logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Slide maakt je gordijnen slim


Sinds we ontdekt hebben hoe fijn is het is om bepaalde zaken in huis te automatiseren, grijpen we steeds meer mogelijkheden aan om een ‘slim huis’ te maken. Zo mochten we onlangs een set van Slide Pro ontvangen, van het Amsterdamse bedrijf Innovation in Motion. Zij hebben als doel om veel dingen in het leven makkelijker, veiliger en prettiger te maken. Daarbij beginnen ze met een product om je gordijnen aan te sturen: de Slide. Wij probeerden hem uit!

Complete kit

De Slide wordt in een Apple-waardige verpakking aangeleverd. De witte doos bevat alle onderdelen netjes naast elkaar gepresenteerd, met een korte handleiding en eigenlijk direct daarna de verwijzing naar de app, van waaruit je stap voor stap door het proces wordt geleid. Het systeem bestaat uit heel wat losse onderdelen: je hebt ook echt de handleiding nodig om de Slide voor het eerst samen te stellen. Daarbij ontvingen wij een nieuwe aanvulling op de kit, die de bevestiging op de rails steviger zou maken. Voor dat deel kregen we een papieren handleiding. Daarmee installeerden we aluminium beugels in de rails, die we met twee schroeven elks vastdraaiden.

Hoe is de situatie

Het is super dat het systeem rekening houdt met jouw situatie en precies de juiste aanwijzingen geeft. Dat is natuurlijk ook het grote voordeel van instructies in een app: die kun je aanbieden naar gelang de behoefte. De eerste vraag is dan ook: aan welke zijde wil je de motorblok bevestigen? Deze aandrijving is vrij fors en zwaar, maar moet bovenal op het stroomnet worden aangesloten. Zorg dus dat die in de buurt van een stopcontact zit! De tweede vraag is: heb je één of twee gordijnen? In de Nederlandse huishoudens is het gangbaar om twee gordijnen te hebben, die in het midden samenkomen, maar je kunt dus ook één groot gordijn naar één zijde wegtrekken. De kit is overigens geschikt voor rails van maximaal 6 meter en kan niet omgaan met bochten. Je rails moet recht zijn. De installatie komt overigens volledig achter je gordijnen, daar zie je dus niets meer van!

Bouwen en klikken

De installatie van de Slide is heel eenvoudig. Het prettige van dit systeem is dat je het volledig zonder gereedschap kunt doen: voor het vastdraaien van de schroeven in de nieuwe eerste stap ontvingen we een kleine inbussleutel. De rest van de onderdelen klik je vast. Voor het bevestigen van de vrij lijvige aandrijvingsmotor en de eindstop maak je eerst een houdertje vast aan de rails, waarna je de twee onderdelen op deze houders vastklikt. In onze situatie was de verbinding van de houders op de aluminium beugels niet stabiel, daar was de nodige speling aanwezig. Het bevestigen van de motor was dan ook wat lastiger, omdat je deze eerst recht omhoog moet klikken en daarna naar het midden moet trekken. Zodra je de motor en de eindblok bevestigt, zie je ook hoe het systeem werkt: het is eigenlijk een kabelbaan, waarbij twee ‘karretjes’ worden getrokken aan een touw dat volledig rondloopt. Na het bevestigen van de karretjes aan de kabel, hang je de gordijnhaken simpelweg in deze karretjes. Hoe eenvoudig kan het zijn?

