logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Ring Video Doorbell 2, de deurbel met camera

Er zijn steeds meer mensen die zo veel mogelijk domotica in huis willen stoppen. Je weet wel, handige gadgets die verbonden zijn het het internet en je huis ‘slimmer’ maken. Of die in ieder geval van alles en nog wat automatiseren. Ikzelf bewandel de gulden middenweg. Want ja, ook ik ben een gadgetfreak, met een vleugje nerd. Maar er is een grens aan alles. Te is nooit goed, behalve in ’te bed’ en ’te vreden’ (sorry, mijn Brabantse roots spelen op). De Ring Video Doorbel wandelt trouwens op het randje van Cool en Te, maar daarover vertel ik je graag meer.

Het installeren

Het installeren en inschakelen van de Ring Video Doorbell 2 is echt een eitje. Het moeilijkste onderdeel zit hem in het vastschroeven van het ding. Je hebt er namelijk vier schroeven voor nodig, dan pas zit hij helemaal strak volgens de maatstaven van Ring. En wie zijn wij om daar aan te twijfelen? Heb je die schroeven op zijn plek, dan kun je het logge apparaat bevestigen. De deurbel is namelijk 12,83 centimeter lang, 6,35 cm breed en 2,47 centimeter hoog. Best groot voor een deurbel! Maar dan heb je ook wat. Geloof me. De deurbel krijgt bovendien twee verschillende frontjes mee, een zilverkleurige en een zwarte. Persoonlijk vond ik de zwarte iets subtieler. Zwart kleed af, en dat gaat ook op voor de Ring Video Doorbell 2. Voor je hem vast hangt raad ik je wel aan om eerst even de installatiestappen van de app te doorlopen, zodat je de bel optimaal kunt inzetten.

Functies

Want het is niet zo maar een deurbel. De naam zegt het al. Er zit een camera in verwerkt! Eentje die in een mooie groothoek filmt, in 1080 HD beeldkwaliteit. Of minder, als je internetverbinding niet al te snel is (of al te goed) dan kun je ‘m ook een tikje downgraden, zodat hij toch vloeiende beelden en geluid geeft. Als er iemand belt, kun je meteen de camera openen om te zien wie er aan de deur is. Indien gewenst kun je meteen praten tegen die persoon. Dat je er aan komt, bijvoorbeeld, of dat het pakketje voor de deur neergezet mag worden. Voorzichtig, zodat er niets ontploft. En achteruit het pad aflopen graag, met de handen in zicht. Je weet maar nooit.

Veilig

Dat klinkt ontzettend praktisch, wat het ook is. Maar wacht: er is meer! Je kunt namelijk ook instellen dat de camera als een beveiligingscamera werkt. Dat je een berichtje krijgt als er iets beweegt binnen het bereik van de sensor, tussen een bepaalde periode. ’s Nachts, bijvoorbeeld. En dat is dan weer meteen een heel gave bonus bij deze deurbel. Je kunt niet alleen praten met de persoon aan de deur (wat toch een beetje raar blijft in mijn ogen, ik heb het tenminste nog niet gedaan. Het is wel praktisch als je niet thuis bent) maar je hebt ook een kleine waakhond aan de deur, waarbij je altijd live beelden kunt zien door de camera en twee kanten op kunt communiceren.

Stroom

Hoe komt die deurbel nou aan zijn energie, zul je je afvragen? Welnu: er zijn twee manieren voor. Allereerst kun je ‘m aansluiten op de stroomdraden van je normale deurbel. Handig, als je die nog niet hebt. Maar de Ring beschikt ook over een ingebouwde accu. En dat vind ik eigenlijk nog veel praktischer! Wij hebben bijvoorbeeld een nogal atypisch huis, waarbij er mensen zowel aan de voordeur komen als aan de achterdeur. Je moet weten dat onze hele wijk de voordeur achter een carport heeft verstopt, behalve in onze huizenblok. En dat schept verwarring! Voor hebben we dus netjes een bel enzo, maar achter, waar ook regelmatig postbezorgers en andere lieden komen, niet. Kloppen op het raam heeft ook niet altijd het gewenste effect… maar nu kunnen ze dus gewoon bellen, zonder dat wij daar stroomdraden voor door het huis hebben hoeven trekken. Gewoon, omdat de Video Doorbell 2 beschikt over een accu! Sterker nog: wij mochten hem uitbreiden met de Solar Charger, die perfect om de deurbel past en hem continu van energie voorziet als de zon schijnt. En dat heeft hij gedaan, deze zomer. Let wel: de Ring Solar Charger komt ónder de deurbel. Die wordt daardoor 9,7 cm breed en 15,3 cm hoog! Maar wel erg milieubewust.

De bel gaat

Nu is het niet prettig om altijd maar afhankelijk te zijn van je smartphone om te weten of de bel gaat. Dat snap ik. En Ring ook, gelukkig. Je kunt gebruik maken van de Chime of de Chime Pro. Die koppel je met je deurbel en stel je helemaal naar wens in. Zo kun je bijvoorbeeld een deuntje instellen voor als de bel gaat, maar ook eentje voor als er beweging wordt gedetecteerd. Dat is nog eens praktisch! Bovendien kun je inplannen dat-ie op gezette tijden op stil gaat. Lekker rustig voor bij de film. Een ander groot pluspunt is dat de Chime Pro ook werkt als een wifiversterker voor je Chime Deurbel. Heb je dus een wat zwakker signaal bij je bel, dan zorgt de Chime Pro ervoor dat die verbinding weer optimaal functioneert. Maar let wel: hij maakt alleen verbinding met de deurbel! En dat is dan weer jammer.


Ga direct naar Ring Video Doorbell 2 op BOL.com.

Recensie over Ring Video Doorbell 2

De deurbel is een uniek iets. Persoonlijk heb ik niet zo veel met de mogelijkheid om te kunnen zien wie er aan de deur is, hoewel het wel praktisch is wanneer je niet thuis bent. Dat de bel op een accu werkt heeft grote pluspunten. Wij hebben hem naast de achterdeur hangen, waar geen aansluitmogelijkheid was voor een gangbare bel, maar je zou hem ook aan de poort kunnen schroeven. Je hebt immers alleen een wifiverbinding nodig, meer niet. De aanvulling met een zonnepaneel is briljant, het is zo echt een zelfvoorzienend apparaat geworden. Dankzij de Chime (pro) ben je ook niet meer afhankelijk van je smartphone om te weten of er iemand aan de deur is. Het grootste pluspunt van de Ring is wel dat hij tevens functioneert als een beveiligingscamera, die je op de hoogte houdt van beweging op tijden dat jij dat graag registreert. Een allround gadget dus, die zeker in ons domotica-huis mag.

Score: 8


Informatie

Ring Video Doorbell 2
Adviesprijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.