logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips 8000 Series Aqua Plus steelstofzuiger

Je hebt stofzuigers, en je hebt stofzuigers. Het is wel duidelijk dat de ouderwetse sledestofzuiger, waarbij je zo’n apparaat achter je aantrekt, best wel verleden tijd is. Het zijn steelstofzuigers die het landschap der stofzuigers bepalen. De Philips 8000 Series Aqua Plus is het nieuwste model van Philips en kan niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen! En wij probeerden hem natuurlijk voor je uit. Want stofzuigen is een prima taakje om te doen, maar dweilen? Dat is dan weer niet echt mijn hobby!

Stoere stofzuiger

De modern en strak uitziende steelstofzuiger van direct in het oog. Vormgeving en styling is wel aan Philips toevertrouwd, maar het is knap dat ze van een stofzuiger tot een uniek exemplaar weten te maken. Opvallend vind ik trouwens dat de stofopvang nu eens niet onder het handvat bungelt, maar er bovenop ligt. Hij is schuin naar voren geplaatst, wat het een unieke look geeft. Qua gewicht doet het niet veel, het is altijd lastig om zoiets te beoordelen, maar de stofzuiger voelt goed uitgebalanceerd aan. Het wordt meer een verlengstuk van je arm, in plaats dat hij onder in je hand hangt. Op het duidelijke display zie je wanneer je de filter moet schoonmaken of de opvangbak moet legen. Daarnaast zie je daar het gebruikte vermogen én de resterende accuduur in tientallen procenten. Erg handig!

Uitgebreid pakket

Voor iedere klus het juiste hulpmiddel, dat is wel het credo van Philips. Waarom zou je je ook behelpen met maar twee hulpstukken als je het jezelf makkelijker kan maken met speciale middelen? Natuurlijk vind je in de doos een grote zuigmond, maar ook een speciale dweilvoet met bevestigbare microvezel dweilen, een stang met stofferhulpstuk, een kleine zuigmond en een flexibele slang met een smalle zuigmond voor die lastige plekjes. Natuurlijk zit er een basisstation bij om de li-ion accu op te laden, die bovendien geschikt is voor wandmontage.

Zuigkracht

Wat meteen opvalt is dat de Philips 8000 Series Aqua Plus een flinke zuigkracht heeft, ook al zet je ‘m in zijn laagste stand. De voet wordt goed op de vloer gezogen, wat ertoe leidt dat alle vuiltjes verdwijnen. Zelfs op vloerkleden en deurmatten wordt viezigheid opgezogen, hoewel ik bij laatstgenoemde de zuigkracht even wat hoger heb gezet. De voet draait soepel mee, waardoor je bijna geen kracht hoeft te zetten op de beweging van de steelstofzuiger. Ook kun je daardoor makkelijk onder stoelen, banken en bedden (hoewel de lange steel je daar parten kan spelen). Om te kijken of er nog vuil licht, is de voet van de stofzuiger voorzien van ingebouwde ledverlichting. Dat klinkt als een overbodige functie, maar dankzij het strijklicht zie je veel meer van het vuil dat op de grond ligt – en niet alleen onder stoelen of banken.

Dweilen met de stofzuiger

Dankzij een nieuw opzetstuk, die je onder je voet kunt klikken, krijg je de mogelijkheid om met deze stofzuiger te dweilen. Daarbij combineer je trouwens beide functies. In het dweil-opzetstuk zitten twee openingen, zowel voor als achter de dweil, die het stof wegzuigen voor je met de natte doek over de vloer gaat. Want stof en vocht, dat wordt een zooitje! Op deze manier wordt dat voorkomen. Het feit dat je zowel voor als achter een luchtopening hebt, betekent dat je niet per se alleen maar naar voren hoeft te bewegen met de stofzuiger voor een optimaal resultaat, maar dat je ook de stofzuiger naar je toe kunt halen om de vloer te ontdoen van stof en viezigheid. Een erg prettige en vooral praktische feature! De dweildoeken zijn wasbaar en herbruikbaar. Ze zijn voorzien van een Always Clean-coating die bacterievorming moeten voorkomen. Middels een watertank kun je schoonmaakmiddel of onderhoudsmiddel toevoegen aan het water, wat langzaam via de doek naar onder druppelt. Een nadeel van dit soort stofzuigers vind ik overigens wel dat het tussentijds uitspoelen van de doeken best onpraktisch is. Maar: als je net als ik een hekel hebt aan dweilen, is dit wel een manier om het juist vaker te doen: als je iedere keer dat je stofzuigt het dweilhulpstuk gebruikt, en wisselt van volgorde (de ene keer van links naar rechts in huis, de andere keer andersom) houd je je vloer wel makkelijk schoon en fris.


Ga direct naar Philips 8000 Series Aqua Plus op BOL.com.

Recensie over Philips 8000 Series Aqua Plus

CooleSuggesties topper

Steelstofzuigers zijn al jaren geleden door ons omarmd, we hebben al jaren geen ‘ouderwetse’ stofzuiger meer. Ik ben in eerste instantie erg onder de indruk van de zuigkracht van de Philips 8000 Series Aqua Plus. De vloer is in een mum van tijd schoon en vooral de manier waarom de stofzuiger de voet aan de grond vastzuigt is indrukwekkend. De flexibele voet is handig te hanteren en dankzij de ingebouwde verlichting zie je al het vuil goed. De meegeleverde dweilvoet is praktisch, hoewel het eerder ‘afdoen met een continu natte doek’ dan echt dweilen, omdat je de microvezeldoek niet tussentijds kunt uitspoelen. Verder heb je met deze stofzuiger een ontzettend compleet pakket in huis, waar je iedere uitdaging mee de baas kunt. Het probleem met dit soort stofzuigers is alleen: hoe lang gaat de accu mee? Maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Score: 9


Informatie

Philips 8000 Series Aqua Plus
Adviesprijs: 539 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.