logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips BDM4037UW 40 inch curved monitor


Size matters. Niet altijd, maar soms wel. Als het gaat om je beeldscherm, bijvoorbeeld. Dan zeker wel. Onlangs mocht ik mijn trouwe AOC 24-inch monitor omruilen voor een curved monitor met een gigantische diameter van 40 inch (ja, ruim een meter!) van Philips: de BDM4037UW. De vraag blijft voor veel gebruikers namelijk: hoe werkt dat, op zo’n grote monitor? Kun je wel overzicht behouden? Staat zo’n beeldscherm niet veel te dicht bij? Allemaal heel realistische vragen, die ik graag beantwoord in deze review!

Werkt dat wel, zo’n groot beeldscherm?

Heel kort door de bocht: ja, dat werkt fantastisch! Maar de ene gebruiker is de andere niet. Toch schept zo’n 40-inch monitor als de Philips BDM4037UW heel wat mogelijkheden voor verschillende gebruikers. Wat dacht je bijvoorbeeld voor de kantoortijger? Een 40-inch beeldscherm is ca. 4x zo groot als een standaard monitor op je bureau. Je kunt dus zonder problemen 4 schermweergaves naast elkaar plaatsen, waarbij je alles nog net zo scherp ziet als nu. Dat komt dan weer door de 4K resolutie. Gamers profiteren van een groot beeldscherm waarop ze alle details kunnen zien. Vooral wanneer je console 4K ondersteunt heb je een geweldige scherpte in iedere centimeter beeldscherm. Het enige nadeel van zo’n groot scherm bij het gamen is wel dat je het voordeel van 1 oogopslag mist. Vergeet niet dat het scherm gebogen is, zodat je vrijwel geen vreemdgekleurde randen ziet of vertekeningen ontstaan.

Overzicht behouden

Dankzij het gebogen oppervlak van de 40-inch Philips BDM4037UW monitor is het geen enkele moeite om overzicht te houden om de inhoud van je scherm. Je kunt één scherm fullscreen tonen (wat een geweldig mooi en groot beeld oplevert, maar ook probleemloos verschillende vensters naast elkaar en boven elkaar weergeven. De monitor heeft zelfs een picture in picture functie, waarmee je beelden van twee verschillende bronnen tegelijkertijd in je beeld kunt tonen. Zo kun je bijvoorbeeld een film streamen op je console terwijl je rustig een tekst typt op je computer, zonder in te boeten op rekenkracht.

Beeldkwaliteit

Naast een grote kijkhoek (heel belangrijk bij zo’n monitor) is ook de kleurenintensiteit een stuk hoger dan normaal. Ik ben daar niet helemaal de aangewezen persoon voor om daar over te oordelen (kleurenblind) maar als je 85% van de NTSC kleuren kunt waarnemen in plaats van de gangbare 72% is dat toch een mooie upgrade, is het niet? Wel valt mij de flicker-free techniek op, waarbij het beeldscherm een stuk rustiger is dan normaal. De knipperingen van het beeld zijn nauwelijks merkbaar, maar hebben stiekem een flinke impact op je ogen.

Aansluitmogelijkheden

Op dit geweldige scherm (ja, ik zeg het gewoon nog een keer, de Philips BDM4037UW  is namelijk echt om van te houden) is ook uitgerust met tal van aansluitmogelijkeden. Zo kun je er bijvoorbeeld een standaard VGA-kabel aan koppelen, maar de monitor bevat ook 2x een DisplayPort, een HDMI (1.4) – MHL x 1 én een HDMI (2.0) – MHL x 1 poort voor de invoer van beeld en geluid. Dat geluid kan afgespeeld worden via de 2 ingebouwde 5W speakers, of je gebruikt de 3,5mm poort om het geluid naar een speaker of radio te geleiden. Als bonus heb je een ingebouwde USB 3.0 hub met 4 poorten en een 3,5mm poort voor de invoer van geluid.

Conclusie over Philips BDM4037UW

Dit is echt een monitor die mijn hart sneller doet kloppen. Wat een genot om hier mee te werken! En dan spreek ik niet vanuit mijn ervaring als slechtziende, ik heb natuurlijk ook andere mensen om hun mening gevraagd. Het enige nadeel vind ik wel dat het bedieningselement, een joystickje, op de achterkant van het scherm zit. Voor de meeste instellingen is dat geen enkel probleem, die pas je niet zo vaak aan, maar voor het gebruik van PiP of het regelen van het geluid was het toch wel prettig om een sneltoets binnen bereik te hebben.

Door:
Score: Philips BDM4037UW krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Philips BDM4037UW, Philips
Klik hier voor de
Prijs: 749 euro.

Ga direct naar Philips BDM3037UW 40-inch monitor op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.