logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: PHILIPS 328E8QJAB5 monitor


Een ronde monitor – wat is daar het nut van? Dat vroeg ik me wel eens af voordat ik er eentje mocht uitproberen. Want man, wat een wereld van verschil! Nou ja – het grootste voordeel van zo’n monitor zit hem vooral in het feit dat je een veel groter schermformaat op je bureau kunt neerzetten (wat het lezen weer makkelijker maakt) terwijl het beeld zich netjes in een rechte lijn naar je gezicht verdeelt. Vroeger had ik altijd twee monitoren op mijn bureau staan, waarbij de kijkhoek eigenlijk de grootste beperking was. Je gaat dan automatisch rare bochten maken om de hoeken makkelijk te kunnen lezen, wat onherroepelijk zorgt voor nek- en schouderklachten. Geloof me, ik kan er over meepraten. Nu staat de PHILIPS 328E8QJAB5 monitor voor me op het scherm. Een 32-inch beeldscherm met een sierlijke voet en een gebogen schermoppervlak.

Licht en kleur

Maar er is meer dat een goede monitor maakt of breekt. Een helder beeld, dat je tot in de puntjes kunt instellen naar jouw wensen en smaken, bijvoorbeeld. Iedereen heeft namelijk een ander optimaal beeld als het aankomt op contrast en lichtheid. Stel je ‘m goed in, dan kun je uren doorgaan met zo min mogelijk impact op je ogen. Kijk je naar een te donker scherm, of een te licht scherm, dan moeten je ogen zich namelijk continu inspannen. Het licht en contrast is dus heel belangrijk. Kleur daarentegen is minder belangrijk – maar wel heel prettig als het goed in elkaar steekt. Ja, natuurlijk weet ik dat het voor sommige beroepen juist weer wel heel erg belangrijk is. Als je werkt in de drukkerswereld bijvoorbeeld, of als grafisch ontwerper. De Philips 328E8QJAB5 heeft een 100% kleurdekking voor het sRGB kleurenpalet. Alle denkbare kleuren komen dus op het beeldscherm, met zwart dat dankzij het VA-paneel beeldscherm nagenoeg echt zwart is. Bovendien gebruikt deze monitor Adaptive Sync, waardoor snel bewegende beelden (denk aan films en games) zonder haperingen afspelen.

Clean desk

Wat prettig is aan de PHILIPS 328E8QJAB5 monitor, is dat het een echt basisstation is op je bureau. Het is een fors scherm, dat echt opvalt, maar het ziet er ook weer heel sierlijk en elegant uit. Het is geen hinderlijke grote bak op je bureau. Daarnaast zorgt het voor een opgeruimd bureau, doordat je er verschillende accessoires op kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een koptelefoon en een microfoon, zodat kabels niet meer naar je computer hoeven te lopen. Of aan de 3-watt ingebouwde speakers. Die leveren welliswaar geen bioscoopkwaliteit geluid, maar wel genoeg voor de standaard kantoortoepassingen. En wil je meer? Dan sluit je speakers aan op de 3,5-mm koptelefoon aan de achterkant van de monitor. Verder heeft de monitor een VGA-aansluiting, een HDMI en een Displayport. Je kunt er dus verschillende apparaten op aansluiten. Jammer genoeg ontbreekt een DVI-poort.

Conclusie over PHILIPS 328E8QJAB5 monitor

Dit 32-inch breedbeeldscherm is een verademing voor op je bureau. Het licht is geweldig goed instelbaar, en dankzij de blue-lightfilter kun je het blauwe licht wegfilteren. Het ronde oppervlak zorgt voor een comfortabele blik, je hoeft minder met je hoofd te draaien. Het grootste minpunt is het besturingspaneel: die zit aan de achterkant van de monitor, zodat je iedere keer moet voelen om bijvoorbeeld het volume aan te passen.

Door: CooleSuggesties
Score: PHILIPS 328E8QJAB5 monitor krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

PHILIPS 328E8QJAB5 monitor, Philips
Klik hier voor de website
Prijs: 299,- euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.