Nothing deed een paar jaar geleden de stoere belofte om de elektronicawereld flink op te schudden. En eerlijk is eerlijk: hun introducties gaan zeker niet onopgemerkt voorbij. Toch is het assortiment van Nothing nog vrij beperkt, met de eerste Nothing Ear (1) oordopjes, de Nothing (Phone) en de nieuwe Nothing Ear (Stick) oordopjes. Deze nieuwe oordopjes zijn gemaakt voor een specifieke doelgroep, met een opvallende case waar je niet omheen kunt.
Halve oortjes
Dat klinkt misschien een beetje raar, maar voor in-ear oortjes gaat de Nothing Ear (Stick) een bijzondere kant op: ze worden niet รญn de oren gestoken, maar in de oren gehangen. Al eerder zijn er merken geweest die een dergelijke set oordopjes heeft ontwikkeld: niet iedereen vind het namelijk prettig om oordopjes in de gehoorgang te steken. En bovendien: Apple Airpod gebruikt eenzelfde pasvorm… en dat heeft ze geen windeieren gelegd! De pasvorm is dan ook vrij uniek. Doordat de oordopjes niet in de gehoorgang worden gestoken, ontbreekt hier het probleem van de rubber tips, die perfect moeten passen en aansluiten. Toch is het geen ‘one size fits all’, sommige mensen hebben namelijk wat meer ruimte in hun oren dan andere, waarbij de Nothing Ear (Stick) niet zo stevig blijft zitten. Toch zorgt dit ontwerp, vooral dankzij die losse pasvorm, dat je minder wrijving en irritatie krijgt, waardoor je lang kunt genieten van de dopjes.
Lipstick-ontwerp case
Een van de meer opmerkelijke design-aspecten van de Nothing Ear (Stick) is wel de oplaadcassette. Het bedrijf steekt namelijk niet onder stoelen of banken dat het geรฏnspireerd is op een lippenstift. En hoewel het daar wel op lijkt, is het ook groter en beduidend anders. Door het vergelijk met de lippenstift zal het misschien een mannelijke doelgroep wegjagen. En dat is jammer, want de case is juist zo leuk! Je moet het zien als twee draaiende elementen, die je open- of dichtdraait als een soort horizontale draaideur. Op iedere 180 graden zit er een soort magnetisch vangnet, waardoor de case bijna werkt als een fidget-speeltje. De case is – net als de oortjes – grotendeels transparant, wat een leuke gimmick is. Toch zorgt dat bij de case ook voor wat problemen, want hoe krijg je die vette vingerafdrukken en stofjes weg?
Specificaties
De specificaties van de oortjes zijn prima in orde. Ze gebruiken 12,6mm drivers voor het weergeven van het geluid en bluetooth 5.2 voor de communicatie, met de codes SBC en AAC aan boord. Vreemd genoeg niet met de aptX-codes, waar de Nothing Phone (1) wel over beschikt. Dat scheelt je dus hi-res audio! De levensduur van de batterij is een nette zeven uur, met nog eens drie volledige ladingen in die doorzichtige oplaadcassette. De case laad je op met een micro-USB bediening. De oortjes bedien je met pinch-bewegingen op het steeltje, wat wel wat oefening vergt. Het is ons nog niet helemaal gelukt om eraan te wennen, maar we weten dat sommigen erbij zweren. Je kunt gelukkig ook gebruikmaken van de Nothing X app, waarmee je de knijpbewegingen opnieuw kunt definiรซren en de sensoren kunt aanpassen (bijvoorbeeld voor de oordetectie). Bovendien kun je de equalizerinstellingen aanpassen naar een aantal presets en een eigen voorkeursinstelling. Een leuke gimmick is om de lage tonen automatisch te laten verbeteren: dat is altijd een probleem bij dit soort half-open ontwerpen (door geluidslekkage) en de functie werkt wonderlijk goed. Je krijgt niet de intense bas van echte in-ear oordopjes, maar het is zeker geen vlak geluid.
Geluidskwaliteit
Dat brengt ons bij de geluidskwaliteit – en dat is lastig om te beoordelen, omdat dit soort oortjes een uniek segment vormt. Ze liggen dicht op het oor, waardoor je een direct en vol geluid krijgt. De 12,6mm drivers zijn groot voor tws oortjes, en zeker voor half-open ontwerpen. Door de aanwezige geluidslekkage is er geen ruisonderdrukking aanwezig, wat eigenlijk wel logisch is. De problemen met de bas worden prima ondervangen, waardoor je een helder en vol geluid krijgt. De drivers leveren prima werk met het weergeven van het volledige geluidsspectrum, van de hoge tonen tot de lage bassen. Het is misschien niet zo vol en ruimtelijk als grote over-ear headsets of echte in-ear oortjes, maar de muziek zal je geen moment irriteren door een schel of leeg geluid: de Nothing Ear (Stick) levert een natuurlijk geluid.
Recensie over Nothing Ear (Stick)
De Nothing Ear (Stick) oordopjes maken indruk met hun ontwerp. Het half-open ontwerp is vrij uniek in de tws-wereld, maar vooral de case valt op door zijn ronde design. Hoewel de link wordt gelegd met een lipstick, zou je ook makkelijk de link kunnen leggen met een Star Trek transponder. Ik zeg maar wat. Als we toch de link leggen met de modewereld: nu eens geen klein sieradendoosje zoals JBL vaak bied, maar een vernieuwend ontwerp. Het luid is prima in orde: de bediening is echt wel even wennen. Heb je een hekel aan echte in-ear oordopjes, zul je zeker gecharmeerd zijn van dit model. Die pasvorm nemen we ook zeker mee in onze beoordeling.
Score: 8
Informatie
Nothing Ear (Stick)Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 119 euro.
Op zoek naar coole gadgets?