logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Sandberg 10-in-1 docking station

We werken steeds meer flexibel. De ene dag op kantoor, de andere dag thuis. Om alle documenten en bestanden bij de hand te hebben is het natuurlijk praktisch om gebruik te maken van bijvoorbeeld OneDrive of Google Docs, maar de meeste werkgevers doen dat af door hun werknemers een laptop in handen te geven. Superfijn en praktisch, maar ergonomisch is dat natuurlijk niet. Langdurig werken in een verkeerde houding kan behoorlijk hardnekkige klachten opleveren! Met een Docking Station kun je dat probleem verhelpen en sluit je een laptop in een handomdraai aan op jouw (thuis)werkplek. Hoe een docking station werkt? Dat vertellen we je zo.

Sandberg 10 in 1 docking station

Zo werkt een USB hub

De technische ontwikkelingen zijn de laatste tijd ontzettend hard gegaan. Vroeger had je hubs die je op een speciale poort kon koppelen, vaak onder op de laptop. Die laptop ‘prikte’ je dan op een kastje, wat verbonden was met je muis, toetsenbord, monitor en andere randapparatuur. Die speciale stekker was nodig om alle gegevens goed over te kunnen seinen. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met USB-C, die qua overdrachtssnelheid sneller is dan die grote, bijzondere stekker dan weleer. Daarmee kan zo’n docking station ook aanzienlijk kleiner worden. De Sandberg USB dock is smal en rank, je legt hem zo op je bureau en steekt hem simpelweg in de USB-C poort van je laptop. Vanaf dat moment zorgt het docking station voor de communicatie met de aangesloten apparaten.

Sandberg USB-C 10-in-1 Docking Station

Je kunt op je werkplek dit docking station hebben klaarliggen, waarbij je meteen flink wat apparaten kunt koppelen. Het apparaat is van aluminium vervaardigd en kan gebruikt worden op het uiteinde van je laptop op te laten steunen, zodat de warmte beter weg kan en de ventilator minder hard hoeft te werken. Nadat je de relatief korte en vrij stugge USB-C kabel van de Sandberg docking station in je laptop hebt geprikt, krijg je in totaal tien aansluitmogelijkheden:

  • 3 USB 3.0-poorten en 1 USB-C poort. Hierop kun je de dongle aansluiten voor je toetsenbord en muis, een webcam, een extra harde schijf of eventueel een printer.
  • 2 monitor-aansluitingen, voor zowel HDMI (maximaal 4K resolutie) als VGA (zodat je ook die oude monitor gewoon kunt blijven gebruiken). Je kunt deze monitoren inzetten om het bureaublad van je laptop uit te breiden, of om deze over te nemen, zodat je op beide schermen hetzelfde ziet. Hiermee zorg je meteen dat je groter beeld hebt op een (hopelijk ook) comfortabele en ergonomisch verantwoorde hoogte en afstand.
  • Ethernet-poort voor een uiterst snel Gigabit netwerk. Dat is toch een stukje veiliger dan wifi! Zorg wel dat je een kabel hebt liggen die naar je router, een repeater of een powerline-adapter gaat, anders heb je hier niets aan.
  • Audio-poort voor hoofdtelefoon en microfoon. De meeste laptops hebben natuurlijk gewoon een koptelefoonaansluiting, deze poort vind ik in eerste instantie dus een tikje overbodig. Maar mocht je geen koptelefoonaansluiting hebben, komt deze aansluitmogelijkheid natuurlijk als een geschenk uit de hemel.
  • De kaartlezer voor geheugenkaarten is super praktisch voor als je fervent fotograaf bent. De opname van deze poort in de achterkant van het docking station vind ik vreemd en onhandig. Deze had ik veel liever aan de zijkant gezien, zodat je er makkelijker bij kunt.
  • Voedingsstekker voor een volledig USB-C stroomvermogen tot 100 W: dat is natuurlijk wel praktisch. Steek je stroomadapter in deze USB-C poort en de energie wordt netjes doorgegeven aan je laptop, zodat je letterlijk oneindig door kunt blijven gaan.

Ga direct naar Sandberg 10-in-1 docking station op BOL.com.

Recensie over Sandberg 10-in-1 docking station

De Sandberg 10-in-1 docking station is een fijne oplossing voor het koppelen van je laptop aan een keur aan accessoires. Naast het feit dat je nu niet meer alle stekkers hoeft los te trekken en te koppelen, heb je met dit docking station ook nieuwe opties ter beschikking (kijk je bijvoorbeeld naar de MacBook Air, dan kun je ineens monitoren koppelen, heb je USB-A poorten, een ethernetadapter… en ga zo maar door. De afwerking in aluminium ziet er strak uit, met rubber voetjes op het station op je bureau te zetten en rubber strips om je laptop stabiel neer te kunnen leggen. De kabel om het docking station op je laptop aan te sluiten is kort en stug, daar hadden we in het begin wel wat moeite mee. Ook zat de VGA-aansluiting wat laag in de behuizing, zodat we de stekker er met wat gewrik in moesten krijgen.

Score: 7


Informatie

Sandberg 10-in-1 docking station
Adviesprijs: 96 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.