logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Polk Audio Signa Solo soundbar


Polk Audio signa solo

Televisies worden steeds platter en dunner. Gelukkig maar – het staat een stuk mooier in de woonkamer – maar helaas gaat het vaak ten koste van de geluidskwaliteit. Nu kun je natuurlijk meteen een 5.1 audioset aan je televisie koppelen, maar dat is niet altijd wenselijk (zowel door de overkill aan speakers als de energierekening). Het alternatief is een subtielere soundbar – een grote speakerbalk die je onder of boven je televisie hangt. Nu zul je denken: dat is natuurlijk weer hartstikke duur, maar Polk Audio bewijst dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Hun nieuwe Polk Audio Signa Solo soundbar heeft een adviesprijs van 149 euro!

Stereo uit 1 speaker

Wat mij vooral verbaasde, is het ruimtelijke geluid dat uit deze soundbar komt. Het lijkt immers maar één speaker, hoewel er een aantal kleinere speakertjes in verwerkt zitten die verschillende kanten op zijn gericht. Die stralen hun geluiden dus alle kanten op – wat zorgt voor het ruimtelijke geluid. Zo geniet je meer van films, series en muziek op je televisie!

Helder geluid

Wat de Polk Audio Signa Solo soundbar vooral prettig maakt, is de mogelijkheid om stemmen een oppepper te geven. Die worden meer dan eens benadeeld bij het afmixen van verschillende uitzendingen, zo lijkt. Een beetje hulp om de frequenties van stemgeluid te boosten is dan wel zo prettig! De Voice Adjust functie doet dan ook prima dienst. Voor de rest biedt deze soundbar ook een prima geluid – met als enige kritiekpunt dat de bas een beetje los lijkt te staan van de rest van het bereik. Het wollige, lage gebied ligt een beetje op het algehele toonbereik. Nadat we de bas verlaagd hebben, bleek het geluid echter een bijzonder stuk verbeterd – hoewel het nog steeds niet briljant is.

Boven of onder?

Zo’n soundbar is natuurlijk gemaakt om voor je televisie te leggen. De speaker is bijna een meter lang, en niet voor iedereen weggelegd (ha! woordgrapje – moet kunnen, toch?). Het is dan ook prettig om te ontdekken dat je de speaker ook kunt ophangen, boven je televisie. Er zit zelfs een malletje in de doos dat je kunt gebruiken voor het boren van de gaten. De aansluitingen (optical in, Aux en stroom) zitten aan de achterkant van de soundbar, maar wel in een uitsparing, zodat de kabels niet in de weg zitten als je ‘m ophangt. Je kunt trouwens ook streamen vanuit een bluetooth verbinding.

Bediening

Je kunt alle instellingen doen met behulp van toetsen bovenop de Polk Audio Signa Solo soundbar, maar je kunt ook gebruikmaken van de compacte afstandsbediening. Een afstandsbediening die overigens wat gammel afsteekt als je ‘m vergelijkt met de degelijkheid van de soundbar zelf. Handige functie trouwens is de mogelijkheid om de speaker te ‘leren’ hoe de afstandsbediening van je televisie werkt, zodat vol+ van je afstandsbediening ook zorgt voor een luider volume. En vol- een zachter geluid, uiteraard. Dat ‘leren’ gaat heel eenvoudig en failsafe.


Recensie over Polk Audio Signa Solo soundbar

Deze soundbar zal voor veel televisies een echte upgrade zijn voor het geluid dat je te horen krijgt. Sluit ‘m aan op je Optical uitgang van je televisie, en je merkt dat de soundbar meteen één wordt met je beeldscherm. Hij is geweldig afgewerkt en voelt degelijk aan. Hoewel de ruimtelijkheid indrukwekkend is, blijft het geluid op de vlakte – het mist de nodige ‘oempf’ voor muziek en films, en dat is jammer. Voor standaard TV is het echter wel een upgrade, zeker voor dit bedrag.

Score: 7


Informatie

Sigma Solo soundbar, Polk Audio
Meer weten?
Prijs: 149 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.