logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sandisk Extreme Portable SSD

De naam Extreme Portable SSD kan op een tweetal aspecten wijzen: het kan een extreem draagbare SSD-schijf zijn (een harde schijf zonder bewegende delen), maar Sandisk doelt op een andere eigenschap van hun (heel compacte) draagbare SSD schijf: hij is bestand tegen extreme omstandigheden. Je kunt ‘m echt alle kanten op slingeren, deze schijf kan zonder meer tegen een stootje! Wij gingen aan de slag met de Sandisk Extreme Portable SSD.

Gevaar van een losse back-up

Het maken van een reserve-kopie is altijd een goed idee. Je weet immers nooit wat er met je computer gebeurt. Hij kan ineens crashen of gestolen worden, waardoor je alle bestanden (inclusief die duizenden foto’s) in één klap kwijt bent. Daar moet je toch niet aan denken? En dus is het verstandig om een back-up te maken. Het gevaar van zo’n back-up, zeker als je een losse harde schijf gebruikt, is dat zo’n schijf ook niet onfeilbaar is. Het is een schijf met bewegende delen. Als je ‘m laat vallen, of je laat er iets op vallen, kan hij zo maar beschadigd raken. Slimmer is dus om een alternatief te kiezen zonder bewegende delen: een SSD. Een Solid State Drive heeft geen bewegende delen en is daardoor al minder vatbaar voor schade door vallen of stoten.

Super stevig

De Sandisk Extreme Portable SSD doet er nog een schepje bovenop. Die maakt ook de behuizing super stevig en nagenoeg onverwoestbaar, zodat je er bijna alles mee kunt doen wat je in gedachten hebt. Er zit zelfs een groot gat in voor het bevestigen van aan karabijnhaak, zodat je ‘m aan je rugzak kunt hangen tijdens een lange tocht door de bergen. Als je dat zou willen… toch is het niet ondenkbaar. Stel je bent een fervent fotograaf of filmer: dan wil je maar wat graag extra opslag mee op pad, nietwaar? Met deze schijf kan dat zonder meer.

Dit kun je doen met een externe harde schijf

Hiervoor heb ik telkens gesproken over een externe schijf als back-up, maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken als opslag voor foto’s en films tijdens lange reizen. Je hangt de schijf simpelweg met een USB-kabel aan een computer om alle bestanden over te zetten. De Sandisk Extreme Portable SSD heeft een snelle USB-C-aansluiting met een adapter voor een normale USB-poort. Je zou de externe schijf natuurlijk ook kunnen gebruiken voor het forenzen tussen je werk en thuis, of van de ene werkplek naar de andere werkplek, zonder dat je een laptop hoeft mee te sjouwen. Deze compacte schijf, van bijna 5×9,5cm in afmeting (en 9 mm dik) steek je zo in je broekzak!

Super snel

Maar wacht… er is meer! Ik vergeet namelijk nog een heel belangrijk aspect van een SSD schijf… die is namelijk razend snel! Extreem snel, zou je kunnen zeggen. Met overdrachtssnelheden van 550MB per seconde zal de beperkende factor tijdens het kopiëren niet bij deze schijf liggen, maar eerder bij de USB-poort of de snelheid van de harde schijf van waaraf je bestanden wil kopiëren. Spionnen zouden maar wat graag zo’n schijf in bezit hebben, dat scheelt ze toch weer turen naar zo’n tergend langzaam kopieerbalkje…

Ga direct naar Sandisk Extreme Portable SSD op BOL.com.


Recensie over Sandisk Extreme Portable SSD

CooleSuggesties topper

Gadgets galore! Dit is een harde schijf die je in huis moet hebben. Hij is heerlijk compact en nagenoeg onverwoestbaar. Met opslagcapaciteiten vanaf 250GB kun je er veel kanten mee op, van het maken van een back-up van je foto’s en bestanden tot extra opslag tijdens je verre reizen. Wat echt verbluffend is, is de snelheid. 550MB per seconde… dat is echt bizar! Dat is een volle blu-ray van 4,5GB aan gegevens in slechts negen seconden! In de praktijk wordt die snelheid een tikje getemperd door het feit dat er losse bestanden worden overgezet, maar je zult gegarandeerd niet teleurgesteld worden. Geen minpuntjes? Jawel, eentje: de rubber behuizing geeft een heel fijne grip, maar trekt snel vuil aan.

Score: 9


Informatie

Sandisk Extreme Portable SSD, Sandisk
Meer weten?
Prijs: 79 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.