logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Redmi Buds 4 Lite

De Redmi Buds 4 Lite zijn betaalbare oordopjes met een vrij uniek ontwerp – ze hebben namelijk niet meer de rubber oordopjes die je in je gehoorgang steekt. Hoe gaat ze dat af? Hoe goed zijn de Redmi Buds 4 Lite?

redmi-buds-4-lite

Vormgeving

De Redmi Buds 4 Lite zijn echt een vreemde eend in de bijt als je kijkt naar het ontwerp: voor het eerst maakt Xiaomi namelijk oordopjes zonder de rubber eartip. Deze oordopjes hang je dus letterlijk in je oren en komen daarmee echt in de buurt van de Apple Airpods qua ontwerp. Maar, zoals we weten, heeft ook Apple flink aan het ontwerp getweaked voor ze het juiste ontwerp te pakken hadden. Flikt Redmi het de eerste keer al? De oordopjes zijn van glanzend kunststof met een matte streep op het steeltje. Ze zitten in een vierkante oplaadcassette, die mat is afgewerkt. De oplaadcassette opent aan de bovenzijde en voelt best solide aan. De oordopjes zijn overigens IP54 afgedicht en kunnen dus best wel wat hebben als het aankomt op stof of water!

Draagcomfort

Doordat je geen rubber oordopjes hebt, hang je ze echt in je oor. Ze steken dus een beetje in je hoor, maar niet helemaal.Dat is goed nieuws voor mensen die geluiden van buitenaf willen horen, zoals gesprekken van anderen of – nou ja – verkeer, of zo. Of voor mensen die het heel vervelend vinden om echt iets in het oor te steken – die zijn er ook meer dan genoeg. Doordat je ze niet in je gehoorgang steekt, zijn ze ook comfortabeler om te dragen, hoewel ze ook wat minder stevig in je oor zitten. Ook zorgt het feit dat de oordopjes niet tegen je oor aan zitten voor een verminderde geluidskwaliteit. Vooral de baspartijen zijn hierdoor minder goed te horen. Daardoor heb je de neiging om de oortjes telkens weer wat dieper in je oor te duwen, waardoor het geluid beter wordt.

Geluidskwaliteit

Zitten de oordopjes goed in je oor, dan heb je een goed geluid: de baspartijen zijn laag genoeg en lijken soms zelfs wat sub-bas te produceren. Je zou ‘m zelfs een beetje bas-zwaar kunnen noemen, maar daarmee compenseren ze de zwakkere lage tonen als je de oordopjes niet helemaal perfect in je oren hebt. Het is daar een kwestie van kiezen of delen… en dat is altijd lastig. Gelukkig hebben ze ook de hoge tonen een tikje gedempt, waardoor het geluid nooit schel of schril aankomt, eerder een beetje vlak. En dat vlakke geluid wordt nog eens benadrukt als de oortjes een beetje verschuiven in je oor, bijvoorbeeld omdat je praat, kauwt of lacht.

Feature-arm

Voor we aan dit rijtje beginnen, moet je onthouden dat de Redmi Buds 4 Lite echt heel goedkoop zijn: Redmi verkoopt ze zelf voor 35 euro! Met dat in gedachten, is een accuduur van 20 uur (5 uur voor de oortjes, met 3x volledig opladen in de case), bluetooth 5.3 met low-latency geluid en IP54 echt een heel scherpe aanbieding. Dat je daarbij een paar concessies moet dien, moet je even voor lief nemen. Het is logisch dat je geen auto-pause hebt als je de oordopjes uitneemt, en ANC is voor dit soort oordopjes bijzonder lastig in te bouwen – daar zijn ze dus gewoon van afgebleven. Jammer is wel dat je het volume niet kunt regelen met de aanraakbediening, maar de standaard functies zijn allemaal aanwezig. Zelfs de gesprekskwaliteit voor videogesprekken of telefoontjes zijn prima in orde, iets waar duurdere sets regelmatig steken laten vallen.


Ga direct naar Redmi Buds 4 Lite op BOL.com.

Recensie over Redmi Buds 4 Lite

De Redmi Buds 4 Lite zijn vriendelijk geprijsde oordopjes, waarbij je ze in de oorschelp hangt in plaats van in de gehoorgang – en er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom je dat zou willen. Dat concept brengt wel een aantal nadelen me zich mee, met als belangrijkste dat de oordopjes strak in je oorschelp moeten hangen voor de beste resultaten… en dat is vaak een gedoe (en is heel erg afhankelijk van de vorm van je oor en of je dit concept gewend bent: Rianne gebruik dit soort oordopjes vaker en had veel minder problemen met de oordopjes dan ik). De geluidskwaliteit is prima in orde, hoewel de 12mm speakers niet helemaal tot hun recht komen. Het geluid is wat vlak en een tikje baszwaar, maar neutraal genoeg om een allemansvriendje te zijn. Prima oordopjes dus om mee op pad te nemen, maar niet voor muziekliefhebbers of mensen die hoge eisen stellen aan hun geluidskwaliteit.

Score: 7


Informatie

Redmi Buds 4 Lite
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 35 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.