De app

Na de installatie, die in ons geval ruim een half uur duurde (inclusief het kijken van de filmpjes in de app), was het tijd om de gordijnen te koppelen met de wifi. En daar ging het bij ons mis! Voor het koppelen heb je namelijk twee elementen nodig: de speciale productcode, die zowel onder op de Slide motor staat als in een begeleidende brief in de doos, en je wifi-code. Ik ben bijna 2,5 uur bezig geweest met troubleshooten, aangezien het niet lukte om het apparaat met de wifi te verbinden. Ik had werkelijk alles geprobeerd, zelfs de routerinstellingen heb ik aangepast tot de meest compatible en veilige opties (5gHz uitgeschakeld, gastaccount aangemaakt, DNS gecontroleerd), maar het lukte me niet. Tot ik uit verveling de QR-code scande die op de brief stond, en ontdekte dat in het productnummer geen ‘m’ stond vermeld, maar ‘r n’! Het gebruikte lettertype zorgde ervoor dat ze zo dicht tegen elkaar stonden, dat je met veel moeite ze kon onderscheiden (en ja, tijdens het installeren heb ik ook anderen de code laten voorlezen, ik was dus niet de enige 😉 ). Na het invoeren van de juiste code schoot het door. Onze tip: lukt de installatie de eerste keer niet? Scan de QR-code, zodat je de code beter leesbaar in beeld krijgt. Dat kan je heel wat werk en kopzorgen besparen!

In het gebruik

Na het gebruik is de app intuïtief te gebruiken. Je hebt eigenlijk maar één scherm i nde app, waarin je de gordijnen kunt openen of sluiten, maar je kunt ook routines instellen. Voor het instellen van de routines kun je de gordijnen laten reageren op zonsopkomst of zonsondergang, maar je kunt ook een vaste tijd instellen. Voor de avond kun je dus zowel een routine instellen voor zonsondergang als om een bepaalde tijd (zeg: 21:00 uur), zodat in de winter de gordijnen dichtgaan zodra de zon ondergaat, maar dat je ze in de zomer zeker laat dichtgaan om 21:00 uur. Door een kort rukje aan de gordijnen te geven, kun je de beweging ook handmatig activeren. Sinds kort is er ook een koppeling met Google Home voor de Slide Pro, waardoor je de gordijnen met je stem kunt bedienen. Een koppeling met Homey is ook aanwezig, waardoor je jouw smart home op één plek kunt regelen.

Drie modellen Slide

Om wat variatie aan te brengen, komt Slide in drie modellen: Slide Light, Slide Comfort en Slide Pro. De drie pakketten zijn op dezelfde manier aan te sluiten en beschikken over dezelfde specificaties als het gaat om trekkracht, maximale lengte van de gordijnen (6 meter) en de keuze om één of twee gordijnen te openen en te sluiten op dezelfde rails. De verschillen?

  • Slide Light bedien je volledig vanuit de app. Je kunt daarbij timers instellen, hem laten reageren op zonsopkomst of zonsondergang of de gordijnen (vanuit de app) handmatig openen of sluiten. De Slide Light kost 229 euro.
  • Slide Comfort voegt daarbij Touch&GO en Speedcontrol toe. Zo kun je de gordijnen ook sluiten door er kort een rukje aan te geven en kun je instellen hoe snel de gordijnen moeten sluiten. Vooral de Touch&Go is een praktische functie, die je misschien wel eens wil gebruiken. De Slide Comfort kost 249 euro.
  • Slide Pro: het duurste systeem voegt de integratie met Google Home, IFTTT en in april 2023 ook Apple Homekit toe. Daarmee kun je werken aan een echt smart home en kun je de gordijnen ook met je stem bedienen of op bepaalde gebeurtenissen laten reageren. De Slide Pro kost 299 euro.

Ga direct naar Slide Pro op BOL.com.

Recensie over Slide Pro

Een slim huis is een huis waar je eigenlijk niet meer bij na hoeft te denken, waarbij de meeste dagelijkse handelingen je uit handen worden genomen. Daar is de Slide een mooi voorbeeld van. Het is in staat om je bestaande gordijnen ‘slim’ te maken, waarbij je met een koppeling met bijvoorbeeld Homey nog meer uit kunt halen. De installatie is eenvoudig, maar je moet rekening houden met de aanwezigheid van een vrij stopcontact en een rechte rails. De app zelf is eenvoudig en makkelijk in de bediening, de routines zijn overzichtelijk en helder in te stellen. De koppeling met Google Home is een slimme zet en de vrijheid om zelf de gordijnen nog te kunnen bedienen is zeker een prettige bijkomstigheid. De speling in de houder was een minpunt, de leesbaarheid van de code een struikelblok dat ik niet snel zal vergeten 😉

Score: 8


Informatie

Slide Pro
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 299 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.