logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Sonos Era 100


Een tijdje terug introduceerde Sonos de opvolgers voor de Sonos One: de Era 100. Het nieuwe model kwam ook met een grote broer, de Era 300. Wij mochten de Sonos Era 100 een tijdlang testen en dit is wat wij er van vonden.

Sonos Era 100 Bookshelf

Ruimtelijk geluid

Hoewel de Sonos One natuurlijk al een fantastisch apparaat was, kan het altijd beter. Aangezien dat model al een paar jaar op de markt is, kunnen er ook mooie stappen gemaakt worden. Zo blijkt de Sonos Era 100 beter te zijn in het projecteren van geluid, waardoor je een ruimtelijk effect krijgt. Geen echte stereo, laten we dat voorop stellen, maar wel ruimtelijk. Door de twee ingebouwde speakers wordt het geluid echt twee kanten opgestuurd, waardoor je bij heel expliciete stereo tunes het verschil echt wel hoort. Dat was bij de Sonos One duidelijk niet zo.

Sonos Era 100 Home Theater 3

Je kunt daarmee makkelijk kleinere en middelgrote kamers met muziek vullen (zeker als je ‘m een beetje slim neerzet, heb je een fantastisch bereik). Wil je echt stereo geluid? Dan kun je twee modellen koppelen en heb je naast stereo muziek ook een groter bereik. Tof detail: je kunt de Sonos Era 100 ook gebruiken als rear speaker in combinatie met de Sonos Beam en de Sonos Arc.

Sonos Era 100 vs Sonos One

De Era 100 is – net als de Sonos One – het instapmodel speaker van Sonos. Qua uiterlijk is er dan ook weinig veranderd, hoewel hij wat hoger en ronder is. De Era 100 heeft wel een aantal toffe nieuwe functies onder de motorkap. De aanraakgevoelige knoppen van de Sonos One hebben plaatsgemaakt voor een swipe-bediening, die je vanuit de groef op de bovenkant van de speaker instelt. Er is een fysieke knop om de microfoon uit te schakelen, zodat hij niet naar je luistert. Nieuw is de bluetoothfunctie, waarmee je makkelijker kunt streamen als je even geen wifi hebt. Bijzonder is de USB-C aansluiting op de achterkant van het toestel, waarop je middels een adapter analoge geluidsbronnen kunt aansluiten. Dankzij deze functies zou je de Sonos Era 100 dus ook als computerspeaker kunnen gebruiken, waar veel gebruikers blij van worden.

Wil je een stapje hoger? Dan kom je uit bij de Era 300. Deze speaker (499 euro) beschikt over zes speakers voor ruimtelijke audio en Dolby Atmos-muziek, die je bij Apple Music vindt.

Geluidskwaliteit

De Sonos Era 100 is een fantastische speaker om te horen. Heb je al een Sonos One en heb je geen behoeftes aan de nieuwe functies? Dan is het de upgrade misschien niet waard, hoewel het geluid wel een stukje beter is dan dat van zijn voorganger: het is mooi rond en vol, neutraal en biedt zowel een warme baspartij als heldere midden- en boventonen, waarbij ieder geluidssegment fijn in elkaar overloopt. Ben je nieuw bij Sonos? Dan zul je elementen horen die je nog niet eerder had gehoord of opgemerkt: de helderheid van deze speakers is verademend.


Ga direct naar Sonor Era 100 op BOL.com.

Recensie over Sonor Era 100

CooleSuggesties topper

Als je de Sonos Era 100 vergelijkt met zijn voorganger, de Sonos One, is het in alle opzichten een toffe upgrade. Je hebt alle vertrouwde functies, de degelijke kwaliteit en het kenmerkende geluid. De speakers zijn nu gesplitst verwerkt in de behuizing, waardoor het beter door je kamer wordt gestuurd. Andere upgrades features zijn de toevoeging van Bluetooth en een optionele line-in adapter.

Score: 9


Informatie

Sonor Era 100
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 279 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.