, waarbij de rubber borstel met borstelharen al het vuil naar de zuigmond haalt. SwitchBot heeft zelfs het volume laag weten te houden: de K10_ produceert slechts 48 decibel aan geluid, wat heel prettig is als je nog in de ruimte aanwezig bent. Voor de navigatie gebruikt de kleine robot LiDAR, met verschillende detectiesensoren, hoewel we merkten dat de K10+ graag de grenzen opzoekt en daarbij zonder aarzelen gebruikmaakt van het stootbord aan de voorkant om alles even aan te tikken.

Installatie

Het stofzuigen zelf werkt overigens erg soepel. Bij het eerste gebruik moet de K10+ zijn omgeving in kaart brengen. Vanuit de app kun je tegelijk stofzuigen en je huis in kaart brengen, maar je kunt je huis ook snel in kaart brengen, wat ik een fijnere functie vond. Zo kun je eerder beginnen met tweaken 😉 In de app kun je jouw huis indelen in kamers, die je kunt samenvoegen of scheiden. Je kunt ook werken met virtuele muren en no-go zones, gebieden die niet gedweild mogen worden en andere uitzonderingen. Zo kun je zones maken voor de keuken en eethoek, die dagelijks gezogen moeten worden, terwijl je de woonkamer misschien eens per twee dagen onderhanden neemt. Heb je meerdere verdiepingen? Dan kan de K10+ ze allemaal voor je in kaart brengen. Hoe tof is dat?

Gebruik

Voor het stofzuigen zelf kun je kiezen uit een automatische schoonmaakmodus, waarbij de stofzuiger zelf bepaalt hoe hard hij zijn best moet doen. Daarnaast kun je kiezen uit vier reinigingsmodi, van Stil en Standaard tot Sterk en Max. Het instellingenmenu biedt nog een paar aanpassingsopties, waaronder een modus voor verminderde botsingen. Het schoonmaken zelf gaat prima. Logischerwijs maakt de K10+ wat meer meters dan grotere robotstofzuigers, maar daardoor komt hij ook op meer plekjes. De tijd om de stofzuigen is daarmee wel langer dan bij grotere modellen. Het is tof om de zien dat hij makkelijker tussen stoelpoten en onder banken schuift. Dat is alvast een onmiskenbaar pluspunt. Voor het schoonmaken kregen wij prima resultaten, maar: bij robotstofzuigers is het beter een keer te veel op pad laten gaan dan een keer te weinig. Na de schoonmaakronde kun je in de app zien welke onderdelen zijn schoongemaakt en welke gebieden niet zijn gereinigd vanwege obstakels of dichte deuren. Voor hoogpolige tapijgen is de K10+ overigens minder geschikt.


Korting op SwitchBot K10+ robotstofzuiger

Wil jij deze compacte robotstofzuiger in huis halen? Met de onderstaande kortingscode krijg je 5% korting op je aankoop op Amazon.nl!

Kortingscode: K10PRMAR05
Geldigheid:: tot en met 10-03-2024

Deze aanbieding is afgelopen

Ga direct naar Korting op SwitchBot K10+ robotstofzuiger

Recensie over SwitchBot K10+ Robotstofzuiger

De SwitchBot K10+ heeft als grootste koopargument de kleine vormfactor. Het is de kleinste robotstofzuiger die je op dit moment kunt kopen, waardoor hij op plekken komt waar zijn grotere concurrenten niet kunnen komen. Dankzij het oplaadstation met afvalzak is het onderhoud een eitje. Jammer genoeg vind hij bepaalde obstakels, zoals kabels en schoenen, lastig om mee om te gaan. Regelmatig bleven de borstels daar in hangen of sleepte hij iets mee wat niet de bedoeling was. De dweilfunctie is verwaarloosbaar, omdat hij gewoon met een nat doekje over de grond veegt. Het kleine formaat zorgt ook voor een wat minder krachtig zuigvermogen… maar ook voor minder geluid. Hij is heerlijk stil en op de stille modus kun je hem zelfs zijn ronde laten schoonmaken terwijl jij aandachtig werkt of leest.

Score: 7


Informatie

SwitchBot K10+ Robotstofzuiger
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 499 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.